Vai sākam tīrīšanu arhitektu rindās?

Pēdējā (14.05.04) pilsētbūvniecības padome pirmo reizi skatīja mūsu amatbrāļu kompetences jautājumus. Tā kā bija iecerēts paburbuļot savā starpā bez sabiedrības modrās acs klātbūtnes, detaļās neizplūdīšu, lai gan likās tīri vērtīgi vienreiz sākt saukt pie taisnās tiesas mūsu cunftes haltūristu galu.

Tēmas iniciatori bija Būvvaldes jaunākās paaudzes pārstāvji — tie paši, kuru vadībā šobrīd ir uzsākta kārtības ieviešana projektu skaņošanas procedūrā. Esot nomocījušies vieglā ceļa gājējiem mēģināt ieborēt, ar ko laba arhitektūra atšķiras no draņķīgas.


Uz paneļa izsauktais autors bija sacepis tik baisu darinājumu, ka man blakus sēdošais Neilands reaģēja, vien bezspēcīgi ķiķinot… caur asarām, jo rekonstrukcijas projekts  paredzēja ēkas ar attālu klasicisma klātbūtni fasādē pāris stāvu paplašināšanu Dieva virzienā. Klasisko elementu pielietojums pārliecinoši analfabētismā pārspēja  Rīgā šur tur pēdējā laikā darinātos vēsturiskā mantojuma uzlabojumus.. jauno laiku gaumē. Nez, kā šis ARHITEKTS nolicis eksāmenu pie J.K. un Vasiļjeva… Vai varbūt jau sen mums tos pamatus tādus ļurīgus ļ.cien. Alma Mater ieskapē?


Otrs grēkāzis bija piečakarējis skaņojošās autoritātes, krāpdamies ar augstuma atzīmēm. Pielicis projekta dokumentācijā pie griezuma +24.0 m — kā jau Rīgā Būvnoteikumos reglamentēts maksimālais ēku augstums. Tagad ēku nevar nodot ekspluatācijā. Izrādās, ka patiesībā H = 28 metri… Lūk, raugi, — esot neuzmanības kļūda!…. Profesionālisms augstākajā pakāpē — neesot pamanījis četru!!! metru starpību. Ko te vēl murkšķēt par kaut kādām proporcijām? Skaņotāji teicās manījuši, ka attiecīgais sertifikāta turētājs pūdelējot garām ne pirmo reizi. Sertificēšanas komisijas pārstāvji, kā jau mūsu mazajā pīļu dīķī pierasts, klusu bubināja par brīdinājuma izteikšanu — tak nevarot jau šitā uzreiz ņemt to kvalitātes apliecinājumu nost.


Trešais trūkties dabūja kārtējais Vecrīgas panorāmas uzlabotājs — iecerējis papildināt siluetu ar vēl vienu buru. Pieminekļu sargi u.c. skaņotāji pēc trīs gadu projektēšanas procedūras dažādām peripetijām attapušies, ka ziepes būs vēl lielākas nekā ar triangula un saules akmens pienesumu panorāmiskajām kvalitātēm. Mēģina atrast, kur formāli piesieties, lai kaučko saglābtu. It kā nebūtu pamanījuši, ka jau divi stāvi uzslieti. Un būtu piemirsuši, kā aplauzās zobiņi, mēģinot to vistas spārnu otrā krastā nograuzt līdz 15 stāviem. Apbrīnas vērts bija pāris gadu atpakaļ saskaņotais grafiskais materiāls. Šķībi greizi samudrītie apjomi brīvi krustojās autoram nezināmās un ģeometriski neaprākstāmās vietās. Papīrs jau panes visu, un gan jau celtnieki ar skārdu, silikonu un citiem arhitektu plānprātību maskējošiem materiāliem kaut kā galā tiks. Savukārt autors patiesā degsmē aizstāvēja savas tiesības uz radoši eksperimentālām izpausmēm. To, protams, nevienam Arhitektam nedrīkst liegt, un kur nu vēl piemērotāku vietu atrast? Pēc pāris gadiem jau varēs lepni rādīt svaigās panorāmas pastkartītes. Un teikt — es TO izdarīju, pūtiet man ļipā!


