Aicina uz Šmēlinga sarunām

Piektdien, 13.novembrī plkst.16.00 — dienu pirms ievērojamā Rīgas pilsētas galvenā arhitekta Reinholda Šmēlinga 169.dzimšanas dienas Jaņa Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolā pirmo reizi notiks Šmēlinga sarunas — arhitektūras jomas profesionāļu un interesentu tikšanās, ko iecerēts vērst par tradīciju.

Šogad programmā — Dr.habil.arch. Jāņa Krastiņa priekšlasījums Reinholds Šmēlings un Rīgas arhitektūra un īsfilmas Reinholds Šmēlings. Rīgas pilsētas arhitekts pirmizrāde (scenārija autors: Jānis Krastiņš, režisore: Ieva Trošina, operators: Jānis Kešāns).

Reinholds Georgs Šmēlings (Reinhold Georg Schmaeling, 1840.14.11.—1917.17.10.) no 1879. līdz 1915.gadam bija Rīgas pilsētas arhitekts. 1873.gadā Sanktpēterburgas Mākslas akadēmija viņam piešķīrusi arhitekta — akadēmiķa nosaukumu. Pēc viņa projektiem Rīgā tapušas 25 skolas, vairākas dziedniecības iestādes, tostarp 3 slimnīcas, 5 ugunsdzēsēju depo, 2 tirgi, naktspatversmes, bērnudārzi, administratīvās ēkas, kultūras iestādes, sporta un kulta celtnes, kazarmas, dažādi komunālās saimniecības objekti, kā arī virkne dzīvojamo ēku. Viņa celtnes, kas būvētas 19.gadsimtā, lielākoties atspoguļo tā laika eklektisma stilā izplatīto neorenesanses stilistiku. Virkne publisko ēku, kas celtas 19. un 20.gadsimtu mijā, veidotas tā sauktajā «ķieģeļu stilā», kam raksturīgas figurāli izmūrētas dzegas un citas arhitektoniskās detaļas. Tas bija viens no samērā izplatītiem eklektisma formālajiem paveidiem. 20.gadsimta pirmās desmitgades nogalē Šmēlinga radošais rokraksts ievirzījās savdabīgās sarkani baltās stilistikas gultnē, ēku fasāžu apdarē izspēlējot sarkano ķieģeļu un gaiša apmetuma virsmu kontrastus. Šī arhitektūra ir viena no racionālistiskām formālajām ievirzēm jūgendstila mākslinieciskajā daudzveidībā.

Šmēlinga sarunas notiek pēc Rīgas pilsētas arhitekta biroja iniciatīvas. Pilsētas arhitekts Jānis Dripe uzskata, ka, tradīciju turpinot nākošajos gados, sarunām būs dažādas ievirzes, kopumā iezīmējot ar Rīgas pilsētas arhitektūras attīstību saistītu pārdomu un ideju lauku.

Īsfilma DVD formātā būs pieejama ikvienam interesentam Pilsētas arhitekta birojā, Dzirnavu ielā 60/2-21 (Reinholda Šmēlinga dzīvoklis), kā arī filmu varēs noskatīties biroja mājas lapā latviešu un angļu valodās.

Pasākums notiks Jaņa Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolā Hāmaņa ielā 2a, piektdien, 13.novembrī plkst.16.00

Dalīties ar ierakstu:

0 0 Balsis
Raksta vērtējums
Abonēt
Paziņot par
guest
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Apskatīt visus komentārus
0
Lūdzu, komentējietx