Pecha Kucha Night Vol.4 — sarunas vai pļāpas

Parasti jebkuru stāstu par Pecha Kucha Night sāk ar tā nosaukuma tulkojumu — pecha kucha Japānā nozīmējot sarunas vai pļāpāšanas skaņu. Šķiet, ka Rīgas Pecha Kucha Night Vol.4 dalībnieki pārāk burtiski uztvēruši šī pasākuma kā kolektīvas papļāpāšanas aspektu, saturīgām sarunām teju pavisam izpaliekot.

Galvenokārt, tas izpaudās kā pat elementāra vēstījuma trūkums dalībnieku prezentācijās. Protams, protams, pārāk daudz būtu prasīts, lai katram dalībniekam būtu kāds nekad iepriekšs nedzirdēts un klausītāju līdzšinējo dzīvi mainošs message, bet gribētos gan saprast, kāpēc katrs no sanākušās publikas priekšā stāvošajiem cilvēkiem izlēmis to darīt, ko un kāpēc viņš vēlas teikt. Iespējams, ja dalībniekiem tas pašiem būtu skaidrs, nevajadzētu klausītāju uzmanības noturēšanai izlīdzēties ar puspornogrāfisku attēlu iekļaušanu savu prezentāciju slaidos vai demonstratīvu nevēlēšanos / neprasmi paskaidrot slaidos redzamo — sak, jūs jau paši tur visu redzat, kā arī savu uzstāšanos censties pārvērst par joku — parasti par ne sevišķi izdevušos farsu ar iereibušam cilvēkam tipiskiem jociņiem. Viens no Pecha Kucha Night rašanās iemesliem — Tokijā neesot bijis vietu un iespēju radošajiem cilvēkiem parādīt paveikto un pastāstīt par iecerēto. Rīgā veidojas gluži pretēja situācija, ka nav nevis kur, bet gan nav par ko stāstīt.

Šķiet, esam jau samierinājušies, ka pašmāju dizaineru un arhitektu, diemžēl — īpaši gados jauno, publiskās uzstāšanās lielākoties ir mokpilnas minūtes gan klausītājiem, gan runātājiem. Galvenokārt, elementāru sava paveiktā prezentācijas iemaņu trūkuma dēļ. Šo neprasmi vēl papildina pašpietiekamības apziņa, ka nekas ne kolēģiem, ne citiem interesentiem, kur nu vēl plašākai sabiedrībai nav jāpaskaidro un jāizskaidro — lai skatās uz manis paveikto, un visu paši saprot vai arī ne… Spilgtākie piemēri parasti manāmi diplomdarbu aizstāvēšanās, bet tādi neizpalika arī Dizaina namā. Centīgākie parasti ķeras pie slīcēju neglābjoša salmiņa — iepriekšuzrakstītā nolasīšanas, kas tādā, uz neformālu gaisotni pretendējošā pasākumā kā Pecha Kucha Night pilnībā bija nevietā.

Daļa Pecha Kucha Night Vol.4 dalībnieku pat nebija uzskatījuši par vajadzīgu iepriekš sagatavot un pārdomāt savu uzstāšanos — tad nu radās neveiklas pauzes starp slaidiem brīžos, kad nebija ko teikt, vai saraustītas un līdz galam neizsacītas domas, kad slaidu mainīšanās ātrums šķita lielāks, nekā runātāja spēja tajā redzamo paskaidrot. To visu varēja pavisam vienkārši novērst, pāris reižu iepriekš izmēģinot savu sakāmo. Pecha Kucha Night ieviestais prezentāciju formāts paredz attēlos redzamā un pateiktā vienotību un savstarpēju paskaidrojumu. Daļa Pecha Kucha Night Vol.4 dalībnieku tas nešķita svarīgi — slaidu nomaiņa uz ekrāna tika uztverta vai nu vien kā uzstāšanās laika hronometrs runai, kas tika teikta neatkarīgi no ekrānā redzamā, vai nu arī kā pašvērtīga vizuāla prezentācija, kura sanākušajiem gluži kā aklajiem tika pārstāstīta vārdos, neko saturiski nepapildinot. Pecha Kucha Night izstrādātais uzstāšanās noteikumu standarts ir teju ideāls un piemērots, gan lai īsā laika sprīdī spētu pateikt būtisko, gan lai klausītajus pārlieku nenogurdintātu ar viņus neinteresējošo, tāpēc to var uztvert arī kā labu platformu uzstāšanās spēju treniņam. Ja vien ir ko vēstīt apkārtējiem…

Pecha Kucha ir labs treniņš arī spējai uzklausīt. Tā iecerēta kā uzstāšanās platforma arhitektiem, dizaineriem un māksliniekiem, kā vieta, kur satikties šajās sfērās strādājošajiem, tātad arī gatavībai, iespējams, dzirdēt dažādus viedokļus. Pirms Pecha Kucha Vol.4 Dizaina namā bija jūtama spriedze — dalībnieki nervozi mīņājas, klausītāji — uzbrūkošā noskaņojumā. Savstarpēji uzmundrinoša gaisotne mums nav raksturīga, un lielākoties tās reizes, kad publika smējās, līdzinājās situācijām, kad kāds krievu klasiķis teiktu: «Par ko jūs, kungi, smejaties? Jūs paši par sevi smejaties!»