Kāda morāle? Skaņotāji izmisuma pilnām acīm taujāja pēc iespējas cenzēt draņķīgu arhitektūru… Nedrīkst viss, jo kurš gan īsti droši mūsu straujo pārmaiņu laikos var atšķirt sūdu no pērles? Kvorums vienojās par slēpto jeb koleģiālo cenzūru, kā ieroci izmantojot to pašu pilsētbūvniecības padomi. Un laikam jau mēra laikā citas alternatīvas nav, izņemot Bērziņa piesaukto arhitektūras kritiku. Bet te nu atkal atduramies pie kompetentu un autoritatīvu personāliju trūkuma. Lejnieks izvēlējies bezpersonisko ?laikmeta dokumentēšanas? stratēģiju, savukārt Zībārte laicīgajos izdevumos izklaidē mietpilsoniskas mamzeles ar dažādu krāmu bodīšu un patēriņa priekšmetu apcerēšanu.


Bet gan jau viss būs labi.

Dalīties ar ierakstu:

0 0 Balsis
Raksta vērtējums
Abonēt
Paziņot par
guest
76 Komentāri
vecākie
jaunākie visvairāk skatītie
Iekļautās atsauksmes
Apskatīt visus komentārus
Arturs

man gan liekas ka norobezot visas buves ar vienu h=24 nu tas ta ne visai pareizi, katrs gadiums tak ir unikals lidz ar to ari izskatams atsevishki

zigo

Pilna Latvija drankigas arhitekturas. Visi ir drankki. Principaa vajadzeetu VISUS latviesu arhitektus ”notirit” no Latvju zemes virsas. Piemeeram forssie IGAUNI ir superigi.

Vispaar sis raksts man ”ROSINA FANTAZIJU”

malkalne

patiessaam paraada reaalo situaaciju dziivee.

Super Siili – turies – tuesi vieniigais! kas ciinaas

ar2rs

cien. Siiļa kungam jāķerās pie humoristiskā raidījuma veidošanas. Kaut kas līdzīgs BB brokasīm, tikai par arhitektūru un tās radītājiem

sweet

par labu arhitektūru ir jācīnās visiem iespējamiem veidiem, līdzekļiem utt.

kāpēc, pīemēram, runā par japānas arhitektūras skolu, angļu u.c. skolām. kāpēc nerunā par latvju arhitektūras skolu? lūk – anda rakstā ir minēti daži iemesli. proviciālisms?

grauzejs

Ironisks un ass. Zāģē ka traks. Lasu un smejos.

Vents

Tas vēl bija par maigu teikts! Vajag ar visiem uzvārdiem!

Un kas nepiekrīt, tie vienkārši paši ir par sīku vai vēl nav pieķerti.

Es esmu ar mieru vēl 15 gadus nesaukties par arhitektu un uzklausīt pamatotus pārmetumus par saviem sastrādātajiem sūdiem. Lai beigās prastos.

mikelis

Domāju, ka atšķirt sūdu no pērles ir gribēšanas jautājums, bet tas trakums latvijā, ka to sūdu tik daudz, ka viņjus sāk saukt par pērlēm… (lai mēs citu acīs izskatītos labāk, lai paši nejustos slikti). Un tad nu gan vairs nevar atšķirt: šīs labāks vai tas labāks. Izveidojusies tāda jauka sūnu ciema realitāte. 🙂

mikausis

Sīli, Sīli, piktā Pīle, piekrītu – Tavam vipendrivajevšijisja stiliņam ir BB brokastu taciņa, un tā ir TUVĀK TAUTAI, t.i. – čerez smeh i radostj. Smiekli ir visinternacionālākā un visvieglākā valoda. Smieklīgo lasot, re – pēcāk arī domas šķiļas. Nepiekrītu ? zigo. FHM nelasu, bet zinu o čom reč, un, šķiet, zigo tā FHM filtrs pielipis pārējās pasaules uztveres aparātam? Viss aprakstītais ir anekdote, taču veca. Un tādas darinās arī ar ES, kreks, peks, feks jaudu, ja nesāksim ar profesijas sakni. Var jau apcirpt spalvas un nagus visādiem de fakto nesekmīgajiem, kam de jure diploms. Taču jādakterē ir profesionālā demogrāfija? Jāsāk… Lasīt vairāk »

