Inovāciju centrs Ventspilī. Malus + DR + JR

Otro vietu Ventspils inovāciju centra
konkursā ieguva darbs, ko radījusi biroju MALUS
ARHITEKTI, DR ARHITEKTI
un JR
ELEMENTS
apvienība, kuru darbā uzsvērti apspēlēts latviešu «labās čūskas» —
zalkša tēls.  

Novietne

Ēka ir izvietots uz Ventas tilta ass. Galvenā
ieeja ēkā ir paredzēta no dienvidu puses, veidojot plašu, izsauļotu priekšlaukumu
pret autostāvvietām.

Arhitektoniski
telpiskā kompozīcija

Zinātniskā centra
arhitektoniskās formas ir veidotas simbolizējot augšupejošu zināšanu plūsmu. Ēkas
nosaukumā izmantots latviešu mitoloģiskais zināšanu, gudrības un zintniecības
simbols — svētais dzīvnieks zalktis. Čūskas ādas raksts tiek asociatīvi
izmantots arī fasāžu kompozīcijas veidošanā.

Ēkas būvapjomu veido divas
galvenās funkcionālās grupas — daudzfunkcionālais izglītības jeb zinātnes
centrs un inovāciju centrs. Funkcionālais dalījums nosaka ēkas formveidi.
Zinātnes centru veido divas lielas telpu grupas — funkcionāli slēgtas telpas un
atvērtas publiskas telpas. Slēgto telpu lineārs būvapjoms iekļauj publiski
atvērtās telpas definējot apmeklētāju plūsmas virzienu.

Inovāciju centrs, ko veido
cilindriskas formas apjoms, izvietojas 3.-5. stāvā. Būvapjoma simetrijas ass
sakrīt ar Ventas tilta asi. Ēkas pamatforma nosaka apmeklētāju plūsmas
virzienu, apjomu un fasāžu proporcijas un ritmu.

Funkcionālais plānojums

Zinātnes centrs izvietojas
ēkas 1. stāvā. Funkcionāli slēgtas telpas (tehniskās telpas, palīgtelpas,
piegādes telpas, noliktavas, multifunkcionālā zāle, norobežotas ekspozīcijas
telpas, kafejnīca u.c. telpas) iekļauj publiski atvērtas telpas — galveno halli
un ekspozīcijas telpas. Galvenā halle apvieno visas publiski pieejamās telpu
grupas  ekspozīcijas telpas, konferenču
zāli, apmeklētāju garderobes un tualetes, kafejnīcu, zinātnes veikalu un
demonstrāciju šovu telpu. Zinātnes centra plānojums organiski seko ēkas formai,
ļaujot apmeklētājam izjust ēkas telpisko plastiku arī iekštelpās.

Publiskās telpas plānotas
pēc iespējas tās sapludinot kopā, bet vienlaicīgi ar stikla starpsienu un
mobilo sienu palīdzību atsevišķas zonas ir iespējams nodalīt. Kafejnīcu un
veikalu ir iespējams nodalīt un izmantot neatkarīgi no pārējām telpām.
Kafejnīcai ir paredzēta atsevišķa ieeja no priekšlaukuma. Ekspozīcijas telpas
ir grupētas turpinot apļveida kustību. Ēkas 2. stāvā izvietojas zinātnes centra
darbinieku un administrācijas telpas.

Ēkas 3. un 4. stāvā
izvietojas inovāciju centra un biznesa inkubatora biroja telpas. Apļveida plānojums
organizē biroja telpas ap plašu iekšpagalmu, nodrošinot labiekārtotu ārtelpu
biroja darbiniekiem tieši blakus darba vietām. Šāds plānojuma princips ļauj
saglabāt ēkas viengabalainību, vienlaicīgi nodrošinot nepieciešamo dabisko
apgaismojumu visām darba telpām. Ēkas 5. stāvā izvietojas inovācijas centra
konferenču zāle, veidojot telpisku ēkas akcentu ar skatu uz Ventas tiltu un
upi.

Biroju telpas ir plānotas
paredzot dažādus telpu izmērus. Tipveida biroja telpas ir plānotas 20, 30, 41
un 62 kvadrātmetru platībā atkarībā no darbinieku skaita telpā. Nepieciešamās
sanāksmju un atpūtas telpas izvietojas tieši blakus iekšpagalmam.

Fasādes

Fasāžu apdarē izmantotas perforētas
alumīnija loksnes uz piekārtas fasādes konstrukcijas. 1. stāva ieejas zonā ir
paredzēts plašs stiklojums pielietojot energoefektīvas stikloto fasāžu
sistēmas. Biroju telpu ārējās fasādes arī veidotas no stiklotām fasāžu
sistēmām, kas daļēji aizklātas ar piekārtu fasādi, pasargājot telpas no
pārkaršanas saulainā laikā. Piekārtā lentveida fasādes konstrukcija seko ēkas
formai veidojot viengabalainu ēkas apdares kompozīciju. Fasādes virsmas
tekstūra veidota iespaidojoties no čūskas ādas. Virsmas plastika piešķir
fasādēm augšupejošu dinamiku.

Apbūves rādītāji

  • Zemesgabala platība — 27 715
  • Apbūves laukums — 3622 m²
  • Ēkas telpu platība — 6451 m²
  • Projektēto autostāvvietu
    skaits — 197 gab.
  • Invalīdu autostāvvietas — 4
    gab.
  • Autobusu stāvvietas — 6 gab.
  • Velo novietņu skaits — 140
    gab.

Dalīties ar ierakstu:

Pievienot komentāru

avatar
10000