Bērnudārzs Garkalnē. ĒTER

Gada sākumā notika atklāts konkurss 3000 kvadrātmetru lielai bērnudārza ēkai Garkalnē. Astoņu dalībnieku konkurencē, noslēdzoties sarunu procedūrai, par uzvarētāju atzīts birojs ĒTER. Viņu priekšlikumā bērnudārzu veido četri apjomi ap organiskas formas iekšpagalmu — nogāzē izvietota ēka, kam ielas pusē ir viens stāvs, bet pret upi — divi.

Bērnudārzs Garkalnē veidots, domājot par to, kā jau no ļoti agra vecuma caur dabas izziņu un empātiju veidojas mūsu pasaules uztvere, izpratne par savu lomu dabas procesos. Garkalnes bērnudārza arhitektūra balstīta uz jau eksistējošo esošās ainavas bagātīgo slāņu atklāšanu un spēcināšanu, dodot iespēju bērniem sajust sevi kā daļu no plašākas ekosistēmas. Projekts ir mēģinājums atjaunot Ziemeļu modernisma iedvesmotu saikni ar dabu laikmetīgo izaicinājumu gaismā, kurā cilvēkam ir jāspēj apzināties savu un planētas labbūtību.

Garkalne stiepjas gar jūras senkrasta kāpām, “garajiem kalniem”, kas raksturo projekta novietni. Projekts ir veidots maksimāli kompakts, lai pēc iespējas saglabātu vēsturisko kāpu ar priežu audzi. Telpiskās uzbūves pamatā ir viegli uztverama lielforma — četri funkcionālie klasteri ap kopīgu iekšpagalmu, kas seko reljefam un uzmanīgi veido attiecības ar kaimiņu ēkām, atbrīvojot skatu leņķus. Ielas vienstāva peldbaseina apjoms pakāpeniski kļūst par divu stāvu apjomu ar grupu telpām pret upes krastu, veidojot ēku puduri ar labi pārskatāmu dzīvojamu pagalmu starp tām. Zaļā zona pieslēdzas Krievupei, gar kuru veidojams zaļais savienojums ar blakus esošo Garkalnes pamatskolu. Ieeja gar peldbaseinu ielas pusē būs vienmēr gaiša, droša un aktīva, paredzēta iespēja to atvērt arī darbadienu vakaros un brīvdienās. Peldbaseins kļūst par publisku vietzīmi — jaunās pirmsskolas izglītības iestādes adresi Garkalnē.

Esošo dabas pamatni Garkalnes bērnudārzam bagātina vērtīgi dabas elementi: senās kāpas ar vecajām priedēm, kultūrainava ar vēsturisku augļu dārzu un Krievupes ieleja ar bagātīgu ekosistēmu un bioloģisko daudzveidību. Ainavas koncepcija balstās uz šo dažādo dabas slāņu uzsvēršanu un kognitīvu atklāšanu vidē. Jūras senkrasta kāpas var kļūt par iedvesmojošu rotaļu laukumu dažāda vecuma bērniem. Pastiprinot esošo reljefu un mazos paugurus par piedzīvojumu un eksperimentu vietu, kur bērni var spēlēties, atklāt, sasmērēties un vislabāk izbaudīt savu bērnību. Ideja novietnes zemākajā daļā ir saglabāt esošo augļu dārzu, kurā, ienesot upes ainavu, bērni var vairāk uzzināt par dabu un mežu drošā vidē.

Ēkas apjoms veidots kā asociatīva formu spēle, trīsdimensionāls apjoms, kurā bērni redz nevis ēkas stāvus, bet jūt mēroga un formas atšķirības. Formas kļūst par logiem, atvērumiem, telpām, kuras iespējams apdzīvot. Bērniem svarīga ir telpa, katra telpa asociējas ar konkrētu aktivitāti, bērnu grupiņas telpa ir viņu “māja”. Katrā fasādē ir vismaz viens īpašs atpazīstams logs.

Pirmā stāva galerijai ir tiešā izeja uz ēkas iekšpagalmu, kas funkcionē kā portāls — mini botāniskais dārzs, maģiska ala vai baltais mākonis — caur kuru katru dienu bērni iziet ārā un ienāk atpakaļ iekšā, savienojums ar apkārtējo ainavu. Zaļais iekšpagalms nodrošina nepārtrauktu saikni ar dabu arī dziļi ēkas iekšienē. Siltināto mūra ārsienu apdarē lietots fosiliju apmetums, kura maisījumā iekļauti gliemežvāki, dabīgā kaļķa fosilijas no jūras senkrasta uzslāņojumiem. Fasāde ir interesanta dažādos mērogos, to iespējams pētīt, aptaustīt un izzināt.

Pirmsskolas izglītības iestādes jaunbūve Vidzemes šosejā 34a/38a, Garkalnē

Autori

Arhitektūra: ĒTER — Kārlis Bērziņš, Dagnija Smilga, Niklāvs Paegle, Emīls Garančs, Līga Ganiņa, Beatrise Šteina, Pauls Tadeuss Rietums, Juris Paegle
Ainavu arhitektūra: Agne Dailidaite

Tehniskie rādītāji

Apbūves laukums: 1788 m²
Apbūves blīvums: 23,8 %
Brīvā zaļā teritorija: 5200 m²
Ēkas stāvu platība: 2969 m²

Dalīties ar ierakstu:

0 0 votes
Article Rating
guest
1 Comment
vecākie
jaunākie visvairāk skatītie
Inline Feedbacks
View all comments
daugulis

Man patīk. Telpās izskatās ka ir plašums!

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x