Jaunais Rīgas teātris. Jaunromāns un Ābele

Otru trešo vietu teātra konkursā ieguva
biroja Jauromāns un Ābele darbs, kas
piedāvā izveidot abu teātra daļu savienojumus kā pagalma vienā, tā otrā galā, no
pagalma ēkas saglabājot tikai daļu, kā arī virkni citu funkcionālu
pārveidojumu.

Esošā situācijā teātris ir sadalīts divās
nošķirtās daļās, kas apgrūtina visu līmeņu komunikācijas. Abas teātra ēkas kopā
ar iekšējo pagalmu uzskatām par būtisku kultūrvēsturisku vērtību, tāpēc
cenšamies saglabāt esošo telpisko situāciju, apjomīgākos pārbūves darbus
paredzot aiz pagalma ēkas fasādes un pazemes daļā. Arī iekštelpu pārbūvē
cenšamies respektēt visas esošās sienas, to vēsturisko apdari uzskatot par
vērtību, kuru nepieciešams saglabāt un eksponēt, nevis paslēpt aiz jaunas
krāsojuma vai reģipša kārtas.

Funkcionālie
risinājumi

Mūsu mērķis — panākt vienotu un ērtu abās
teātra daļās paredzēto telpu grupu savstarpējo darbību. Piedāvātais risinājums —
starp ielas un pagalma ēkām veidot 3 jaunus savienojumus:

  • skatītājiem — savienojot abu ēku skatītāju zāļu foajē 2 virszemes līmeņos;
  • aktieriem — jauns savienojums starp grimmētavām 2. stāva līmenī, nodrošinot
    nepieciešamo augstumu ugundzēsēju transporta iebraukšanai;
  • tehniskajam personālam — pazemes zonā, nodrošinot ērtu savienojumu starp
    abu zāļu kravas liftiem un noliktavām.

Ielas ēkas esošās telpu grupas tiek
saglabātas ar minimāliem pārveidojumiem prasīto funkciju nodrošināšanai — tiek
paplašināta 1. stāva garderobe, paplašinātas un daļēji pārvietotas
administrācijas telpas, ierīkots jauns kravas un apmeklētāju lifts un jaunas
apmeklētāju tualetes, aktieru zonas izmaiņas — ierīkots lifts un tiešs
savienojums ar pagalma grimmētavu zonu, paplašinātas kostīmu noliktavas, veļas
telpas u.c.nepieciešamās personāla un tehniskās telpas.

Pagalma
ēkai
paredzam
saglabāt esošo fasādi, kāpņu telpu un daļu no vēsturiskās ēkas mūra sienām,
pārējās ēkas daļas nojaucam. Mūsu priekšlikums paredz ierīkot jaunas telpas:

  • 400 m²  blackbox zāli 2.-4. stāva līmenī;
  • 200 m²  blackbox zāli pagraba un 1. stāva līmenī;
  • Apmeklētāju foajē pagraba, 1. , 2.stāva līmenī;
  • Restorāna/ kafejnīcas/ bāra telpas 1. stāvā ar virtuvi pagrabā;
  • 200 m²  mēģinājumu zāli 3. stāva
    līmenī, vecās zāles izmēros;
  • Divas 100 m² mēģinājumu zāles 1. stāva līmenī;
  • Grimētavas 2. stāva līmenī, paredzot tiešu savienojumu ar esošajām aktieru
    telpām;
  • Remonta, butaforu, šuvēju darbnīcas pagraba un 1. stāva līmenī;
  • Dekorāciju uc.noliktavas pagraba līmenī zem ēkas un pagalma, nodrošinot
    savienojumu ar ielas ēkas pazemes telpām.

Teātra
skatītāju telpas
. Kā galveno saglabājam esošo ieeju no Lāčplēša ielas, bet no pagalma
paredzam sekundāras nozīmes ieejas.  Apmeklētājiem
paredzam esošo garderobi, kuru paplašinām vēsturiskajā cara laika restorāna
izmērā. Savienojums ar pagalma ēku veidots divu stāvu līmeņos, nodrošinot
apmeklētāju cirkulāciju bez strupceļiem, pagalma daļā ierīkojot jaunas
apmeklētāju kāpnes starp trīs līmeņu foajē, kā arī paredzot izmantot saglabājamās
vēsturiskās kāpnes. Paredzam jaunu apmeklētāju liftu ierīkošanu, kā arī jaunas
apmeklētāju tualetes abās ēkās, nodrošinot normatīvās prasības. Grīdas līmeni
apmeklētāju zonā samazinām līdz ielas ēkas grīdas augstumiem.

