“Ogres vārti” — GAISS arhitekti

Vienstāva koka karkasa struktūra ar panorāmas apeju un skatu tiltu virs Daugavas — tāds ir GAISS arhitektu priekšlikums kādreizējās Ogres trikotāžas rūpnīcas sūkņu stacijas pārveidei par atpūtas un tūrisma centru, kas konkursā ieguva otro vietu. Viņu projekts ir jūtami ekonomiskāks un pragmatiskāks par uzvarētāju darbu, un piedavā vienkāršu, lakonisku telpu, kas viegli pielāgojama dažādām funkcijām, neparedzot salīdzinoši sarežģīto un dārgo sūkņu stacijas betona tvertnes izmantošanu zem ūdens līmeņa.

Projekta iecere paredz bijušās Ogres trikotāžas rūpnīcas sūkņu staciju pārveidot par inovatīvu un brīvi pieejamu atpūtas, tūrisma un pētniecības centru, kas aktivizē Daugavas krastmalu visos tās līmeņos. Ap centra ēku plānota atvērta 360° panorāmas apeja un skatu tilts virs Daugavas ar “ierāmētu” ainavu. Līdz Daugavas ūdens līmenim pa betonēto krasta nostiprinājumu ved serpentīna gājēju ceļš, nodrošinot ūdensmalas pieejamību ikvienam — šāda iespēja citviet Daugavas krasta nostiprinājumos šobrīd nav.

Tēls un identitāte

Ogres pilsētas identitāte un nākotnes attīstība slēpjas tās zilajā mantojumā — upēs un kalnos. “Ogres vārti” paver ceļu uz Daugavas promenādi — betona klinti, virs kuras pulcēties pilsētas iedzīvotājiem un tās viesiem. Paviljona koka karkasa struktūra un sudrabaini mirdzošā apdares lapotne veido ilgtspējīgu un laikmetīgu arhitektonisko tēlu, kas vienlaicīgi balstīts pilsētai raksturīgajos dabas motīvos. Upes dinamika iemiesota lauztā fasādes apdares līnijā, kuras atstarojošie metāla paneļi tver upes ainavu un mūžīgi mainīgo saules ceļu.

Vēsturiskie foto liecina par aktīvo dzīvi Ogres upju krastos. Neatņemama šo ainu sastāvdaļa ir koka konstrukciju tilti un laipas. Atjaunotā Ogres upes promenāde ir šo identitāti jau atguvusi, savukārt plānotajā tūrisma centrā raksturīgais koka konstrukciju tēls tiek turpināts mūsdienīgā interpretācijā.

Multifunkcionāls tūrisma un pētniecības centrs

Tūrisma centrs plānots kā vienstāvu objekts virs bijušās sūkņu stacijas betona tvertnes. Ēkas pamatapjoms ir vienkārša, lakoniska telpa, kas viegli pielāgojama dažādām funkcijām. Ņemot vērā šī brīža ieceres, atvērtajā pirmā stāva telpā izvietots info centrs, ūdens pētniecības ekspozīcija un neliela kafejnīca, dodot iespēju telpu transformēt nodarbību un pasākumu reizēs. Nodrošinot multifunkcionalitāti un fleksibilitāti būvniecībā ieguldītie resursi tiek maksimāli efektīvi izmantoti. Telpas plānotas neveidojot kādai konkrētai funkcijai pielāgotus specifiskus apstākļus. Mainoties vajadzībām telpā ērti varētu izvietot citas funkcijas — restorānu ar sociālās uzņēmējdarbības principiem, kopienas centru, kopstrādes telpu u.c.

Vienstāva apjoms nodrošina universālā dizaina pamatprincipus, nodrošinot vienlīdzīgu pieejamību visiem apmeklētājiem (neradot nepieciešamību izbūvēt liftu, kas šāda izmēra celtnei nav racionāli). Zemākajā stāvā sūkņu stacijas betona cilindra augšējais līmenis ļauj izveidot ērtu un plašu noliktavu — sporta inventāra nomas punktu, kas ērti pieejama no laivu piestātnes krasta līmenī. Tā ir neapkurināma telpa ar minimālām ekspluatācijas prasībām. Telpas grīdas līmenis plānots ņemot vērā Daugavas mainīgo ūdens līmeni un applūšanu. Laivu piestātne mērķtiecīgi izvietota sūkņu stacijas aizsegā, norobežojot no Daugavas straumes.

Sūkņu stacijas tvertnes saglabāšana, ēkas konstrukcijas

Atbilstoši tehniskās apsekošanas atzinumam, bijušās sūkņu stacijas virsbūve ir demontējama. Zem tās esošajā betona cilindrveida tvertnē šobrīd ir ūdens, kas nodrošina pretspiedienu pret Daugavas ūdenstilpni. Cilindra nestspēja esošajā stāvoklī nav pietiekoša jaunas ēkas balstīšanai. Lai nestspēju nodrošinātu, plānots demontēt esošos tvertnes pārsegumus, izsūknēt no tā esošo ūdeni un aizbērt cilindru, lai radītu pretspiedienu Daugavas ūdenim. Būves -1. līmenī, kas sakrīt ar augstāko Daugavas līmeni, betonējams jauns pārsegums, kas balstīts uz urbtiem pāļiem, un betonēta jauna siena pa cilindra iekšējo perimetru. Esošais cilindrs darbojas kā veidnis jaunai pastiprinošai betona sienai.

Jaunās ēkas daļas nesošā konstrukcija veidota koka konstrukcijās — karkass / līmēti rūpnieciski ražoti elementi: GLT sijas un sienas, CLT pārsegumi. Tas ir ilgtspējīgs risinājums, kas vienlaikus nerada lielu ēkas pašsvaru (sūkņu stacijas pamatnes tehniskā stāvokļa un hidroģeoloģiskā situācijas dēļ ir racionāli radīt pēc iespējas mazāku slodzi uz pamatiem). Sienu masīvkoka paneļi nodrošina siltuminerci. Ilgtspējības prasības nodrošina vēl virkne plānojumu, konstrukciju, kā arī materiālu un iekārtu risinājumu, kas iekļauti projektā.

Dalīties ar ierakstu:

0 0 votes
Article Rating
guest
1 Comment
vecākie
jaunākie visvairāk skatītie
Inline Feedbacks
View all comments
Miķelis

Jauki,- viegli un kokā. Ir gan viena nianse – niknās ziemās tur ap to vietu Daugavā sakrājas ledus vižņi, kuri pavasarī ejot ledum visu nones savā ceļā, tā kā tai vietai vairāk atbilstu Hitlera bunkurs ar metrīgām sienām. Bet veids kā uzprojektēt kaut ko viegli pārejošu bez Helmaņa tuvcīņas elementiem un Landkruisera džipa a la tanks Tīģeris liekas ļoti pieņemami. Dzīve iet un arī par pārsteigumu – paiet – tāds varētu būt moto šim darbam. Miķelis iedotu augstāku vietu un ieceltu saulītē 😉

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x