Igaunijas vēstniecības ēka Rīgā — AB3D

Esošā koku aleja, divas vienvirziena ielas un monumentāli ēku kompleksi netipiskā perimetrālās apbūves situācijā — un kvartāls nevar tikt noslēgts, bet vēstniecības ēka iegūst divas papildus stiklā un betonā ritmizētas fasādes, blakus māju plakano jumtu principu un plānojuma struktūru ar precīzu funkciju. 3.vieta. Arhitekti: AB3D, Juris Mitenbergs, Pēteris Spuriņš, Zane Krūmiņa, Uldis Tučs, Edgars Gribusts, Edijs Kravalis, 2008

Novietne

Jaunās Igaunijas vēstniecības ēkas novietne atrodas Rīgas vēsturiskā centra vēstniecību un viesnīcu rajonā — klusajā centrā, novietnes tuvā attālumā atrodas vairākas zaļās teritorijas (Viestura dārzs, Kronvalda parks), kā arī topošās Riga Port City teritorija. Topošajai vēstniecības ēkai ir ērta saikne ar pilsētas sabiedriskā transporta kustības shēmu, pieturas atrodas Eksporta ielā un Kronvalda bulvārī. Galvenā transporta kustība uz projektējamo vēstniecības ēku ir pa pilsētas mēroga maģistrālajām ielām — Eksporta, P.Brieža, Elizabetes un Hanzas ielām, tālāk tā sadalās pa tuvējām vienvirziena ielām.

Atrašanās vietu — Ausekļa ielu raksturo koku aleja visas ielas garumā un monumentāli ēku kompleksi (Ausekļa iela 3, 5, 7, 9). Gruntsgabalu ietver divas vienvirziena ielas — Ausekļa un Vidus, to raksturo netipiska perimetrālās apbūves situācija — astoņdesmitajos gados būvētā ēka Ausekļa ielā 8 ar vienu no fasādēm ir vērsta pret jaunbūvējamo ēku, tādējādi Vidus, Ausekļa un Elizabetes ielu kvartāls nevar tikt noslēgts un starp iepriekšminētajām ēkām izveidojas laukums, bet vēstniecības ēka iegūst divas papildus fasādes.

Apjomu kompozīcija un konteksts

  • AUSEKĻA  IELA
    Tā kā jaunbūvējamās ēkas lielākā fasāde vērsta pret Ausekļa ielu un atrodas starp divām ēkām, kuru fasādes noslēdzas ar plakanajiem jumtiem un dzegas līnijas augstums ir 21.30 metri, šis princips ievērots arī projektējamajos apjomos.
  • VIDUS  IELA
    Jaunbūvējamās ēkas fasāde pret Vidus ielu savienota ar blakus esošās ēkas karnīzi, kuras augstums ir 12 metri. No šī punkta apjomu kompozīcija pakāpeniski tiek paaugstināta līdz Ausekļa ielas fasādes augstumam.
  • PAGALMA  APJOMS  UN  TERITORIJA
    Pagalma apjoms veidots ar augstuma atzīmi 24 metri un saskaņots ar Vidus ielas ēkas pagalma apjoma augstumu. Neapbūvētā teritorija un Ausekļa ielas apjoms, kas pirmā stāva līmenī iedziļināts par 2 metriem, ierobežots ar viegli caurspīdīgu metāla žogu aiz kura ielas pusē izvietotas dzelzsbetona (kas pastiprina žoga drošību un izturību) puķu kastes, bet citur — dekoratīvi apstādījumi. Neapstādīts atstāts 136 m2 liels laukums ugunsgrēka gadījumiem. Pagalmā paredzētas arī auto stāvvietas četrām automašīnām.

Plānojuma struktūra

Projektētās vēstniecības ēkas plānojuma struktūra veidota ar precīzu funkciju sadalījumu, nodrošinot skaidru un katrai funkcionālajai zonai atbilstošu plānojumu.

