«Skanstes City» kvartāla parks — ĒTER

Jaunais Žirafes parks ir ārtelpas iniciatīva, kas padara patīkamāku Skanstes City biroju kvartāla iekšpagalmu. Pēc ĒTER projekta līdzšinējo autostāvvietu vietā ir izveidota labiekārtota un funkcionāla ārtelpa.

“Skanstes city” biroju kvartāla parks ir publiskās ārtelpas iniciatīva, kas vērsta uz jaunu ārtelpas darba un atpūtas iespēju izveidi, mazinot autotransporta īpatsvaru kvartāla iekšpagalmā, iekļaujoties arhitektūras biroja ĒTER izstrādātajā 2030.gada stratēģijas 1. fāzē. 70 autosstāvvietu vietā, maksimāli izmantojot jau to starpā augošos esošos kokus, tiek labiekārtota zaļa, funkcionāla ārtelpa ar bruģētu skvēru un jaunu vietzīmi – trīs ovāliem paviljoniem: amfiteātri, darba stacijām un skatuvi. Gandrīz vai kā satelīta šķīvji no kvartāla jumtiem – vieglas, skrūvētas metāla konstrukcijas paviljoni ir gan atsauce uz tehnoloģijām, kas ir viens no tā iemītnieku dzinējspēkiem, gan klimatiski un funkcionāli pielāgoti objekti. Tie dod iespēju darba videi grupās, individuālam darbam, notikumiem, aktīvai rekreācijai vai vienkārši satikšanās vietai, kur iedzert kafiju vai tēju dažādos laikapstākļos.

Laukumam veidots betona ķieģeļu iesegums skujiņas rakstā, atsaucoties uz parketu, kā ārtelpas dzīvojamo istabu, lai skaidri nodalītu to no autostāvvietu ieseguma. Apmalēs lietots pigmentēts, ar smilšu strūklu apstrādāts betons, maksimāli attālinoties no dzelzsbetona bortu estētikas un ienesot publiskajā telpā specifisku materiālu faktūru. Paviljonu vieglā metāla konstrukcija ar sazaroto kolonnu nodrošinātajiem mazajiem laidumiem, jumta plakņu rotācija un 0,5mm plāno, pulētā nerūsējošā tērauda lokšņu veidotais “oil-canning” efekts rada deformētu atstarojumu, kas radniecīgs ūdensvirsmai. Neapstrādāta alumīnija paviljonu jumti ķer saules gaismu, tās atstarojumus no biroju fasādēm un raida tos dziļāk kvartālā, ļaujot gaismai biroju logos ienākt, jaunā, brīžiem negaidītā veidā.

Publiskās ārtelpas perimetrā papildus ir izveidotas divas valcēta perforēta pusloka profila metāla nojumes, kuru fasāde vienlaicīgi ir arī to konstrukcija un telpa, kas nosegta ar neapstrādāta alumīnija jumtu. Šobrīd to var izmantot kā nodalītu pagaidu smēķēšanas / veipošanas zonu vai vietu privātām sarunām, perforēto profilu “moire” radītā efekta atmosfērā. Vakaros un gada tumšākajā pusē parkam un paviljoniem izveidots klusināts, silts apgaismojums, kas reaģē uz gaismas intensitāti. Parks piedalās iekškvartāla dzīvē ne tikai no zemes līmeņa, bet arī no augstākiem biroju stāviem, kur autostāvvietu vietā tagad ir aktīva publiskā telpa.

Parks ir atvērts nākotnes izmantošanas scenārijiem — aktivitātēm un programmām. Bruģētajā skvērā nodrošināta iespēja novietot un pieslēgt ēdināšanas vagoniņus, veidojot pop-up tirgus zonu vai citus kvartāla pasākumus. Kvartāla viesis – žirafe – ir atraktīva publiskās komunikācijas vietzime, satikšanās punkts visiem kvartāla lietotājiem, kā arī vēstnesis Skanstes city aizsāktajām transformācijām plašākā teritorijā.

Kamēr parks piedāvās dažādas ārtelpas izmantošanas iespējas visa gada garumā, nākotnē plānotā infrastruktūras sala (projekta 2. fāze) spēcinās zaļos individuālās un koplietošanas mikromobilitātes veidus ar pārsegtām velo novietnēm, velo apkopes punktu. Ieguvēji no šīm iniciatīvām būs gan Skanstes city iemītnieki, gan apmeklētāji, kuriem tiks dotas jaunas, ērti pieejamas ārtelpas funkcijas, atpazīstama, notikumiem bagāta tikšanās vieta un no CO2 izmešiem brīvas mobilitātes iespējas.

Kopējā platība: 2100 m2, Realizācija: 2024. gads, Kvartālam saņemti BREEAM, LEED, NZEB sertifikāti

Arhitektūra: ĒTER SIA (Kārlis Bērziņš, Niklāvs Paegle, Dagnija Smilga, Beatrise Šteina, Juris Paegle), Pasūtītājs: Skanstes City SIA (Andris Kozlovskis, Tatjana Mičko) Ainava: Hortus A5 SIA (Anita Albrante), Būvkonstrukcijas: Strandeck SIA (Dmitrijs Tarasovs), Elektrotīkli: Kārlis SIA, Metāla konstrukcijas: ARS Magna SIA (Māris Krasmanis), Būvnieks: Kvinta BCL SIA (Raitis Kravalis, Guntis Zeibots)

Dalīties ar ierakstu:

0 0 Balsis
Raksta vērtējums
Abonēt
Paziņot par
guest
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Apskatīt visus komentārus
0
Lūdzu, komentējietx