Aktieru
un režisoru telpas
ielas ēkā tiek saglabātas esošajā konfigurācijā, bet tērpu noliktavas
telpa tiek pievienota blakus esošajai grimmētavai. Pagalma ēkā aktieru telpas
veidojam tieši pretī, ar gaiteni 2. stāva līmenī nodrošinot tiešu savienojumu
ar jaunajām grimmētavām, dušām un WC, kā arī mēģinājumu telpām pagalma ēkā 1. un
3. stāva līmenī. Kravas lifta un ēku savienojuma nodrošināšanai divas grimmētavas
pagalma pusē demontējam. 

Ieeja aktieriem tiek saglabāta no
vārtrūmes, bet paplašinot apmeklētāju garderobes zonu, izveidotas jaunas durvis
un mainīta 1. stāva foajē konfigurācija. Savienojums ar veco zāli saglabājas
caur esošajām kāpnēm, bet zāles pagalma apjomā novietotas jauno grimmētavu un
vertikālo komunikāciju tiešā tuvumā. No jaunās trešā stāva mēģinājumu zāles
aktieriem paredzam izeju uz jumta terasi, bet blakus, virs esošās kāpņutelpas,
paaugstinot jumtu, ierīkojam atpūtas telpu.

Administrācijas
telpas
no 1. stāva
tiek pāvietotas uz pagrabstāvu, atstājot vienu telpu ar atsevišķu ieeju
reklāmas daļai,  jo paredzam paplašināt
apmeklētāju garderobes zonu. Jaunās telpas paredzētas pagrabstāva pagalma pusē,
padziļinot pagalma līmeni šajā zonā, lai nodrošinātu dabīgo dienasgaismu.

Priekšlikums paredz izveidot divas jaunas blackbox zāles. Mazā zāle (izmēri: 12  x 20 x 8(augstums) metri) novietota pagraba un
1. stāva līmenī ar skatītāju ieeju no pagrabstāva. Zālei paredzēta neliela
aizskatuves zona, ņemot vērā, ka tā izvietota vienā līmenī ar dekorāciju
noliktavām un remontdarbnīcām.

Lielā zāle (20 x 20 x 12,7 (augstums)
metri) novietota virs mazās zāles, tā nodrošinot vienotu un racionālu
funkcionālo risinājumu gan skatītāju foajē, gan aizskatuvē. Virs lielās zāles
citas telpas nav paredzētas un zāles griestu augstums ir iespējams arī
augstāks, ja tas ir nepieciešams. Aizskatuves daļa paredzēta lielāka, to
panākot ar fasādes izvirzījumu 2., 3. stāva līmenī.

Noliktavas
un tehniskās telpas
galvenokārt paredzētas pagrabstāvā zem ēkām, kā arī daļēji zem pagalma.
Pagraba telpu struktūra veidota vienotā sistēmā ar savienojošo gaiteni starp
abiem kravas liftiem- nodrošinot ērtu cirkulāciju starp remontdarbnīcām,
noliktavām un visām trim teātra zālēm. Dekorāciju un materiālu piegādi paredzam
caur vārtrūmi no Lāčplēša ielas un caur servitūtu no Ģertrūdes ielas, abos
pagalmos paredzot tiešu sasaisti ar kravas liftiem.

Restorāna/
kafejnīcas/ bāra telpas
paredzētas pagalma ēkā 1. stāva līmenī, ar iespēju pagalmā ierīkot vasaras
terasi pagalmā. Bāra letes paredzam gan 1., gan 2.stāvā, bet virtuve novietojas
pagrabstāvā ar atsevišķu piegādes ieeju no pagalma, bet darbinieku ieejai
izmantojam vēsturisko kāpņu telpu ar pārbūvētu pakāpienu struktūru. Paredzam
arī jaunas kāpnes darbinieku cirkulācijai, ēdienu liftu un noliktavu katrā
stāvā.

Dalīties ar ierakstu:

Pievienot komentāru

avatar
10000