Protams, bija arī izņēmumi. Uzstāšanās, kuru dēļ ir vērts šāda veida pasākumus apmeklēt un kādas tajos gribas dzirdēt pēc iespējas vairāk un biežāk.

Dalīties ar ierakstu:

0 0 Balsis
Raksta vērtējums
Abonēt
Paziņot par
guest
37 Komentāri
vecākie
jaunākie visvairāk skatītie
Iekļautās atsauksmes
Apskatīt visus komentārus
Linda

«Uzmundrinoša gaisotne» nav vērojama šijā rakstā. Par ko gaužamies, Kristīn? Par sevi gaužamies. Tajā vietā lai sūrotos, cik viss bij slikti, varēja labāk pateikt, ka Landscape Wariors prezentācija bija superīga! Un galvenais ar tā saucamo «message», kur trīs cīnītāji saliek kopā savas prasmes kopīgai lietai. Un varēja arī pateikt, ka Viestura Celmiņa prezentācija bija veselīgi skeptiska. Cik labi, ka ir tādi cilvēki, kas neļauj ieslīgt komfortablajā snaudā.

Toms Kokins

Piekrītu ,ka daļa prezentāciju nebūt nebija to uzdevumu augstumos, bet neaizmirsīsim, ka jeb kāda un jel kāda sabiedriskā iniciatīva arh. un dizaina diskusijas veicināšanā ir tikai un vienīgi apsveicama. Vēsmas un graudi Lv cirkulē tikai caur spontānām iedzeršanām un dažāda kalibra preses formātiem, kur jebkuram runāt gribētājam pirms publicēšanās ir iespēja simtreiz pārlasīt savu tekstu, lai izvairītos no komatu kļūdām. Tieši ‘live’ diskusija un nestandarta blakus efekti ļauj norūdīt reprezentatīvo stāju un švakās prezentācijas norāda tikai uz šādas augsnes trūkumu. Ja dizainerītis 20ha sēž pie kompja un velk vektorus un rada dikti ergonomisku krēslu ar to vēl nepietiek, lai celtos… Lasīt vairāk »

Liene & Manten (puisis pie datora:)

piekrītam gan Kristīnei, gan Lindai, gan Tomam. Tie sliktumi (Kristīnes aprakstītie) ir tie, kuri mūs mudina darboties, lai nonāktu pie tiem labumiem (tādām prezentācijām kā Lanscape Warriors, Celmiņa, paša Toma u.c.)

toms

man tās sejas tuvāks, nekā tie burti.

sorr 🙂

Nora

Godīgi sakot, no sākuma arī es biju vīlusies Pecha Kucha pasākumā. Bet patīkami saviļņoja Landscape Warriors prezentācija. Lieliska un vienīgā, kura paliks atmiņā ilgāk. pārējās tā ātri vien izdzisīs. Pēc šīs prezentācijas noklausīšanās, izbaudīšanas un izdzīvošanas vakars likās izdevies. Un vēl satikti sen neredzēti cilvēki, paziņas, draugi.. plus vēl nodibināti jauni kontakti.

Kopumā vakaru atceros kā ļoti jauku un nākamgad arī noteikti būs vēlme aiziet apskatīties, ko tad nu jaunu tur pastāstīs.

Landscape priekšā noņemtu cepuri, ja man tāda būtu.

MiksK

Re kā…gan kritika, gan konstruktīva attieksme pret to. Pieņemu, ka Landscape Warriors bija to vērti. Vai būtu iespējams ievietot A4D portālā šīs te prezentācijas, kā tas bija izdarīts iepriekšējā gadījumā?

Veiksmi darbos!

P.S. Tas par cepuri, Nora…jauka piebilde!

kabe

Būtu patiešām lieliski šīs prezentācijas ieraudzīt internetā.

Liene

http://www.pec…v/?view=arhivs

enjoy!

novērotājs

landscape ir labais

it sevišķi ar to bieti :))

Bijis

Manuprāt šādi pasākumi ir nepieciešami. Latvijā, nu zinu ka LMA nemaz nemāca uzstāties publikas priekšā. Un tamdēļ nav arī prakses. Un no tā protams izriet – neprasme uzstāties publiski, nedabūti klienti u.t.t. un tā joprojām.

