Kafejnīca pie Pēterbaznīcas. Ingurds Lazdiņš

Ar otro vietu konkursā kafejnīcai pie
Pēterbaznīcas tika novērtēts Ingurda Lazdiņa priekšlikums, kas rāda vienkāršu,
patīkamu, caurspīdīgu, bet vienlaikus pietiekami izsmalcinātu paviljonu, kura arhitektūras
izteiksmību veido reljefais griestu / jumta risinājums, interpretējot gotiskas
velves.

Paviljona koncepciju veido atsauce uz vēsturisko gotisko
velvju arhitektūru — tās mūsdienīgu interpretāciju koka konstrukcijas struktūrā
— ar «pienesumu» Vecpilsētas jumtu arhitektūras ainavā un respektējot skatu no
Peterbaznīcas torņa skatu platformas. Eksponētās, vakaros izgaismotās interjera koka griestu
vizuālās formas ir būtiska šīs celtnes arhitektūras iezīme — interjera elementi
kā ēkas eksterjera sastāvdaļa, savdabīgā «saspēlē» arī ar skvērā augošo koku
stumbriem, to dabisko neregularitāti un slīpumiem.

Iekšējā apdarē dominē dabīgā tonī gaišas, matēti lakota līmēta
koka, saplākšņa konstrukcijas, arī mēbelēs, ko pastiprina silta gaismas spektra
iekšējais apgaismojums, īpaši vērsts uz piramidālās formas slīpajām griestu
plaknēm. Ēkas ārējā apdare paredzēta dabiskos materiālos — līmēta koka karkass,
beicēts mierīgi pelēkos toņos, ar lielām stiklotām vitrīnām. Sētas puses
fasādes apdarītas ar tonāli piemeklētām šķiedrcementa paneļu ventilējamām
fasādes konstrukcijām. Jumts iesegts ar mūsdienīgu bezšuvju membrānu, kam ēkas
iekšienē organizētas apsildāmas notekas — ar koku apšūtajās «kolonās».

Paviljons ar terasēm novietots vēsturisko sarkano līniju
noteiktajās robežās, nepārsniedzot zemes īpašuma robežas. Galvenā ieeja ēkā un
informācijas centrā, loģiski — no Skārņu ielas skvēra puses  (Sv. Pētera baznīcas priekšlaukuma),  vasarā — arī ērti pāri terasei un cauri
atbīdāmajām fasādes stiklojuma vērtnēm. Gar vienu no galvenās terases malām
paredzētas uzdevumā prasītās 2-4 vietas suvenīru tirgotājiem —
transformējamas.

Ēkas noslēgtā, apsildāmā platība ziemā sasniedz  220 kvadrātmetrus, tajā iekļaujot virtuves,
administrācijas, informācijas centra un citu palīgtelpu bloku. Vasaras sezonā 130
kvadrātmetru kafejnīca zāle atveras uz 75 kvadrātmetrus lielo terasi, veidojot
kopumā vairāk kā 200 kvadrātmetru lielu publiski pieejamu sociālo aktivitāšu
zonu, kas varētu veiksmīgi papildināt Sv. Pētera baznīcas apkārtnes
kultūrvēsturiski nozīmīgo vidi.

Paviljona balstījums — uz cinkota tērauda 100 mm diametra
skrūvpāļiem — saudzīgs pret koku saknēm, drošs pret izsalšanu, ātri uzstādāms
un viegli, gandrīz bez pēdām demontējams.

Tehniskie rādītaji                           

  • Apbūves laukums — 347 m²
  • Tirdzniecības telpu platība —222 m²
  • Palīgtelpu platība — 70 m²
  • Būves iekštelpu kopējā platība — 228 m²
  • Terašu kopējā platība — 76 m²
  • Būvtilpums — 865 m³
  • Orientējošās
    tehniskā projekta izstrādes izmaksas  (ar
    PVN) — EUR 25 tūkst.

Dalīties ar ierakstu:

Pievienot komentāru

avatar
10000