ROUZ

Labas arhitektūras filtrs nekādā gadījuma nedrīkst būt skaņojošā instance,tai ir jāseko līdzi projekta tehniskajiem risinājumiem ,atbilstībai pašu rakst.noteikumiem un LBN.. Pie mums notiek pretējais katrs skaņotājs piedalās radošā procesā un patiešām nesaprotu kapēc

Rīgas būvvalde nevar apsēsties pie sarunu galda ar VKPI.

Atklāti konkursi , atzitu arhitektu sertificēšanas komisijas izveide ,kas reglamentē, analizē svarīgas apbūves iespējas ,iedziļinās radošajās problēmās ,tā var kaut ko filtrēt ja dikti gribas.

gruziins

kjiipsalaa af sejas mainaas… ar katru kursu savaadaakas… sapraatigaakas? savaadaakaas? varbuut vladim vienkaarshi ar kursu nepaveicaas… var jau buut…

Vl. Neilands

Tā nu gan nekad neesmu ne teicis ne domāju, ka studentiem ir nesapratīgas sejas. Aizgāju uz AF ar lielu velēšanos uzzināt kāpēc radusies pilnīgi absurda situācija ? normāls iestāšanas konkurss, strādāt griboši jaunieši, un profesionāli tik vājš, bieži pat analfabētisks studiju produkts, kura darbošanās rezultāts arī ir Sīļa panaivā un stipri vēl saudzīgā satraukuma pamatā. Patiesība ir daudz baisāka ? ar savu, vairāk kā 30 gadu garu arhitektūras apguves pieredzi pilnīgi atbildīgi varu teikt, ka normālas un amatnieciski pieklājīgas arhitektūras pie mums nebūs vel ļoti ilgi varbūt, ka nebūs vairs nekad ? jo profesijas apguvē, tās amata tradīciju, morālē (godprātība… Lasīt vairāk »

vilju

Kaut kur jau tur tasnība ir. Varbūt pat no lielas tiesas. Es gan nekāds izcilais arhitekts neesmu, bet bieži vien man pašam nav īsti skaidrs, vai esmu uzzīmējis konfekti vai nē. Kautgan vērojot vienu otru brīnumu, ir jāsmejas no tiesas. Nevar jau visi vispārpieņeto labo lietu no sevis izspiest, tāpēc katram sava vieta. Ne jau tāpēc sertifikāts jānoliek. Lūk tā.

e_r_

siilim jaadod vairaak rakstiit !

bet haltuuristus gan peedeejais laix papurinaat.

vai LAS kaadam kaadreiz vispaar ir atnjeemusi sertifikaatu ?

un vai tad tomeer tas nav pietiekams arguments atnjemt haltuuristam sertifikaatu, ja "suuds ir 4 metrus par lielu" ??

tinda

Cienījamie kolēģi! Varbūt pirms tīrīt un reorganizēt, sākt ar skatu uz sevi un šodienas darbiņiem? Varbūt jau rīt atteikties paklausīt priekšnieciņam vai klientam uzzīmēt kārtējo investoru murgu RVC vai ta jebkur? Man ir skumji, ka ir aizmirsta Arhitekta ētika, un to ar direktīvām un padomēm būs grūti atjaunot. Manuprāt, Arhitekta ētika izpaužas arī sapratnē par savu spēju un radošajām robežām, un spējā atteikties no lietām, kuras nevar pacelt. Ja katrs no mums kaut vienreiz atteiksies ņo lielbudžeta kretīnisma un savām individuālajām ambīcijām to īstenot, arī pasūtītāji pamazām zaudēs visatļautības sajūtu. Un vēl, uzdosim sev jautājumu, kā mēs izglītojamies pēc AF,… Lasīt vairāk »

