Meža izziņas centrs Tērvetē — Sampling

Tiecoties
iespējami saudzīgi izturēties pret mežu, Sampling
 
priekšlikums Tērvetes konkursā veidots
kā šaura ēka. Apjoma lauzījumi mazina būves monumentalitāti, radot nelielus
pagalmus — ārtelpas,
ko var izmantot rekreācijai un ekspozīcijas turpinājumam. Īpaša vērība piešķirta
konceptuāli orientētām virsgaismām.  

Ēkai jākļūst
par centru, kurā ikviens interesents var aizraujošā veidā iepazīties ar meža «dzīvi». Taču tajā
pat laikā tā var kļūt ar par vietu, kur ar zināšanām, informāciju un pieredzi
var apmainīties arī profesionāļi, attiecīgo nozaru studenti un šajā jomā
strādājošie.

Tā vietā,
lai katra ēkas funkcija dzīvotu savu dzīvi, daudz vairāk var iegūt tās
savstarpēji sasaistot. Piemēram, apkures sistēmas telpa var tapt par daļu no
ekspozīcijas vai arī — ēkas
iekšējā cirkulācija var vietām šķērsot vai iet gar citām funkcijām paredzētām
telpām.  Pati būve un tās sinerģija ar
vidi ir uzskatāms piemērs jaunāko tehnoloģiju darbībai. Taču vislielākais
efekts sasniedzams, to skaidri parādot arī apmeklētājiem: dažādi mēraparāti,
kas parasti mūsu acīm ir slēpti tehniskajās telpās, var kļūt par ekspozīcijas
vai izziņas sastāvdaļu. Attiecīgā noformējumā (kā monitori, mērskalas u.t.t.),
papildināti ar ikvienam uztveramu skaidrojumu tie tiek izvietoti ēkas foajē,
stāvvietās, u.c. un ļauj apmeklētājam skaitļos un diagrammās sekot līdzi,
piemēram, enerģijas patēriņam un ietaupījumam.

Ieejas daļā
novietotais malkas un koka granulu apkures katls ir viens no uzskatāmākajiem
pierādījumiem atjaunojamās enerģijas izmantojumam. Bez tam tā ir arī
interaktīva atrakcija apmeklētājiem: viņi ne tikai redz pašas granulas lielajā
tvertnē aiz stikla, bet arī var piedalīties apkurināšanas procesā, ievietojot
krāsnī malku (to iespējams organizēt arī pavisam drošā un vienkāršā veidā), vai
vērot kā tiek sadedzināti tur pat uz vietas radušies galdniecības atgriezumi.

Arī ēkas
konstrukcija, izolācijas un apdares materiāli kalpo par pozitīvo piemēru koka
izmantojumam būvniecībā. Taču ar nosacījumu, ka tas tiek pienācīgi izskaidrots
apmeklētājam.

Būvapjomu izvietojums plānots ņemot vērā unikālās novietnes kvalitātes — priežu meža vertikalitāti un novietnes
plašuma horizontalitāti. Tā vietā, lai ēkas dēļ no esošā zemes gabala tiktu
izgriezta pamanāma platība — radīts izcirtums – autori piedāvā paredzētās
funkcijas izvietot šaurā, pārskatāmā līnijā, kas eleganti izvītos cauri priežu
mežam, neatstājot meža telpiskajā struktūrā degradējošas rētas.

Autori
uzskatījuši par svarīgu funkcijas skaidri sagrupēt un apvienot zem viena jumta,
tajā pašā laikā necenšoties izmisīgi pieturēties pie viena vienīga apjoma.
Piemēram, auto treileru novietnei paredzētajām funkcijām piešķirta autonomija –  labierīcības, dušas un sauna — viesu ērtības dēļ novietotas tiešā stāvvietas tuvumā,
nevis galvenās ēkas sastāvā.

Iekļaujot
ēkas programmu (5482 m² apmērā) dotā zemes gabala robežās, rodas locījumi, kuri
ne tikai padara ēkas apjomu cilvēcīgāku un mazāk monumentālu, bet arī rada
papildus ārtelpas zonas kā arī piešķir Tērvetes interaktīvajam mežu izziņas
centram iegaumējamu identitāti.

