Mākslas salons Kalnciema ielā. Jaunromāns un Ābele

Novietojums

Mākslas centrs novietots Kalnciema/Melnsila ielu krustojumā, bet komercplatību apjomi novietoti zemesgabala pretējā pusē un pret Kapseļu ielu. Restorānam un kafejnīcai paredzēti saglabātie vēsturisko ēku fragmenti gar Kalnciema ielu. Apjomu kompozīcija sastāv no vairākiem gar ielas perimetru veidotiem apjomiem, kas definē ielas fronti.  Izstāžu un komercgaleriju telpas novietotas ar logiem pret Melnsila un Kalnciema ielām, ļaujot garāmgājējiem ielūkoties aktuālajās mākslas centra norisēs. Ēkas plānojums piedāvā plašas izstāžu zāļu transformācijas iespējas gan apvienot visas telpas, veidojot vienu no lielākajām mākslas telpām Rīgā, gan nodalīt telpas, saglabājot ikdienā nepieciešamo savstarpējo noslēgtību.

Veidols

Mākslas centra galvenais apjoms veidots, saglabājot atsauci uz šajā kvartāla stūrī bijušo industriālo apbūvi. Radniecīgi blakus esošajam ‘Kalnciema kvartālam’, kuram pretī paredzēta galvenā ieeja jaunā mākslas centra pagalmā, apjomi nav savienoti. Ielas līmenī ir paredzēti lieli logi, garāmbraucējiem atspoguļojot apbūves jauno funkciju. Viena no saglabātajām Kalnciema ielas oriģinālajām mūra fasādēm ir integrēta(iemūrēta) jaunajā mākslas centra apjomā, bet otra tiek saglabāta esošajā viena stāva augstumā, izveidojot jaunu kafejnīcas apjomu.

Funkcionalitāte

Mākslas centra visas publikai pieejamās telpas — izstāžu telpas un komercgalerijas ir savirknētas 1.stāva līmenī vienotā un skaidrā struktūrā ar logiem un virsgaismām pret Kalnciema un Melnsila ielām (ZR un ZA virzienos). Šāds risinājums nodrošina telpu lieluma variācijas iespējas dažādiem izmantošanas scenārijiem, savstarpēji palielinot un samazinot, vai apvienojot zāles, kā arī rada iespēju atsevišķos gadījumos visas izstāžu zāles apvienot vienotā telpā.

Apmeklētāju ieejas paredzētas no jaunizveidotā pagalma. Ieeju kompozīcijai izmantots Āgenskalna apbūvei raksturīgs elements — verandas. Pavisam paredzētas trīs atsevišķas ieejas — apmeklētāju ieejas uz izstāžu telpām un komercgalerijām, kā arī piegādes/darbinieku ieeja. Restaurācijas darbnīca un visas darbinieku telpas, kurām nepieciešama dienasgaisma, novietotas 2. stāvā virs komercgalerijām. To savienojumu ar pazemes glabātuvēm nodrošina kāpnes un lifts piegādes pusē.

Komerctelpu apjomi otrā pagalma pusē veidoti trīs stāvos, 1. stāvā paredzot telpas ar skatlogiem mazumtirdzniecības un pakalpojumu sniedzējiem, bet 2. un 3. stāvus atvēlot biroju vajadzībām. Konkursa priekšlikumā piedāvāts max brīvs plānojums, kas nodrošina visplašākās telpu transformācijas iespējas dažādām vajadzībām.

Labiekārtojums

Publiskā ārtelpa pagalmā veidota ar atšķirīgu pieejamību un funkcionālo risinājumu. Tā sadalīta funkcionāli dažādās telpās jeb «dārzos»:

1. Pie mākslas centra veidota plaša, aktīva, daudzfunkcionāla, viegli transformējama, labiekārtota telpa — Izstāžu dārzs — piemērota lielam lietotāju skaitam — koncertiem, izstāžu atklāšanām u.c.

2. Pie komercplatību un biroju ēkām — nelieli, semipubliski, apstādījumiem bagāti iekšpagalmi ar Atpūtas dārziem, Rotaļu dārziem un Restorāna dārzu — gan biroju darbiniekiem, gan to viesiem.

3. Aiz biroju ēku kompleksa — slēgta, ēnainām vietām piemērotiem apstādījumiem bagāta telpa — Velo dārzs — pieejams tikai biroju ēkas darbiniekiem.

Pagalms veidots tā, lai nepieciešamības gadījumā to būtu viegli un ērti norobežot — slēgtu pasākumu gadījumā. Lai iegūtu papildus platības sliktos laika apstākļos un reizēs, kad nepieciešams paplašināt iekštelpas — Izstāžu dārza segumā paredzētas stiprinājuma vietas pagaidu jumta konstrukcijām. Šajā telpā paredzēta arī vieta ārtelpas skatuvei, kas ikdienā var kalpot kā piebrauktuve piegādes transportam — mazajam komerctransportam.

Tehniski ekonomiskie rādītāji

  • Zemes gabala platība — 7756 m²
  • Apbūves laukums — 4109 m²
  • Apbūves blīvums — 53 %
  • Stāvu platība radītāju aprēkinam  — 9162 m²
  • Apbūves intensitāte  — 118 %
  • Brīvās teritorijas rādītājs  — 38%

Dalīties ar ierakstu:

1
Pievienot komentāru

avatar
10000
1 Komentāru pavedieni
0 Pavedienu atbildes
0 Sekotāji
 
Visvairāk komentētais komentārs
Komentētākais komentāru pavediens
0 Komentāru autori
Miķelis Nesenie komentāru autori
jaunākie vecākie visvairāk balsotie
Miķelis
Guest
Miķelis

1. Kāpēc tik drūmi? Melnais zirneklis, tumši materiāli, tumšs jumta materiāls. Vēl tikai iztrūkst Dakteris Nāve, kas paspiež roku katram apmeklētājam. Ja Jūs būtu paņēmuši citu koloristiku, darbs iegūtu aptuveni +15%. 2. "Dārzu" koncepcija – kaut kas jauns un izskatās, ka varētu darboties. Idejai piemīt svaigums. 3. Telpu transformācijas iespējas – pozitīvs faktors izstāžu zālēm. 4. Telpas mākslas darbu uzglabāšanai izskatās, ka atrodas zem gruntsūdeņu līmeņa, kaut augstums 3.5 m pieklājīgs. 5. Izstāžu zālei 6.0 m augstums, ja ir vēlme izstādīt pasaules līmeņa darbus ir par mazu, vajag 10.5 m minimums. 6. Tie fragmenti no esošā jaunajās fasādēs – tādi… Lasīt vairāk »