Anastasija

Lasīju un raudāju. SISTEMĀTISKUMS un SĒCĪGUMS ? zelta vārdi. Bet tie nav par AF. Tas arī ir viens no iemesliem, kāpēc parādās ?analfabētiskie projekti?. Gatava noticēt arī par ?nesapratīgām sejām?. Laikam tas bija mana kursa otrais mācību pusgads, kad Neilads bija lektors AF. Pieļauju, ka mūsu ģīmji tiešām atspoguļoja dziļu neizpratni par to, ko no mums vēlās. Atmiņā paliekoša bija arī Neilanda sejas izteiksme, kad cienījamais pasniedzējs pa riņķi jau n-tajam studentiņam stāstīja par koka karkasa sienas uzbūvi. Kopš LAS kongresa nekādas pozitīvas pārmaiņas AF netika konstatētas. Laikam tas fakts arī demonstrē fakultātes attieksmi pret reorganizācijas projektu. Kāda toreiz bija… Lasīt vairāk »

zodchijs

Anastasija Prekrasnaja! – mosh vajag tā maigi ar neļķēm kādam profesoram vaigu papliķēt, – ij vabū izdosies uzmanību pievērst sasāpējušamam jautājienam. Tak atceries – to čārlza storī rullēja pa visu tā kunga nedarbu lauku nedēļu no vietas;)))

zeme

malaa nepaliks….

Māra

Kāpēc arhitekti publiski nepasniedz balvas gada sliktākajiem? Ja to darītu diezgan skaļi, varbūt būtu jāga šādai antireklāmai?

Bez tam arhitektam vajag "iet tautās" ne tikai, lai atrastu darbus, bet lai radītu izpratni cilvēkiem par arhitektūru vispār. Man rudens celtniecības izstādē cilvēki jautāja: kā var sameklēt arhitektus? – jo "mēs gribam celt māju". Par kvalitāti nebija runas, jo daudzi jo daudzi vienkārši neorientējas vispār…

grauzejs

Vai Silim butu arii kadi komentari par shiis dienas pilsetbuvniecibas padomes seedi?!

Butu interesanti palasiit ka gaaja.

Ingurds Lazdiņš

sākšu no beigām..: par sertifikātu atņemšanu (t.i.-apstādināšanu uz laiku) – LAS sertifikācijas komisija patreizējā, tā pat, kā ētikas komisija , tam nav gatavas, un nav arī tādu priekšrakstu.. bet vajadzētu ..jo neviens likums, nevienas prasības (arī kvalifikācijas prasības) nevar pastāvēt un tikt nodrošinātas BEZ uzraudzības un REPRESĪVĀ mehānisma pastāvēšanas; ROUZ – par skaņojošo iestāžu pilnvarām – šo jautājumu mēģināju aizskart arī rakstot par Lejnieka apcietināšanu un VKPAI praksi – manuprāt skaidri iezīmējas nepieciešamība pēc skaidrāk nodalītām (un izprastām!) ierēdņu pilnvarām (lasi-pienākumiem) un ērti pielietojamiem un iespējami skaidriem APBŪVES NOTEIKUMIEM, tādējādi atstājot iespējami lielāku vietu un brīvību autoru patstāvībai; par filtriem… Lasīt vairāk »

Ingurds Lazdiņš

par privātām arhitektūras studijām..varbūt arī lekcijām, bet labāk – studijām..: Tā nu ir sanācis, ka šim jautājumam esmu gājis cauri jau vismaz divas reizes – vispirms, 2002.gadā, pirms kārtējā un līdz šim pēdējā LAS kongresa, tika sagatavota un pirmskongresa semināros arī apspriesta ARHITEKTŪRAS IZGLĪTĪBAS REORGANIZĀCIJAS PROGRAMMA, kuru (ar LAS Valdes ziņu) bija sagatavojusi darba grupa trīs cilvēku sastāvā – Dace Kalvāne (mag.arch), Ilvars Metnieks (arch.,mag.b.a.) un es (arch., mag.art.)… Šajā programmā cita starpā bija paredzēti vismaz divi iespējamie AF attīstības varianti – tiktu atjaunota ARHITEKTŪRAS PROJEKTĒŠANAS katedra un cita starpā atjaunoti vai no jauna iedibināti arī vairāki citi mācību novirzieni,… Lasīt vairāk »