Pazemē izvietotas koplietošanas telpas — fitnesa zāle un pirts bloks, palīgtelpas, arhīvs, noliktava, tehniskā telpa, atkritumu konteineri. Projektētā pazemes autostāvvieta paredzēta 15 automašīnām. Virszemes stāvu savienojumu ar pagrabstāvā esošajām telpām un autostāvvietu nodrošina kāpņu telpas un lifti. Iebrauktuve pazemes autostāvvietā paredzēta no Vidus ielas.

Vēstniecības 1.stāvā atrodas konsulāta vestibils un reprezentācijas telpu bloka ieejas vestibils un garderobe (ieeja no Ausekļa ielas). Konsulāta vestibila telpas nodalītas divās drošības zonās — apmeklētāju un konsulāta darbinieku zonā, paredzot gan atsevišķas ieejas ēkā, gan slēgtas iekšējās komunikācijas. Apmeklētāju ieeja paredzēta no Ausekļa ielas, konsulāta darbinieku ieeja — no Vidus ielas.

Reprezentācijas telpas izvietotas ēkas 2. un 3.stāvos, tās savā starpā vieno plaša atvērta tipa halle. No vestibila tiek nodrošināta piekļūšana projektētajam dārzam un virszemes autostāvvietām. No Ausekļa ielas paredzēta ieeja vēstniecībā arī pa parādes kāpnēm ēkas dienvidu pusē, kas ved tieši uz vēstniecības pieņemšanas telpu bloku 2.stāvā. Tur esošās telpas iespējams apvienot lielākām pieņemšanām, nodrošinot līdz 250 cilvēku vienlaicīgu uzturēšanos. Ieejas projektētas tā, lai reprezentācijas telpās notiekošās pieņemšanas netraucētu vēstniecības ikdienas darbu. 3.stāvā izvietotas reprezentācijas zonas atpūtas telpas un 2 apartamentu bloka dzīvokļi.

Vēstniecības bloks izvietots 4.stāvā. Tas ir nodalīts, neatkarīgi no citām zonām funkcionējošs telpu komplekss. Vēstniecības bloka telpām paredzēta atsevišķa ieeja (no Vidus ielas), kāpņu telpa un lifts, tiek nodrošināta piekļūšana reprezentācijas telpu blokam, koplietošanas telpām, kā arī izeja uz pagalmu.

Ēkas augšstāvi paredzēti dzīvokļu un vēstnieka rezidences ierīkošanai. 5.stāvā paredzēts viens apartamentu bloka dzīvoklis un divstāvīgās vēstnieka rezidences dzīvojamās telpas, bet 6.stāvā — vēstnieka rezidences pieņemšanas telpas ar izejām uz plašu, labiekārtotu terasi. Ieeja uz vēstnieka rezidenci un apartamentiem organizēta no pagalma. Transporta iebrauktuve pagalmā — no Ausekļa ielas.

Materiāli

Ēkas konstruktīvo karkasu paredzēts veidot no monolītā dzelzsbetona. Ēnainās Ausekļa ielas apjoma atvieglināšanai, apjoma apdarē paredzēts izmantot gaiša stikla fasāžu sistēmu ar balta matējuma svītrojumu. Vidus ielas un pagalma apjoma apdarē paredzēts izmantot tumša stikla un tumši pelēku betona plākšņu ritmisku apvienojumu uz metāla karkasa. Bet pagalma apjoma pēdējos stāvus, kurā izvietota vēstnieka rezidence, paredzēts apdarināt ar gaiša metāla režģi, kas logu vietās veidots kā slēģi.

Dalīties ar ierakstu:

8
Pievienot komentāru

avatar
10000
6 Komentāru pavedieni
2 Pavedienu atbildes
0 Sekotāji
 
Visvairāk komentētais komentārs
Komentētākais komentāru pavediens
0 Komentāru autori
PrinceseGatisĶēniņš Zaķēniņšjtd Nesenie komentāru autori
jaunākie vecākie visvairāk balsotie
jtd
Guest
jtd

cik ļoti tomēr atšķiras šeit novērojamā projekta pasniegšanas maniere igauņu un latviešu darbos.

Ķēniņš Zaķēniņš
Guest
Ķēniņš Zaķēniņš

kā saka – var pamācīties latvieši no igauņiem to skaidrību – gan arhitektūrā un attēlošanā, gan, droši vien, domāšanā. Bet nu – tas jau visās sfērās, ne vien arhitektūrā.