Tā kā paldies Lienei un Manten!!! Ir vismaz viena vieta kur praktizēt!

indra ķempe

nule tik pārskatīju kristīnes aprakstu. diemžēl, nebiju vol.4, taču, izlasot šo kritiku, rodas iespaids, ka šajās pārdesmit rindās arī rakstīts tik par un ap, viena doma riņķī un apkārt – tik, cik varētu nokonspektēt divās rindkopās. ar to gribu teikt, ka – ja kritizē citus nekā nepateikšanā, arī pašam kritizētājam vajadzētu neiekrist liekvārdībā. turklāt PK taču nav tikai runas mākslu sanāksmes, lai kritizētu tikai pasniegšanas veidus un izpausmes! labprāt būtu palasījusi vērtējumu par tiem "izņēmumiem, kuru dēļ ir vērts šāda veida pasākumus apmeklēt un kādas tajos gribas dzirdēt pēc iespējas vairāk un biežāk."

LANDSCAPE WARRIORS

Paldies kolēģi par atbalstu! Mums ir prieks, ka spējām jūs iepriecināt un saistīt ar savu uzmanību, izklāstot svarīgu message!

Tāds arī ir mūsu pamatmērķis – apvienot patīkamo ar lietderīgo par attiecīgo tematu!!

Paldies pecha-kuchas organizatoriem par iespēju un pacietību!

We are watching you!

Jūsu LANDSCAPE WARRIORS!

P.S. http://www.landscapewarriors.blo gspace.com

P.S.S. Nora mēs varētu tev sagādāt cepuri ar LANDSCAPE WARRIORS simboliku! 🙂

::

eu, kas pa desām – neiet tā mājas lapa

/protams, izņemot atstarp starp o un g/

gugles tante arī nelīdz 🙁

kā tad īsti tur ir

pArt

http://www.landscapewarriors.blo gspace.com neiet, nekust, neatrodas.

eū, kūlie džeki, kur gļuks?

*

http://www.lan…pewarriors.blo gspot.com/

gārnis

kas tas bij pa jeņķu ākstu, kas nespēja nosēdēt malā, kad citi runāja?

kisha misha

ironiska karta nosmejos par to,ka tiesi runajot par dizainu,prezentacijas visvairak pietruka stila. ja vardi parverstos lietas,no lielakas tas nakts uzstasanam sanaktu kaut kads bezformigs,neerts un nocenots zvilnis.

Liene & Manten (puisis pie datora:)

piekrītam gan Kristīnei, gan Lindai, gan Tomam. Tie sliktumi (Kristīnes aprakstītie) ir tie, kuri mūs mudina darboties, lai nonāktu pie tiem labumiem (tādām prezentācijām kā Lanscape Warriors, Celmiņa, paša Toma u.c.)

Linda

«Uzmundrinoša gaisotne» nav vērojama šijā rakstā. Par ko gaužamies, Kristīn? Par sevi gaužamies. Tajā vietā lai sūrotos, cik viss bij slikti, varēja labāk pateikt, ka Landscape Wariors prezentācija bija superīga! Un galvenais ar tā saucamo «message», kur trīs cīnītāji saliek kopā savas prasmes kopīgai lietai. Un varēja arī pateikt, ka Viestura Celmiņa prezentācija bija veselīgi skeptiska. Cik labi, ka ir tādi cilvēki, kas neļauj ieslīgt komfortablajā snaudā.

Toms Kokins

Piekrītu ,ka daļa prezentāciju nebūt nebija to uzdevumu augstumos, bet neaizmirsīsim, ka jeb kāda un jel kāda sabiedriskā iniciatīva arh. un dizaina diskusijas veicināšanā ir tikai un vienīgi apsveicama. Vēsmas un graudi Lv cirkulē tikai caur spontānām iedzeršanām un dažāda kalibra preses formātiem, kur jebkuram runāt gribētājam pirms publicēšanās ir iespēja simtreiz pārlasīt savu tekstu, lai izvairītos no komatu kļūdām. Tieši ‘live’ diskusija un nestandarta blakus efekti ļauj norūdīt reprezentatīvo stāju un švakās prezentācijas norāda tikai uz šādas augsnes trūkumu. Ja dizainerītis 20ha sēž pie kompja un velk vektorus un rada dikti ergonomisku krēslu ar to vēl nepietiek, lai celtos… Lasīt vairāk »

novērotājs

a bez iedzeršanām nevar?