Anastasija

Lasīju un raudāju. SISTEMĀTISKUMS un SĒCĪGUMS ? zelta vārdi. Bet tie nav par AF. Tas arī ir viens no iemesliem, kāpēc parādās ?analfabētiskie projekti?. Gatava noticēt arī par ?nesapratīgām sejām?. Laikam tas bija mana kursa otrais mācību pusgads, kad Neilads bija lektors AF. Pieļauju, ka mūsu ģīmji tiešām atspoguļoja dziļu neizpratni par to, ko no mums vēlās. Atmiņā paliekoša bija arī Neilanda sejas izteiksme, kad cienījamais pasniedzējs pa riņķi jau n-tajam studentiņam stāstīja par koka karkasa sienas uzbūvi. Kopš LAS kongresa nekādas pozitīvas pārmaiņas AF netika konstatētas. Laikam tas fakts arī demonstrē fakultātes attieksmi pret reorganizācijas projektu. Kāda toreiz bija… Lasīt vairāk »

zodchijs

Anastasija Prekrasnaja! – mosh vajag tā maigi ar neļķēm kādam profesoram vaigu papliķēt, – ij vabū izdosies uzmanību pievērst sasāpējušamam jautājienam. Tak atceries – to čārlza storī rullēja pa visu tā kunga nedarbu lauku nedēļu no vietas;)))

zeme

malaa nepaliks….

Māra

Kāpēc arhitekti publiski nepasniedz balvas gada sliktākajiem? Ja to darītu diezgan skaļi, varbūt būtu jāga šādai antireklāmai?

Bez tam arhitektam vajag "iet tautās" ne tikai, lai atrastu darbus, bet lai radītu izpratni cilvēkiem par arhitektūru vispār. Man rudens celtniecības izstādē cilvēki jautāja: kā var sameklēt arhitektus? – jo "mēs gribam celt māju". Par kvalitāti nebija runas, jo daudzi jo daudzi vienkārši neorientējas vispār…

Arturs

man gan liekas ka norobezot visas buves ar vienu h=24 nu tas ta ne visai pareizi, katrs gadiums tak ir unikals lidz ar to ari izskatams atsevishki

zigo

Pilna Latvija drankigas arhitekturas. Visi ir drankki. Principaa vajadzeetu VISUS latviesu arhitektus ”notirit” no Latvju zemes virsas. Piemeeram forssie IGAUNI ir superigi.

Vispaar sis raksts man ”ROSINA FANTAZIJU”

malkalne

patiessaam paraada reaalo situaaciju dziivee.

Super Siili – turies – tuesi vieniigais! kas ciinaas

ar2rs

cien. Siiļa kungam jāķerās pie humoristiskā raidījuma veidošanas. Kaut kas līdzīgs BB brokasīm, tikai par arhitektūru un tās radītājiem

zigo

Varbuut kaadu rakstu ”Riigas laikaa”?

sweet

par labu arhitektūru ir jācīnās visiem iespējamiem veidiem, līdzekļiem utt.

kāpēc, pīemēram, runā par japānas arhitektūras skolu, angļu u.c. skolām. kāpēc nerunā par latvju arhitektūras skolu? lūk – anda rakstā ir minēti daži iemesli. proviciālisms?

sweet

…visi arhitekti ir maitas….

zigo

ka jeegas ssajaa rakstaa ir maz.