Funkcionālais dalījums veidots pēc principa, kas paredz vienā ēkas galā
novietot vispubliskākās funkcijas (ekspozīciju zāles, suvenīru veikalu,
ēdināšanas punktu), un otrā galā visspecifiskākās funkcijas (darbnīcas un citas
specializētākas izziņas platības). Telpas plānotas ar nolūku tās padarīt pēc
iespējas pielāgojamākas potenciālām šodienas un neapzinātām nākotnes vajadzībām
– piemēram, gan kokapstrādes gan mežsaimniecības kabineti var tikt apvienoti
vienā mācību telpā. Ēkas otrais stāvs veltīts administrācijas, auditorijai un
citām zināšanu apmaiņas platībām. Plānā paredzēta arī daudzfunkcionāla telpa
visdažādākajiem izziņas procesiem: piemēram, radošajām darbnīcām bērniem un
studentiem, bibliotēkai un lasītavai, kas aprīkota ar attiecīgu datortehiku
u.t.t.

Ēkas galvenā ieejas zona ir caurstaigājama iekštelpa, kas vasarā var tikt pilnībā
atvērta nepārtrauktai cirkulācijai. Tā ir kā apmeklētāju satiksmes mezgls starp
autostāvvietu un paredzēto tiltu, kas savieno Izziņas centra teritoriju ar
Tērvetes dabas parka ieejas zonu. Šī zona saplūst ar kafejnīcu, suvenīru
veikaliņu un kasēm. Turpat ir arī mācību telpas, kas noteiktos brīžos pēc vajadzības
var “saslēgties” ar ieejas zonu, veidojot vienotu telpu.

Galvenā ekspozīcija izvietota ēkas pieejamākajā galā, un tai atvēlēts pilns
ēkas augstums 9 metru apmērā. Neatkarīgi no pārējās telpu programmas,
ekspozīcijas zonai blakus novietota 500m2 palīgtelpa, kas nodrošina gan
eksistējošās ekspozīcijas darbību, gan nākotnes manevrus saistībā ar izmaiņām,
t.sk. ekspozīcijas aktualitātes atjaunošanu.

Sekojot
izstrādātajai ekspozīcijas programmai, 
zonu iespējams sadalīt piecās — Vispārizglītojošajā, Pavasara, Vasaras, Rudens un Ziemas
— telpās. Ekspozīciju plānots
iluminēt gan ar mākslīgo, gan dabīgo apgaismojumu. Orientējot virsgaismas
atvērumus pret četrām dažādām debespusēm, dabīgais apgaismojums katrai
gadalaika zonai piešķir savas, atbilstošas tonalitātes dabīgu virsgaismu.

Ekspozīcijas
iespējas ar to nebeidzas — tieši
otrādi — pateicoties
vienotajai konstrukciju sistēmai un ēkas lineāri locītajai ģeometrijai,
ekspozīcijas zonas iespējams gan pārkonfigurēt, gan savienot, iekļaujot
izstādes cirkulācijā arī ārtelpu, lai izstādītu nestandarta objektus un
instalācijas, kā arī pastiprinātu saikni ar ēku ieskaujošo mežu.

Telpu izkārtojuma elastība piedāvā vairākas alternatīvas ekspozīcijas izvietošanai
un apmeklētāju plūsmas organizācijai. Nemainīgs paliek vien telpas pilnais
augstums — 9 metri, kā
arī ēkas«sirds» jeb biomasas apkures sistēmas telpa, kas novietota
blakus ieejai un iekļaujama kā daļa no ekspozīcijas . Tā iespējams apmeklētāju
plūsmu organizēt ne tikai kā nepārtrauktu cilpu, kas pakāpeniski ved cauri
Vispārīgajai un četrām gadalaiku zālēm, un noslēgumā atgriežas sākuma pozīcijā.
Pārveidojot izstāžu zonas starpsienas iespējams iegūt arī koridoru, no kura
iespējams brīvi ieiet jebkurā no tematiskajām telpām, tādējādi motivējot
apmeklētāju uzņemties kontroli pār izziņas procesu un saasināt zinātkāri. Kā
trešā alternatīva ir pilnībā atvērta
telpa, kurā brīvi izvietojama jebkādas konfigurācijas un augstumu ekspozīcija,
kā arī apmeklētāju plūsma atstāta brīva un organiska.

