Bauskas bibliotēka — Kvites

Trešo vietu Bauskas bibliotēkas konkursā ieguva biroja Kvites priekšlikums, kas piedāvā visu
programmu izvietot vienā lielā apjomā, ar savdabīgu jumta formu tiecoties
piemēroties pilsētas atškirīgajiem kontekstiem.

Ēkas projekta koncepcija balstās uz tās funkciju
mijiedarbību ar apkārtējo telpu. Tā kā mūsdienīgai bibliotēkai jābūt atvērtai,
pieejamai un iedvesmojošai, šie kritēriji tika ņemti vērā dizaina koncepta
izstrādē.

Vides konteksts
arhitektūrā

Ēkas arhitektoniskais risinājums balstīts uz apkārtējās
apbūves analīzi. Teritorijā, kas ieskauj projektējamo zemesgabalu, novērojama
diezgan liela arhitektoniskā daudzveidība, taču ir iespējams izšķirt divus
nozīmīgākos arhitektūras virzienus — apbūve, kas veidojusies laika posmā starp
18. gs. beigām un 20. gs. sākumu, kad plašs lietojums bija mūra konstrukcijām un
arhitektūrā dominēja izteiksmīgi divslīpju jumti, savulaik 20. gs. otrajā pusē
radušos apbūvi, kam raksturīgas vienkāršotas, ģeometriskas formas, lakoniskas
fasādes un industrializēti risinājumi.

Tieši projektētās ēkas siluets vislabāk atspoguļo
mijiedarbību starp šiem diviem apbūves tipiem. Balstoties uz apkārtējās vides
kompozīciju, ēkai veidotas divas atšķirīgas fasādes — pret Uzvaras ielu paverot
skatam lakonisku un ģeometrisku fasādi, savukārt pret Rātslaukuma pusi pavērsta
fasāde ar izteiksmīgu divslīpju jumtu. Ēkas apjoms šos divus siluetus apvieno
vienā sabiedriski nozīmīgā publiskajā ēkā, kuras uzdevums ir nevis konkurēt ar
esošo pilsētvidi, bet gan papildināt un uzlabot to.

Funkcionālais
plānojums

Ēkas telpiskais risinājums ir cieši saistīts ar tās galveno
mērķi- kalpot par nozīmīgu sabiedrisko centru Bauskā. Ēka veidota kā atvērta
publiskā telpa — tai ir vairāku līmeņu struktūra, kas risināta ar iekšējo
pandusu un galerijas tipa plānojumu. Šāds risinājums vienlaikus apvieno visu
ēku un ļauj nodalīt zonas, kam ir limitēta publiskā piekļuve, kopumā ēku
atstājot ar izteikti atvērtu plānojumu.

Galvenās ieejas ēkā ir no Uzvaras un Kalna ielām, kā arī no
autostāvvietas no Baznīcas ielas puses. Ieeja ēkā tiek organizēta caur plašu
foajē, kas apvieno divas galvenās ēkas funkcijas, bibliotēkas-lasītavas un
biznesa informācijas centra funkciju. Ēkas līmeņi palīdz sadalīt to zonās pēc
apmeklētāju interesēm, taču tās apvienojošais elements ir panduss, kas apvieno
visus stāvus vienotā publiskajā telpā. Gar pandusu sāniem izvietotas platformas
atšķirīgos līmeņos, kas telpiski un funkcionāli savieno visus ēkas stāvus.

Interjera risinājumos galvenā nozīme atvēlēta plašumam un
atvērtībai — atvērto plānojumu papildina baltās krāsas lietojums interjerā, kas
palīdz radīt vieglu un mierīgu, tomēr reizē arī iedvesmojošu un atraisošu vidi.

Dalīties ar ierakstu:

0 0 Balsis
Raksta vērtējums
guest
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Apskatīt visus komentārus
0
Lūdzu, komentējietx