Rīgas apgabaltiesa — MADE arhitekti

A4D aicināja arī projekta ar devīzi ZE475 autorus publicēt savu darbu portālā. MADE arhitektu piedāvājumā tiesas nams ir brīvstāvošs apjoms, pirmo divu stāvu augstumā apjozts ar kolonādi, kas veido pārsegtu publisku ārtelpu visā ēkas perimetrā.

Pilsētbūvnieciskā situācija

Rīgas apgabaltiesas ēka būs jauna sabiedriski nozīmīga celtne pilsētā. Zemes gabals jaunajai tiesas ēkai ir relatīvi mazs pret paredzēto programmu un to no trim pusēm ieskauj dzīvojamā apbūve. Specifiskā novietne pie divām svarīgām pilsētas ielām un pretrunas pašā konkursa uzstādījumā liek izvērtēt prioritātes, projektējot jaunu tiesas namu Rīgā.

Projekta priekšlikumā mums būtiska ir tiesas nama sabiedriskās nozīmes akcentēšana, pieejamība ēkai un publiskā telpa ap to. Brīvības gatves pusē ēkas apjoms turpina iedibināto būvlaidi, taču tas ir pacelts divu stāvu augstumā virs zemes un atvirzīts no dzīvojamo ēku brandmūriem, tādējādi veidojot plašu un reprezentatīvu priekšpagalmu ieejai no Brīvības gatves. Ēkas atvirzījums no brandmūriem paver iespēju saglabāt esošos kokus, kas ir būtiski elementi patīkamas dzīvojamās vides veidošanā blakus esošām dzīvojamām ēkām. Brandmūrus paredzēts apzaļumot, dodot papildus apstādījumus pie intensīvas satiksmes ielas. Arī zemes gabala daļā pie Ropažu ielas un daudzdzīvokļu dzīvojamās ēkas iespēju robežās saglabāti esošie koki, ļaujot tiem ieskaut tiesas namu. Ropažu ielas pusē jaunais apjoms vienīgi ar punktu pieskaras sarkanajai līnijai. Svarīga ēkas vizuālā un konstruktīvā nozīme ir kolonādei, kas ziņo par ēkas publisko funkciju un veido tiesu nama atpazīstamību.

Ēkas loģistika

Funkcionālais zonējums, paredzot pēdējos trīs stāvus ar maksimālu apbūves laukumu un pirmo stāvu ar minimālu platību, kopā ar trīs komunikāciju blokiem rada risinājumu, kad pirmā stāvā ir iespējama efektīga piekļūšana kāpnēm un liftiem gan no galvenā vestibila, gan no ārtelpas. Katrā no trim komunikāciju blokiem ir gan publiskās, gan slēgtās zonas vertikālās komunikācijas. Ārkārtas situācijā evakuācija no ēkas visām kāpņu telpām paredzēta tieši uz āru. Ikdienā ēkā ir divas publiskās ieejas — no Brīvības gatves un Ropažu ielas.

Apgabaltiesas galvenā funkcionālā daļa — tiesnešu darba telpas un tiesu zāles — izvietotas ēkas pēdējos 3 stāvos, kas veido virs zemes paceltu apjomu. Ēkas pirmie divi stāvi platības ziņā ir daudz mazāki un pārsvarā atvēlēti publiskām funkcijām. Projektā būtiska ir ārtelpa starp publisko divu līmeņu kodolu un kolonādi, kas apjož visu ēku — kā starptelpa pirms ieiešanas tiesas ēkā. Tas ir drošs patvērums zem ēkas, kur tiek spriesta taisnīga tiesa.

Apgabaltiesas abas kolēģijas kārtotas lineārā struktūrā, vienā galā savienojot tās ar administrācijas telpām un otrā galā — ar publisko koridoru. Ēkai ir divi iekšpagalmi: pie pagalma ēkas centrā pieslēdzas publiskās telpas, bet ap pagalmu ēkas Brīvības gatves galā kārtojas administrācijas telpas. No administrācijas telpām paveras skats uz Brīvības gatvi un zemes gabala sānu daļu, kur tiek saglabāts liels ozols.

Konvoju atsevišķā piekļūšana kriminālās kolēģijas zālēm tiek nodrošināta pa trim kāpņutelpām, no kurām viena ir aprīkota ar liftu cilvēkiem ratiņkrēslā. Divi bloki apkalpo trīs zāles katrā stāvā, trešais bloks — četras zāles katrā stāvā, no kurām divās ir pilnīgi nodalīta konvoja iekļūšana, bet divās, vai vienā — caur noslēdzamu priekštelpu / slūžām. Tas ievērojami samazina konvoja komunikāciju telpu platības. Konvoja sektora darba telpām tiek nodrošināta dienas gaisma caur virsgaismas logiem.

