Bērnudārzs Tallinas ielā — Jaunromāns un Ābele

Bērnudārza konkursā pārliecinošu uzvaru guva biroja Jaunromāns un Ābele projekts, kas piedāvā iespējami kompaktu
apjomu, veidojot vienu āra pagalmu, kas telpiski sapludināts ar pārējo
iekškvartāla telpu.

Arhitektoniskais un telpiskais risinājums

Gruntsgabala robežā Tallinas ielā ir 2
vēsturiskās ēkas, kuras projekta risinājums paredz rekonstruēt un integrēt
kopējā plānojuma struktūrā. Jaunā bērnudārza apbūve tiek veidota iekškvartālā,
kura galvenā vērtība ir plānotais Tallinas, Brīvības un Miera ielas
savienojošais parks. Teritorijas esošo iekškvartāla ēku potenciāls nav
savienojams ar bērnudārza funkciju, tomēr rekomendējam turpmākajā skvēra
attīstībā saglabāt vēsturisko apbūvi gruntsgabala DR pusē, tur paredzot
publiskas funkcijas.

Noteicošais faktors ēkas novietojuma
izvēlē bija publiskā parka un bērnudārza rotaļu pagalma telpiska savienošana,
būtiski palielinot kopējo zaļo zonu. Rezultātā bērns iegūst daudz plašāku
neapbūvētu perspektīvu no grupas telpām un rotaļu laukumiem, bet parka centrā
veidojas izteikts «zaļais kodols». Apjomu izvietojumu pamato arī insolācijas
nomatīvu  prasība grupu telpas orientēt D
/ DA virzienā.

Projekta risinājums saglabā ēku vēsturisko
seju un atbilstošu funkcionālo saturu pret Tallinas ielu, bet uz parka pusi
vērsta jaunā apbūve —  telpiski
uzirdināts siluets, ko veido savstarpēji savērstas bērnu grupu «mājas».

Funkcionālās darbības apraksts

Vēsturiskajās ēkās pret Tallinas ielu
izvietota administrācija, Rīgas pirmsskolu iestāžu muzejs, mūzikas zāle un
ēdamzāle.  Gruntsgabala DA puse atvēlēta
bērnu grupu telpām un rotaļu laukumiem, kurus, atbilstoši nolikuma prasībām,
paredzēts sadalīt 6 dažādām vecuma grupām piemērotās tematiskās zonās. Gruntsgabala
ZR daļā plānota sporta, saimniecības un piegādes zona.

Galvenā 
ieeja ēkā izvietota Tallinas ielas un plānotās parka zonas krustojumā.
Respektējot nodokļu maksātāju ieguldītos līdzekļus, šajā priekšlikumā paredzēta
iespēja brīvdienās un pēc bērnudārza darbalaika vairākas funkcionālās zonas
atvērt sabiedrībai — veloceliņu, skrituļošanas trasi un sporta kompleksu
apkārtnes bērniem, kā arī izīrēt mūzikas zāli un ēdamzāli ar virtuvi
saviesīgiem pasākumiem, bet piekļuvi pārējām zonām — grupu telpām, rotaļu
laukumiem un administrācijai — iespējams slēgt.

Bērnudārza plānojums veidots iespējami
kompakts un ērts, ņemot vērā gan novietnes atrašanos pilsēttelpā, orientāciju
pret debesspusēm un apkārtējo ēku noēnojumu, gan arī  gruntsgabala 
formu,  teritorijā esošos kokus un
 vērtīgo vēsturisko ēku izmantošanu, kā
arī telpu iespējamo ārpus darbalaika izmantošanu.

Evakuācijas un vides pieejamības prasības

Priekšlikumā tiek nodrošināta
evakuācija no ēkas pirmā stāva telpām caur vestibilu vai tieši uz āru. No bērnu
grupu telpām otrajā stāvā paredzēta evakuācija caur nepiedūmojamajām kāpņu telpām
vai uz jumtu un ārējām evakuācijas kāpnēm.

Tiek saglabāta iebraukšana gruntsgabalā
no Tallinas ielas, kā arī nodrošināta iespēja veikt dzēšanas darbus no visām
ēkas pusēm. Piedāvājums atbilst vides pieiejamības prasībām.

Ilgtspējība

Plānotais ēkas energopatēriņš ir ne
vairāk kā 25 kilovatstundas gadā uz kvadrātmetru. Ēkā paredzēts ierīkot
ventilācijas sistēmu ar siltummaiņiem un gaisa priekšsasildīšanu caur gruntī
ieraktu gaisa ieņemšanas kanālu. Paredzēta arī siltuma atgūšana apkurei no
baseinu ūdens un virtuves iekārtām.