Ar teicienu ”gan jau buus labi..” vareetu beigt 12. klases eksaamena darbu, vai Daces Rukssanes iknedeellas rakstinnu ”SestDienaa”.

porolons

Man gan patīk visi raksti kas beidzas ar "gan jau būs labi" vai arī "un viņi nomira vienā dienā".

grauzejs

Ironisks un ass. Zāģē ka traks. Lasu un smejos.

grauzejs

Nav ko daudz par jēgu spriedelēt. Labai vārdu spēlēi jēgu nemeklē. Lasi un izpriecājies.

zigo

izlasi un domaa – 3 minutes pavadiitas tikpat jeedziigi ka tas dariits FHM lasot.

Piemeeram ssie komentaari arii ir vienaa jeegas kategorijaa ar augstaak piemineeto.

ar2rs

Ehh beidz te pērties Zigo! Ieslēdz kādu jestrāku mūziku, citādi es aimigšu!

ar2rs

EEEEEE es ari gribu dzirdēt!

Vents

Tas vēl bija par maigu teikts! Vajag ar visiem uzvārdiem!

Un kas nepiekrīt, tie vienkārši paši ir par sīku vai vēl nav pieķerti.

Es esmu ar mieru vēl 15 gadus nesaukties par arhitektu un uzklausīt pamatotus pārmetumus par saviem sastrādātajiem sūdiem. Lai beigās prastos.

grauzejs

Sīļa prātu nodarbinājis jautājums kas labs un kas nē.

Un saki man….

…A.Sīli..

Vai tava arhitektura ir pērle?

zigo

ar2r – gan jau buus labi…..(labi labi labi labi) (siilla vaardiem runajot)

zigo

”Tas vēl bija par maigu teikts! Vajag ar visiem uzvārdiem”

Vents

es saprotu, ka tu te šobrīd vairāk kā literatūrkritiķis uzstājies. 🙂

Šī komentāra formāts neļauj izvērsties ar sarakstiem. Un vispār – es šobrīd nelietderīgi izmantoju sev piešķirto darba instrumentu. Viss.

zigo

nekas nekas …..

pietiks ar vienu uzvardu

:):):):):):):):):):):):): ):):):):):):):):):):):):) :):):):):):):):):):):):): ):):):):):):):):):):):):) :):):):):):):):):):):):): ):):):):):):):):):):):):) :):):):):):):):):):):):): ):):):):):):):):):):):):) :):):):):):):):):):):):)

mikelis

Domāju, ka atšķirt sūdu no pērles ir gribēšanas jautājums, bet tas trakums latvijā, ka to sūdu tik daudz, ka viņjus sāk saukt par pērlēm… (lai mēs citu acīs izskatītos labāk, lai paši nejustos slikti). Un tad nu gan vairs nevar atšķirt: šīs labāks vai tas labāks. Izveidojusies tāda jauka sūnu ciema realitāte. 🙂

grauzejs

Tiesa gan šķiet ka pie mums strauji attīstās dizains, gan kā vides forma, gan kā forma vidē.

Arhitekti šķiet arī prot strādāt ar detaļām taču apjūk un apmaldās lielos apjomos.

Tā jau tie mistrojumi rodas

mikausis

Sīli, Sīli, piktā Pīle, piekrītu – Tavam vipendrivajevšijisja stiliņam ir BB brokastu taciņa, un tā ir TUVĀK TAUTAI, t.i. – čerez smeh i radostj. Smiekli ir visinternacionālākā un visvieglākā valoda. Smieklīgo lasot, re – pēcāk arī domas šķiļas. Nepiekrītu ? zigo. FHM nelasu, bet zinu o čom reč, un, šķiet, zigo tā FHM filtrs pielipis pārējās pasaules uztveres aparātam? Viss aprakstītais ir anekdote, taču veca. Un tādas darinās arī ar ES, kreks, peks, feks jaudu, ja nesāksim ar profesijas sakni. Var jau apcirpt spalvas un nagus visādiem de fakto nesekmīgajiem, kam de jure diploms. Taču jādakterē ir profesionālā demogrāfija? Jāsāk… Lasīt vairāk »

76
0
Lūdzu, komentējietx