Princese
Guest
Princese

Diezin vai mums tagad būtu jāmetās no igauņiem mācīties – drīzāk būtu jāapzinās, ka mēs esam atšķirīgi gan arhitektūrā, gan attēlošanas veidā, gan izpratnē par vidi u.t.t. Varbūt ir vērts pašiem attīstīt savu virzienu, pie tam vērojot igauņu konkursa darbus neviens man nelikās atbilstošs konkrētajai novietnei, un baigo jaunradi arī nespēju novērot – tie paši sen zināmie arhitektoniskās kompozīcijas līdzekļi vien tikuši pielietoti. AB3D izstrādājums tomēr šķiet skaidrāks un saprotamāks, un tādēļ arī pieņemamāks.

Gatis
Guest
Gatis

Laikam man kaut kā citādi acis būvētas. Šeit beidzot sapratu vides kontekstu, ko abos igauņu piedāvājumos nu nekādi nespēju izlobīt Igauņi abi uzzīmējuši nekonkrētus baltus blāķus kaimiņos – es tiešām padomāju, ka tas kaut kur Skanstes ielas rajonā būs (tekstā jau vieta konkrēti nebija pateikta – un igaunim Tallinnā sēžot un vērtējot, arī vietas nosaukums neko daudz neizteiks). Vēl var redzēt ka AB3D smalkāk detaļās iegājuši un tas atšķiras no uzvarējušā piedāvājuma, kurš ir uzsvērti shematisks, skaidrs un šķietami vienkāršs. Taču tāpēc man AB3D piedāvājums nešķita mazāk skaidrs un saprotams. Domāju, ka saskarsmē ar igauņiem nevajag automātiski ieņemt pielūgsmes pozu.… Lasīt vairāk »

jtd
Guest
jtd

cik ļoti tomēr atšķiras šeit novērojamā projekta pasniegšanas maniere igauņu un latviešu darbos.

Ķēniņš Zaķēniņš
Guest
Ķēniņš Zaķēniņš

kā saka – var pamācīties latvieši no igauņiem to skaidrību – gan arhitektūrā un attēlošanā, gan, droši vien, domāšanā. Bet nu – tas jau visās sfērās, ne vien arhitektūrā.

Princese
Guest
Princese

Diezin vai mums tagad būtu jāmetās no igauņiem mācīties – drīzāk būtu jāapzinās, ka mēs esam atšķirīgi gan arhitektūrā, gan attēlošanas veidā, gan izpratnē par vidi u.t.t. Varbūt ir vērts pašiem attīstīt savu virzienu, pie tam vērojot igauņu konkursa darbus neviens man nelikās atbilstošs konkrētajai novietnei, un baigo jaunradi arī nespēju novērot – tie paši sen zināmie arhitektoniskās kompozīcijas līdzekļi vien tikuši pielietoti. AB3D izstrādājums tomēr šķiet skaidrāks un saprotamāks, un tādēļ arī pieņemamāks.

Gatis
Guest
Gatis

Laikam man kaut kā citādi acis būvētas. Šeit beidzot sapratu vides kontekstu, ko abos igauņu piedāvājumos nu nekādi nespēju izlobīt Igauņi abi uzzīmējuši nekonkrētus baltus blāķus kaimiņos – es tiešām padomāju, ka tas kaut kur Skanstes ielas rajonā būs (tekstā jau vieta konkrēti nebija pateikta – un igaunim Tallinnā sēžot un vērtējot, arī vietas nosaukums neko daudz neizteiks). Vēl var redzēt ka AB3D smalkāk detaļās iegājuši un tas atšķiras no uzvarējušā piedāvājuma, kurš ir uzsvērti shematisks, skaidrs un šķietami vienkāršs. Taču tāpēc man AB3D piedāvājums nešķita mazāk skaidrs un saprotams. Domāju, ka saskarsmē ar igauņiem nevajag automātiski ieņemt pielūgsmes pozu.… Lasīt vairāk »