Kafejnīca pie Pēterbaznīcas. 12 līnijas

Par labāko kafejnīcas konkursā atzīts biroja 12 līnijas priekšlikums, kas vasaras sezonā piedāvā izmantot arī
jumta terasi, paverot neparastāku skatu uz baznīcu. Vienkāršajam paviljonam izsmalcinātību
pieškirtu stikla virsmu un bīdāmu, rievotu,
caurskatāmu koka paneļu saspēle fasādēs.

Ēkas veidols,
novietne

Konkursā apskatāmā zemes gabala robežas ir saglabājušās atbilstoši
vēsturiskajai situācijai, senākajam kvartālu dalījumam, kas zināmā mērā
disharmonē ar patreizējo apbūvi un Pērerbaznīcas priekšlaukuma robežām. Zemes
gabals atrodas gan patreizējā skvēra, gan patreizējā laukuma, gājēju ietves daļā.
Plānotais kafejnīcas ēkas apjoms noslēdz Pēterbaznīcas priekšlaukuma apbūvi,
ņemot vērā patreizējo pilsētbūvniecisko situāciju, apkārtējo esošo apbūvi un
zemes gabalā augošos kokus.

Kopējā plāna forma ar dažādajiem leņķiem rada dinamisku un uz vidi
reaģējošu efektu. Ēkas veidols ir reizē dinamisks ar minēto plāna konfigurāciju
un nosvērts ar apjoma, fasāžu risinājumu. Ēka reizē askētiska un izsmalcināta,
fasāžu apdarē tiek parādīta saspēle starp gludām stikla virsmām un rievotiem,
caurskatāmiem koka paneļiem. Paneļi paredzēti pārbīdāmi fasāžu plaknē, mainot
caurskatāmo un necaurskatāmo fasāžu attiecības. Slēgto fasāžu daļu apdarei
paredzētas gludas koka virsmas.

Kafejnīcas ēka plānota zemes gabala esošā skvēra daļā, vasaras sezonā
paredzot terasi zemes gabala robežās patreizējā laukuma, gājēju ietves daļā.
Ēka «noslēpjas» aiz esošo koku rindas, tai priekšplānā izvirzot ieejas terasi
un vasaras terasi, kuras aicina apmeklētājus iegriezties gan kafejnīcā, gan
vizuālās informācijas telpā.

Paredzēts saglabāt iespēju izmantot esošo ceļu, kas ved uz arku ēkā Kaļķu
ielā. Šo ceļu plānots izmantot kafejnīcas apkalpošanai, kā arī pret šo ceļu
vērstajā fasādes frontē paredzēts ēdienu un dzērienu līdznešanas pasūtījumu
izsniegšanas lodziņš.

Arhitektūras un
funkcionālais risinājums

Ņemot vērā ēkas īslaicīgās lietošanas būves statusu, tā ir paredzēta kā
saliekama konstrukcija. Tā sastāv no četrām daļām, ko iespējams demontēt, pārvietot
un uzstādīt no jauna. Kopējā objekta forma ar plāna dažādajiem leņķiem ir
pateicīga piemērošanai arī citās novietnēs.

Uz skvēra pusi veidota atverama, segta pagalma daļa, kam paredzēta
virsgaisma. Ģeometriskajās plaknēs veidotā virsgaisma kalpo kā papildus akcents,
vērojot ēku no augstākiem skatiem — terases, blakus ēkām. Virsgaismas dažādos
leņķos plānotās stikla plaknes paredz iespēju gaismas spēlēm un skvēra
izgaismošanai. Gan virsgaisma, gan daļēji ar caurskatāmajiem koka paneļiem
klātās fasādes padara ēku par apgaismes ķermeni, kas veido apkārtni mājīgu,
Pēterbaznīcas priekšlaukums tiktu maigi izgaismots caur esošajiem kokiem,
papildus radot komfortablu atmosfēru un sakārtotu vidi blakus esošajā skvērā.

Ēkas funkcionālais dalījums plānots tā, lai vizuālās informācijas centra
fasāžu daļas būtu vērstas un pārredzamas no viena skata leņķa ar Pēterbaznīcas
ieejas fasādi, tāpat no informācijas telpām un kafejnīcas daļas pavērtos
lielisks skats uz laukuma dominanti — baznīcu. Informācijas telpās paredzēts
veidot «info tuneli», kur apmeklētājs var reizē skatīt ekspozīciju abpus viņam
un baudīt skatu uz Pēterbaznīcu. Kafejnīcas apmeklētāju zāles zonējums veidots  «atvērtākajā» — pret baznīcu un aktīvākās
ļaužu plūsmas vērstā daļā, un «mierīgākajā» — segtā pagalma daļā, kas vērsta
pret blakus zemes gabalā esošo zaļo skvēru. Pagalma daļu siltajā sezonā iespējams
pilnībā atvērt, sapludinot to ar ārtelpu. Kopumā kafejnīcas plānojums veidots
atvērts un pārskatāms. Arī virtuves zonu iespējams paredzēt apmeklētājiem
pārredzamu.

Kafejnīcai plānota arī jumta terase, ko iespējams izmantot vasaras sezonā.
Terase vērsta pret Pēterbaznīcas priekšlaukumu un attālināta no ēkas fasādēm.
Zona starp terasi un fasāžu frontēm paredzēta kā drošības attālums — tur
plānoti augi, kas papildus palīdz ēkai sasaukties, saplūst ar esošajiem kokiem
un skvēra noskaņu. Terase paver arī nedaudz neparastāku skatu uz baznīcu —
paaugstinātu un caur koku «plīvuru». Terases mēbeles veidotas tā, lai tās
kalpotu arī kā terasi norobežojošās konstrukcijas.

Tehniskie rādītāji

  • Apbūves laukums — 223 m² (258 m² — ar vasaras terasi)
  • Tirdzniecības telpu platība — 104 m²
  • Palīgtelpu platība — 38 m²
  • Būves kopējā platība — 170 m²
  • Būvtilpums — 622 m³
  • Vizuālās informācijas telpas —  29 m²

Dalīties ar ierakstu:

Pievienot komentāru

avatar
10000