Hagberg birojs Mārupē

Mārupei raksturīgajā piepilsētas ainavā, kur industriālā angāru apbūve mijas ar privātmāju puduriem un meža audzēm, Guntis Ziņģis ir projektējis nelielu, ārēji nepretenciozu un vienkāršu biroja ēku. Tuvumā uzlūkojot redzamas eleganti proporcionētas fasādes ar jumta pārkarēm un nišām, taču lielākā intriga atklājas iekšienē — lakoniska, taču reizē telpiski izsmalcināta un pārdomāta iekšējā struktūra, kas ietver dažādas biroja atmosfēras un daudzveidīgas izmantošanas iespējas.

 

Vienkāršā, nelielā birojēka ir novietota piepilsētas vidē, — starp industriālu teritoriju un bērzu birzi. Lakoniskā, angāram līdzīgā ēkas forma iekļaujas apkārtējā ainavā un ir īstenota ierobežota budžeta apstākļos.

Ēkas struktūru veido lieli laidumi bez kolonām, kas ļauj brīvi rīkoties ar iekštelpu dalījumu, telpas augstumu un gaismu. Lai mīkstinātu robežu starp iekšu un āru, zaļie augi ienāk ēkas iekštelpā, tuvinot to dabai, mežam. Funkcionāli ēkai piemīt visas mūsdienu birojam nepieciešamās lietas. Tajā ir dažāda lieluma apspriežu telpas, klusā telpa, atpūtas telpa, spēļu telpa, virtuve ar svaigo sulu bāru un ēdamtelpa ar terasi. Telpu daudzveidība sekmē produktivitāti.

Birojēkas struktūru veido nodaļas jeb “mājiņas”, kā arī telpas starp tām. Šīs papildtelpas ir izmantojamas dažādām funkcijām kā ideju apmaiņai, ātrām apspriedēm un citām nodarbēm, kur nav nepieciešama liela koncentrēšanās. Tai pašā laikā visām “mājiņām” ir stikla siena un durvis, kas ļauj tās savienot ar citām telpām, veidojot atvērtu lielo biroju. Šāds pusatvērtā biroja princips ļauj atkarībā no vajadzībām telpas izmantot dažādi dažādos laikos.

Ēkas fasāde ir apdarināta ar šķiedru – cementa plāksnēm. Lai samazinātu materiālu patēriņu, apdarē izmantoti  arī nelielie plākšņu atgriezumi. Perforētās fasādes plāksnes slēpj svaigā gaisa pieplūdes un izlietotā gaisa izvadīšanas caurules, kā arī dzesēšanas iekārtas. Fasādes izmantoti dažādā izmēra logi, veidojot ēku noslēgtāku pret saimniecisko pagalmu ar autostāvvietām, bet atvērtāku — pret mežu. Jumta pārkares un nišas fasādes veido nelielas āra terases, kā arī pasargā darbavietas no tiešās saules gaismas.

Hagberg biroja ēka

Adrese: Ozolkalnu iela, Mārupe
Pasūtītājs — Hagberg

Arhitekts — Guntis Ziņģis www.zingis.net

Platība: 600 m²
Būvniecība: 2018
Iekštelpas: 2019

Dalīties ar ierakstu:

1
Pievienot komentāru

avatar
10000
1 Komentāru pavedieni
0 Pavedienu atbildes
0 Sekotāji
 
Visvairāk komentētais komentārs
Komentētākais komentāru pavediens
1 Komentāru autori
Miķelis Nesenie komentāru autori
jaunākie vecākie visvairāk balsotie
Miķelis
Guest
Miķelis

Atkal labs, pēdējā laikā parādās darbi, kuros parādās autoru rokraksts. Tas ir tas, kas tik sen Latvijā nav bijis. Priecīgus Ziemassvētkus visiem! Gati, mēs visi Tevi vērojam un gaidām, kad ieliksi a4d.lv Arhitektūras likuma uzmetumu, nepievil mūs, jo ne tikai mēs, bet arī Santa ar lielajām apaļajām Le Korbizjē brillēm Tevi vēro – esi nu prātīgs 😉