Arhitektoniskais risinājums ir
piemērots saules kolektoru lietošanai ūdens sildīšanai, un saules fotovoltāžas
paneļu uzstādīšanai elektrības ražošanai. No slīpajiem jumtiem iespējams savākt
lietusūdeni kanalizācijai un laistīšanai. Lai novērstu grupu telpu pārkaršanu,
logiem paredzēti regulējamas rullo žalūzijas ar zemu siltumcaurlaidību.

Tehniskie
parametri

  •  apbūves laukums        3420 m²
  •  stāvu kopējā platība    4136 m²
  • pagrabstāvs                 205 m²
  • 1. stāvs                      2779 m²
  • 2. stāvs                      1154 m²
  •  kubatūra                    21750 m³
  •  apbūves intensitāte        42,1%
  •  apbūves blīvums            36,6%
  •  brīvā teritorija               122,6%
  • konkursa
    nolikumā noteiktais bērnu skaits 254   

Dalīties ar ierakstu:

24
Pievienot komentāru

avatar
10000
16 Komentāru pavedieni
8 Pavedienu atbildes
0 Sekotāji
 
Visvairāk komentētais komentārs
Komentētākais komentāru pavediens
0 Komentāru autori
nedomsIevavAigarsdoms Nesenie komentāru autori
jaunākie vecākie visvairāk balsotie
pilsonis
Guest
pilsonis

malači bērni!

losangelos
Guest
losangelos

Tiešām forši! Apsveicu autorus un ceru uz drīzu un kvalitatīvu realizāciju!

ES
Guest
ES

Loti forsi. Seviski man patik, kaa autori ir piedomajusi par artelpu attieciba uz sauli un debess pusem! Telpu planojums ari loti logisks! Nezinot parejos projektus, izskatas loti labi. Un "Perfect is the enemy of good!"

pilsonis
Guest
pilsonis

malači bērni!

losangelos
Guest
losangelos

Tiešām forši! Apsveicu autorus un ceru uz drīzu un kvalitatīvu realizāciju!

ES
Guest
ES

Loti forsi. Seviski man patik, kaa autori ir piedomajusi par artelpu attieciba uz sauli un debess pusem! Telpu planojums ari loti logisks! Nezinot parejos projektus, izskatas loti labi. Un "Perfect is the enemy of good!"

pilsonis inovatīvais
Guest
pilsonis inovatīvais

Darbdienās smilšu kaste bērniem.

Brīvdienās smilšu kaste rajona klēpju sunīšiem.

Aigars
Guest
Aigars

Domāju, ka tā nebūs sabiedriskā zona speciāli suņiem. Janu vienīgi "suņiem", kas dzīvo pie miskastēm, smēķē "končikus" un dzer dūmakainu dziru. Bet domāju, ka sabiedrība ir jāmāca uzvesties kulturāli. 1reiz sataisīs sūdus un sabiedriskā zona kļūs par slēgto.

Bet katrā ziņā apsveicu uzvarējušo darbu ar pirmo prīzi un novēlu, lai jums ir stipri nervi un izturība 😉

pilsonis inovatīvais
Guest
pilsonis inovatīvais

Darbdienās smilšu kaste bērniem.

Brīvdienās smilšu kaste rajona klēpju sunīšiem.

Aigars
Guest
Aigars

Domāju, ka tā nebūs sabiedriskā zona speciāli suņiem. Janu vienīgi "suņiem", kas dzīvo pie miskastēm, smēķē "končikus" un dzer dūmakainu dziru. Bet domāju, ka sabiedrība ir jāmāca uzvesties kulturāli. 1reiz sataisīs sūdus un sabiedriskā zona kļūs par slēgto.

Bet katrā ziņā apsveicu uzvarējušo darbu ar pirmo prīzi un novēlu, lai jums ir stipri nervi un izturība 😉

Madara
Guest
Madara

Prieks par jums un pārliecinošo veikumu! Cerams, ka pārskatāmā nākotnē redzēsim tā realizāciju.Lai veicas!

Madara
Guest
Madara

Prieks par jums un pārliecinošo veikumu! Cerams, ka pārskatāmā nākotnē redzēsim tā realizāciju.Lai veicas!

andrejs
Guest
andrejs

prieks!

andrejs
Guest
andrejs

prieks!

neticīgā
Guest
neticīgā

Piedodiet, bet es nesapratu, kas šajā projektā ir tik mūsdienīgs, kā bija prasīts programmā? Šitādus projektus jau padomju laikā plānoja laukos.

v
Guest
v

kas, tavuprāt, būtu mūsdienīgi?