Žūrijas vērtējums


(– mīnusi; + plusi)

+ spēcīgs
teorētiskais pamatojums, saudzē zemsedzi ar minimālu pieejas ceļu un apjoma
formu
+ viss pakļauts zaļai domāšanai
+ plānojums variabls
+ pārdomāts enerģijas efektivitātes risinājums (piem., virsgaismu orientācija
atbilstoši gadalaikiem)
+ autori iedziļinājušies enerģijas efektivitātes jautājumos, labi un uzskatāmi
demonstrē
– daudzās ieejas grūti kontrolējamas, bet pamatotas tekstā ar apmeklētāja
pieejamību un piederību vietai
– «asie» stūri samazina izmantošanas iespējas
– tomēr kā lidostā, lai nonāktu līdz smagai tehnikai, jāmēro garš ceļā garām
mazsvarīgām zonām
– funkcija seko formai bez atlaidēm

Dalīties ar ierakstu:

0 0 Balsis
Raksta vērtējums
guest
20 Komentāri
vecākie
jaunākie visvairāk skatītie
Iekļautās atsauksmes
Apskatīt visus komentārus
3

labs, bet kāpēc atkal vienā stāvā?

jtd

varētu attīstīt tos "pagalmiņus" daudz uzsvērtāk, nevis ar šaurajiem, bet platajiem leņķiem.

clumsy

Žūrijas komentārs: – funkcija seko formai bez atlaidēm.

C I E T I !

es

šis patīk viss labāk no visiem iepriekš redzētajiem

ezītis miglā

hehe, jau sashēmotas formu shēmas. tipa kā forma radās. big arī tā dara. tas ir kruti tā darīt! kaukāds miglains priekštats jau par to kas tur domāts rodas. caur miglainām skicēm. vāji tie darbi tik foršam konkursam. laikam termiņš bija zvērīgi īss.

jtd

Termiņš arī, bet programma, kā jau mūspusē ierasts, bija (izcili) tizla, kaut kā mehānisks savārstījums ar "dzejas" garnējumu.

vitālijs

es par krāniem!

ceļu būves inženieris

es arī!

Dauka

Asie stūri – negatīvās enerģijas uzkrāšanās vietas.

3

labs, bet kāpēc atkal vienā stāvā?

jtd

varētu attīstīt tos "pagalmiņus" daudz uzsvērtāk, nevis ar šaurajiem, bet platajiem leņķiem.

clumsy

Žūrijas komentārs: – funkcija seko formai bez atlaidēm.

C I E T I !

Renārs Putniņš

No apskatāmajiem visgodprātīgāk izstrādātais darbs (detalizācija, iedziļināšanās, programmā lai arī tā bija divdomīga), kā arī manuprāt sakarīgākā attieksme ( vēl protams Š un ko darinājums) pret vidi.

Par zīgenzāgeniem var piekrist, kaut kā mehāniski formveide izdevusies.

es

šis patīk viss labāk no visiem iepriekš redzētajiem

ezītis miglā

hehe, jau sashēmotas formu shēmas. tipa kā forma radās. big arī tā dara. tas ir kruti tā darīt! kaukāds miglains priekštats jau par to kas tur domāts rodas. caur miglainām skicēm. vāji tie darbi tik foršam konkursam. laikam termiņš bija zvērīgi īss.

jtd

Termiņš arī, bet programma, kā jau mūspusē ierasts, bija (izcili) tizla, kaut kā mehānisks savārstījums ar "dzejas" garnējumu.

vitālijs

es par krāniem!

ceļu būves inženieris

es arī!

Dauka

Asie stūri – negatīvās enerģijas uzkrāšanās vietas.

20
0
Lūdzu, komentējietx