Gustava biznesa centrs

Šoruden Gustava Zemgala gatvē, tukšajā laukumā blakus ELKOR universālveikalam iesākta biroju kompleksa Gustavs (22,5 tūkstošu kvadrātmetru lielās) pirmās ēkas būvniecība. Plānots, ka biznesa centru kādreizējā rūpnīcas Fēnikss, vēlākās Rīgas Vagonbūves rūpnīcas teritorijā, veidos trīs brīvstāvošas biroju ēkas, kas virknētas gar pilsētas Austrumu maģistrāli, papildinot VEF apkaimes attīstību. Projekta autori ir biroja Vilnis Mičulis arhitekti.

Pilsētvide

Ēku izvietojums zemesgabalā veidots analizējot kopsakarības pilsētvides mērogā. Ņemot vērā zemesgabala atrašanās vietu un apkārtējās apbūves raksturu, īpaša uzmanība tika veltīta galvenajam skatu punktam, no kura kvartāls redzams visplašāk, proti — Gustava Zemgala gatves un Brīvības ielas krustojums, kā arī frontālais skats no Jaunās Teikas kvartāla puses.

Brīvstāvošie apjomi zemesgabalā izvietoti tā, lai būtu viegli uztverami no galvenajiem skatu punktiem, attiecīgi nodrošinot arī ērtu un intuitīvi saprotamu kustību un pieeju kvartālam ēkām. Tāpat apjomu izvietojums nodrošina iespējami daudz tālos skatus biroju iemītniekiem.

Līdz ar apjomu izvietojumu, plānota arī publiskā telpa kvartāla priekšējā daļā. Sociālā atbildība un kvartāla pieejamība ikvienai sabiedrības grupai bija viens no arhitektu svarīgākajiem mērķiem, tāpēc plašajā labiekārtojumā paredzētas dažādi tipa, izmēra, atmosfēras un privātuma atpūtas vietas, sporta laukums un āra trenažieru zāle, kā arī laukums publiskiem pasākumiem.

Kvartālam kopumā paredzēta divstāvīga apakšzemes autostāvvieta, virszemes daļu veidojot brīvu no automašīnām. Kvartāla teritoriju zemes līmenī iecerēts veidot kā ‘shared space’ —, neatdalot gājēju telpu no automašinām paredzētās, taču, — dodot gājējiem priekšroku.

Arhitektūra

Kvartāla gājēju līmenī visas ēkas apvieno labiekārtojums. Būtisks elements ir uzsvērtās ieejas ēku stūros, kā arī segtas galerijas zemes līmenī gar katras ēkas galveno fasādi. Iecerēts, ka katras ēkas pirmajā stāvā daļēji tiks izvietota publiskas funkcijas, veicinot pilsētnieciksu atmosfēru un visu trīs ēku līdzvērtīgu izmantošanu. Katras ēkas centrā ir publiski pieejams ātrijs.

Apstākļos, kad apkārtējais pilsētvides konteksts ir relatīvi tukšs, fasāžu arhitektūrā ir meklēts līdzsvars starp tukšumu un ekspresiju. Fasāžu apdarē paredzēts izmantot eksponētu balto betonu apvienojumā ar stikla plaknēm, kas iedziļinātas apdarē, piešķirot fasādēm tik bieži trūkstošo dziļumu.

Būvprojekts kopumā izstrādāts un projektēts atbilstoši ilgtspējas standartam BREEAM sasniedzot augsto Excellent līmeni.

Biznesa centrs GUSTAVS

Pasūtītājs: Gustavs Business Center
Arhitekti: Vilnis Mičulis SIA — Fricis Vilnis, Kārlis Mičulis, Dāvis Markus
Kopējā platība — 84 tūkst m²
Projekts: 2020
Būvniecība: 2021—2025

Dalīties ar ierakstu:

0 0 votes
Article Rating
guest
4 Komentāri
vecākie
jaunākie visvairāk skatītie
Inline Feedbacks
View all comments
Miķelis

Šeit runā meklēts līdzsvars starp tukšumu un ekspresiju. Šodien ko līdzīgu meklēja Domburs raidījumā “Kas notiek Latvijā?” un neatrada.Te īpaša uzmanība veltīta galvenajam skatu punktam. Jautājums – kas tur stāvēs un lūkosies uz visu to skaistumu? Tur taču jābūt cilvēkam domājošajam, lai apstātos, atrastu galveno skatu punktu un 10, 20 nu labi 30 minūtes lūkotos. Tur jābūt kā minimums operatora izglītībai, vēl labāk režisora, derēs protams arī scenogrāfa. Šodien noklausījos radio Elīna ar Jurģi priecīgi stāstīja par milzīgajām iespējām personām ar funkcionāliem traucējumiem un kā LBN 200 ierakstīts ka nevajag vairs lēzenās uzbrauktuves celt – var stāvākas būvēt un vēlams… Lasīt vairāk »

Last edited 5 mēneši pirms by Miķelis
Miķelis

Paturpinot. Jebkuram arhitektam vajadzētu piemist iztēlei un spējai vizualizēt savu darbu, kāds tas izskatīsies apkārtējā vidē pēc 10, 20 un 50 gadiem. Vislabāk tam prātā izmantot melnbalto filmiņu, tas parasti procesam piedod poētismu, dzēš kaut kādus laika uzslāņojumus un rada iespēju pietuvoties būtībai. Vajadzētu būt pietiekami godīgiem, lai izprastu atšķirību starp vizualizāciju un sintētiskajām bildēm un dzīvi. Dzīvē neiet kā Snipos, LBNos un viss ir mazliet greizi. Šajā greizumā arī slēpjas visa dzīves burvība. Arhitekta mērķis varētu būt šo burvību nesagraut. Jaunības maksimālismā mums visiem gribas būvēt jaunas, patīkamas pasaules un uzspiest savu redzējumu kā tad visam jāizskatās, pa kurām… Lasīt vairāk »

Elvīra

Mani parasti uzjautrina visādas tur shēmiņas, kurās saviltas visādas bultiņas, kas norāda uz to, ka kaut kas tur ir baigi štukots.

Andris Celmalis

Dažas manas pārdomas – tā jau korekti, minimālistiski apjomi, idejas pēc man patīk. Formu tīrība, nelielā spēle ar sašķiebumiem pret G.Zemgala gatvi un iegūto ierāvumu nosacītiem publiskiem laukumiem. Novērtējami centieni humanizēt brutālu daudzu kvadrātmetru uzbūvēšanu. Vizuālais sniegums gan labs. Kas nepatīk – asociatīvi dikti atgādina totalitārisma arhitektūru, mega mērogs, kas izpaužas gan apjomos, gan fasādes superstruktūrās. Liekas, ka cilvēks tur būs kā maza skudra……. Tie laukumi pret Gatvi ar tādi idejiski manuprāt nevajadzīgi – nu ko tur tie biroja ļauži darīs? Stāvēs, pīpēs un baudīs maģistrāles skatu. Nu nez. Stāvu plāni – atkal supermērogs. Tā uz pirkstiem rēķinot ap 4k… Lasīt vairāk »

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x