Liene & Manten (puisis pie datora:)

piekrītam gan Kristīnei, gan Lindai, gan Tomam. Tie sliktumi (Kristīnes aprakstītie) ir tie, kuri mūs mudina darboties, lai nonāktu pie tiem labumiem (tādām prezentācijām kā Lanscape Warriors, Celmiņa, paša Toma u.c.)

toms

man tās sejas tuvāks, nekā tie burti.

sorr 🙂

Nora

Godīgi sakot, no sākuma arī es biju vīlusies Pecha Kucha pasākumā. Bet patīkami saviļņoja Landscape Warriors prezentācija. Lieliska un vienīgā, kura paliks atmiņā ilgāk. pārējās tā ātri vien izdzisīs. Pēc šīs prezentācijas noklausīšanās, izbaudīšanas un izdzīvošanas vakars likās izdevies. Un vēl satikti sen neredzēti cilvēki, paziņas, draugi.. plus vēl nodibināti jauni kontakti.

Kopumā vakaru atceros kā ļoti jauku un nākamgad arī noteikti būs vēlme aiziet apskatīties, ko tad nu jaunu tur pastāstīs.

Landscape priekšā noņemtu cepuri, ja man tāda būtu.

MiksK

Re kā…gan kritika, gan konstruktīva attieksme pret to. Pieņemu, ka Landscape Warriors bija to vērti. Vai būtu iespējams ievietot A4D portālā šīs te prezentācijas, kā tas bija izdarīts iepriekšējā gadījumā?

Veiksmi darbos!

P.S. Tas par cepuri, Nora…jauka piebilde!

kabe

Būtu patiešām lieliski šīs prezentācijas ieraudzīt internetā.

Liene

http://www.pec…v/?view=arhivs

enjoy!

novērotājs

landscape ir labais

it sevišķi ar to bieti :))

Bijis

Manuprāt šādi pasākumi ir nepieciešami. Latvijā, nu zinu ka LMA nemaz nemāca uzstāties publikas priekšā. Un tamdēļ nav arī prakses. Un no tā protams izriet – neprasme uzstāties publiski, nedabūti klienti u.t.t. un tā joprojām.

Tā kā paldies Lienei un Manten!!! Ir vismaz viena vieta kur praktizēt!

indra ķempe

nule tik pārskatīju kristīnes aprakstu. diemžēl, nebiju vol.4, taču, izlasot šo kritiku, rodas iespaids, ka šajās pārdesmit rindās arī rakstīts tik par un ap, viena doma riņķī un apkārt – tik, cik varētu nokonspektēt divās rindkopās. ar to gribu teikt, ka – ja kritizē citus nekā nepateikšanā, arī pašam kritizētājam vajadzētu neiekrist liekvārdībā. turklāt PK taču nav tikai runas mākslu sanāksmes, lai kritizētu tikai pasniegšanas veidus un izpausmes! labprāt būtu palasījusi vērtējumu par tiem "izņēmumiem, kuru dēļ ir vērts šāda veida pasākumus apmeklēt un kādas tajos gribas dzirdēt pēc iespējas vairāk un biežāk."

LANDSCAPE WARRIORS

Paldies kolēģi par atbalstu! Mums ir prieks, ka spējām jūs iepriecināt un saistīt ar savu uzmanību, izklāstot svarīgu message!

Tāds arī ir mūsu pamatmērķis – apvienot patīkamo ar lietderīgo par attiecīgo tematu!!

Paldies pecha-kuchas organizatoriem par iespēju un pacietību!

We are watching you!

Jūsu LANDSCAPE WARRIORS!

P.S. http://www.landscapewarriors.blo gspace.com

P.S.S. Nora mēs varētu tev sagādāt cepuri ar LANDSCAPE WARRIORS simboliku! 🙂

::

eu, kas pa desām – neiet tā mājas lapa

/protams, izņemot atstarp starp o un g/

gugles tante arī nelīdz 🙁

kā tad īsti tur ir

pArt

http://www.landscapewarriors.blo gspace.com neiet, nekust, neatrodas.

eū, kūlie džeki, kur gļuks?

*

http://www.lan…pewarriors.blo gspot.com/

Nora

par cepures sagādāšanu man nebūtu nekas iebilstams! 🙂

gārnis

kas tas bij pa jeņķu ākstu, kas nespēja nosēdēt malā, kad citi runāja?

kisha misha

ironiska karta nosmejos par to,ka tiesi runajot par dizainu,prezentacijas visvairak pietruka stila. ja vardi parverstos lietas,no lielakas tas nakts uzstasanam sanaktu kaut kads bezformigs,neerts un nocenots zvilnis.

37
0
Lūdzu, komentējietx