Ieva
Guest
Ieva

"Noteicošais faktors ēkas novietojuma izvēlē bija publiskā parka un bērnudārza rotaļu pagalma telpiska savienošana, būtiski palielinot kopējo zaļo zonu.

Respektējot nodokļu maksātāju ieguldītos līdzekļus, šajā priekšlikumā paredzēta iespēja brīvdienās un pēc bērnudārza darbalaika vairākas funkcionālās zonas atvērt sabiedrībai — veloceliņu, skrituļošanas trasi un sporta kompleksu apkārtnes bērniem, kā arī izīrēt mūzikas zāli un ēdamzāli ar virtuvi saviesīgiem pasākumiem, bet piekļuvi pārējām zonām — grupu telpām, rotaļu laukumiem un administrācijai — iespējams slēgt."

neticīgā
Guest
neticīgā

Piedodiet, bet es nesapratu, kas šajā projektā ir tik mūsdienīgs, kā bija prasīts programmā? Šitādus projektus jau padomju laikā plānoja laukos.

v
Guest
v

kas, tavuprāt, būtu mūsdienīgi?

Ieva
Guest
Ieva

"Noteicošais faktors ēkas novietojuma izvēlē bija publiskā parka un bērnudārza rotaļu pagalma telpiska savienošana, būtiski palielinot kopējo zaļo zonu.

Respektējot nodokļu maksātāju ieguldītos līdzekļus, šajā priekšlikumā paredzēta iespēja brīvdienās un pēc bērnudārza darbalaika vairākas funkcionālās zonas atvērt sabiedrībai — veloceliņu, skrituļošanas trasi un sporta kompleksu apkārtnes bērniem, kā arī izīrēt mūzikas zāli un ēdamzāli ar virtuvi saviesīgiem pasākumiem, bet piekļuvi pārējām zonām — grupu telpām, rotaļu laukumiem un administrācijai — iespējams slēgt."

doms
Guest
doms

Konkursa nosaukums ir (vismaz bija) 21.gs bērnudārzs. Taču trīs prēmētie darbi kanapi varētu sacensties ar modernistu veikumu, ja runājām par arhitektūras un bērnu audzināšanas kvalitātēm un inovativitātēm. Uzsaucienam par iekštelpas sapludināšanu ar ārtelpu, vienīgais risinājums ir logs pret iekšpagalmu (kuri dažviet vērsti pret blakus apjomu), un tas viss? Un kā ar tiem, kas otrajā stāvā? Garo un "interesanto" gaiteņu risinējumu arī liekas, ka par inovatīvu tomēr nenosaukt. Tad varbūt runa ir par apjomu – liekas, ka šeit pašmērķības tomēr ir visvairāk: lineāri kārtotie apjomi, atšķiras tikai ar augstumu (nelielu) atšķirību un nobīdījumu vienam pret otru (kas tiek kompensēts ar gaiteņa… Lasīt vairāk »

nedoms
Guest
nedoms

nu, come on! Tad ej un strādā izglītības ministrijā un maini Latvijas pirmskolu izglītības iestāžu mācību sistēmu. Konkursā taču bija programma, kura arhitektam pa lielam ir jāizpilda.

doms
Guest
doms

Konkursa nosaukums ir (vismaz bija) 21.gs bērnudārzs. Taču trīs prēmētie darbi kanapi varētu sacensties ar modernistu veikumu, ja runājām par arhitektūras un bērnu audzināšanas kvalitātēm un inovativitātēm. Uzsaucienam par iekštelpas sapludināšanu ar ārtelpu, vienīgais risinājums ir logs pret iekšpagalmu (kuri dažviet vērsti pret blakus apjomu), un tas viss? Un kā ar tiem, kas otrajā stāvā? Garo un "interesanto" gaiteņu risinējumu arī liekas, ka par inovatīvu tomēr nenosaukt. Tad varbūt runa ir par apjomu – liekas, ka šeit pašmērķības tomēr ir visvairāk: lineāri kārtotie apjomi, atšķiras tikai ar augstumu (nelielu) atšķirību un nobīdījumu vienam pret otru (kas tiek kompensēts ar gaiteņa… Lasīt vairāk »

nedoms
Guest
nedoms

nu, come on! Tad ej un strādā izglītības ministrijā un maini Latvijas pirmskolu izglītības iestāžu mācību sistēmu. Konkursā taču bija programma, kura arhitektam pa lielam ir jāizpilda.