Dzīvā arhitektūra

Living Architecture Scandinavian Design

Per Nagel, Vibe Udsen, Tue Nagel

Izdevējs: Living Architecture Publishing, 2006

Iesaka: V—10

Nesen iznākusi žurnāla Living Architecture Scandinavian Design divdesmitā burtnīca. Žurnāls nav populārs caurlūkošanas galdu izdevums latviešu arhitektu birojos, to nepiedāvā Latvijas preses kioski. Liepājas vidi veidojošo kluba V—10 diskusiju zāles plauktā gan atrodami teju visi no pavisam 20 iznākušajiem numuriem. Žurnāls sasniedz savus adresātus ar intervālu viens gads. To izdod reizi gadā. Tā jaunākie varoņi — Norvēģijas Dizaina un arhitektūras centrs Oslo, Zahas Hadidas projektētais Ordrupgaard muzejs Kopenhāgenā, Kopenhāgenas jaunā operas ēka uc.

Kluba V—10 viceprezidents un dizaina firmas Deko vadītājs Verners Pīlēns izdevumu pirmo reizi ieraudzījis grāmatnīcā Helsinkos. Kādu jau 8.numuru. Tas apbūris ar arhitektūras periodikai neraksturīgu satura izteiksmi — daudz lielu attēlu, tikpat kā nemaz teksta un fotogrāfiju augstā kvalitāte, īpaši — gaismas kvalitāte ik bildē fiksētajā telpā.

Living Architecture Scandinavian Design izdevējs ir neliels dāņu uzņēmums, kurš jau divdesmit sesto gadu gatavo kvalitatīvus izdevumus par skandināvu arhitektūru un dizainu angļu valodā. Arhitekte Vibe Udsen un arhitektūras fotogrāfs Per Nagel kopā rada īpašas grāmatas un žurnālus, kurus neraksturo pierasti sausa un snobiska pieeja arhitektūrai un dizainam, tos raksturo autoru abpusēja mīlestība uz skaistām un funkcionālām ēkām un telpām, vienalga — vecām vai jaunām, tādām, kas iedvesmo veidot publikācijas. To pamatā ir izcilās Per Nagel fotogrāfijas — darbi, kurus publicēt negūst neviens cits mēdijs, darbi, kuri pauž autoru viedokli par to, kas ir arhitektūra. Viņu centieni ir iedvest personiskas klātbūtnes sajūtu vien pēc žurnāla apskates. Panākto efektu apstiprina arhitekts Jorns Utsons: «Vienīgais izdevums, kas ataino arhitektūru kā īstu prieku! Teju kā pabūts tur.»

Žurnāls ir gandrīz rokdarbs. Tas, ka visi trīs izdevēji ir iesaistīti, vada un pārzin katru no izdevniecības procesa posmiem no idejas līdz tipogrāfijai, garantē ļoti ekskluzīvu produktu.

 

Dalīties ar ierakstu:

0 0 Balsis
Raksta vērtējums
Abonēt
Paziņot par
guest
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Apskatīt visus komentārus
0
Lūdzu, komentējietx