Pagrabstāvā ir izvietots ēkas ēdināšanas bloks — viena virtuve, divas ēdamzāles, kurām ir savrupa pieeja no attiecīgajiem sektoriem. Abām ēdamzālēm tiek nodrošināts dabīgais apgaismojums caur virsgaismas logiem.

Gan konvoja piebraukšana, gan iebraukšana apmeklētāju un darbinieku autostāvvietā organizēta no Ropažu ielas. Ēkai ir divi pazemes līmeņi automašīnu novietošanai. Vēlamo darbinieku autostāvvietas atdalīšanu no apmeklētāju autostāvvietām ir iespējams organizēt, atvēlot katram savu stāvu.

Zemes gabala apbūves bilance

Apbūves intensitāte — 148,41%
Apbūves laukums — 3401,6 m²
Apbūves blīvums — 39,32%
Brīvā teritorija — 5137,4 m² / 40,01%
Kopējā ēkas platība — 18420,1 m²
Publisko telpu platība — 8447,5 m²
Dienesta telpu platība — 9800,7 m²
Tehnisko telpu platība — 171,9 m²
Stāvu skaits — 5 + 2 pazemes
Autostāvvietu skaits — 185
Stāvu kopējā platība — 12840,1 m²

Dalīties ar ierakstu:

0 0 Balsis
Raksta vērtējums
guest
16 Komentāri
vecākie
jaunākie visvairāk skatītie
Iekļautās atsauksmes
Apskatīt visus komentārus
novērotājs

inteliģents tāds projektiņš 🙂

skandināvisks, vārda labākajā nozīmē – kā sociāli attīstītai sabiedrībai piederošs

arī viens no absolūti nedaudzajiem, kuram ar tēlu viss daudz maz kārtībā – izskatās pēc tiesas – pēc vienas modernas administratīvas celtnes

pat ar savu vajadzīgo reprezentablumu, bet kuru nepārmāc nekāds smagnējs monumentālisms

ieeju skaits gan tāds..neaptverami un neizkontrolējami plašs 😉 tas nu būtu koriģējams, ja žūrija būtu ievērtējusi kaut ko no augšminētā

tvnets

fantastiskas RESTES!

clumsy

Šis darbs no publicētajiem liekas labākais!

3

Tomēr atstātie brantmūri man ļoti traucē – varēja tak pieslēgties vismaz 2. stāva (un augstāk) līmenī abos sānos, jo citādi tā māja tur ‘nesēž’ – pārāk problemātiskas un neatrisinātas izskatās tās kaimiņu ēku aklās sienas….

js

super!

jtd

Kaut personīgi man šis darbs ne pārāk simpatizē, nevar neatzīt, ka tas (pilnībā?) atbilst šodienas modernās arhitektūras tendencēm. Un tādu starp tiem 25 nav vairākumā, diemžēl.

.

..nu vizualizāciju tēls tāds mūsdienīgs…,bet tas arī viss! Galvenā fasāde tomēr nav atrisināta – ne tuvu!

Diana

Окна в раскладке "Домино” ужасно изъеденный подход и архитектурных иноваций не несёт.

novērotājs

inteliģents tāds projektiņš 🙂

skandināvisks, vārda labākajā nozīmē – kā sociāli attīstītai sabiedrībai piederošs

arī viens no absolūti nedaudzajiem, kuram ar tēlu viss daudz maz kārtībā – izskatās pēc tiesas – pēc vienas modernas administratīvas celtnes

pat ar savu vajadzīgo reprezentablumu, bet kuru nepārmāc nekāds smagnējs monumentālisms

ieeju skaits gan tāds..neaptverami un neizkontrolējami plašs 😉 tas nu būtu koriģējams, ja žūrija būtu ievērtējusi kaut ko no augšminētā

tvnets

fantastiskas RESTES!

clumsy

Šis darbs no publicētajiem liekas labākais!

3

Tomēr atstātie brantmūri man ļoti traucē – varēja tak pieslēgties vismaz 2. stāva (un augstāk) līmenī abos sānos, jo citādi tā māja tur ‘nesēž’ – pārāk problemātiskas un neatrisinātas izskatās tās kaimiņu ēku aklās sienas….

js

super!

jtd

Kaut personīgi man šis darbs ne pārāk simpatizē, nevar neatzīt, ka tas (pilnībā?) atbilst šodienas modernās arhitektūras tendencēm. Un tādu starp tiem 25 nav vairākumā, diemžēl.

.

..nu vizualizāciju tēls tāds mūsdienīgs…,bet tas arī viss! Galvenā fasāde tomēr nav atrisināta – ne tuvu!

Diana

Окна в раскладке "Домино” ужасно изъеденный подход и архитектурных иноваций не несёт.

16
0
Lūdzu, komentējietx