Tarkett “Grant of Colour” konkursā uzvar Paula Kristiāna Kalniņa

Dzīve jau nebeidzas, kad pasauli, un tagad arī Latviju, pārņēmusi Covid-19 pandēmija un pastāv visdažādākie ierobežojumi. Tāpēc tiek rīkoti dažādi konkursi — arī tādi, kas saistīti ar dizainu. Nule noslēdzies tāds GRANT OF COLOUR by Tarkett (uzņēmums „Tarkett” ir pasaules līderis grīdas segumu ražošanā) rīkots, proti, studentiem, jaunajiem dizaineriem un arhitektiem līdz 31 gada vecumam. Tā uzdevums bija pilnīgot ideālas mācību telpas vizualizāciju, popularizēt arhitektu un dizaineru interesi par krāsu efektivitāti. Ka arī uzzināt vairāk par krāsu pētījumu, ka to var integrēt ikdienas arhitekta un dizainera darbā. Uzzināt kādi krāsu pētījuma paņēmieni ir svarīgi taisot izglītības projektus.

 

Trīs gadu laikā eksperti sadarbībā ar izglītības nozares profesionāļiem, dizaineriem un krāsu speciālistiem veica pētījumu, noskaidrojot krāsu un materiālu ietekmi uz bērnu, skolnieku un studentu attīstību un mācību procesu. Apkopojot rezultātus, eksperti secināja, ka tā galvenokārt ir atkarīga no cilvēka vecuma, telpas funkcionalitātes un cilvēka domāšanas/intelekta tipa. Balstoties uz pētījuma rezultātiem, eksperti sagatavoja ieteicamo krāsu paletes, lai celtu telpas iemītnieku komforta līmeni un viņu darbības potenciālu.

Ar konkursu tā rīkotāji vēlējās pierādīt, ka mācību telpām nav jābūt ar garlaicīgiem interjeriem monotonā krāsā un tādu pat iespaidu atstājošām sienām, grīdām vai pat mēbelēm. Ka klases ir vietas, kur ne tikai jāatsēž stundu laiks, bet kur mācīties ir viegli un patīkami un kur audzēkņi, tā sakot, sevi neiesprosto, bet jautri un ar prieku var pavadīt laiku. Tālab jaunie arhitekti tika aicināti lauzt stereotipus, lai drosmīgi apzinātu dažādas krāsas, rakstus un faktūras.

Iesniegtos projektus vērtēja žūrija, kuras sastāvā bija dizainere, krāsu speciāliste un vairāku dizaina akadēmiju pasniedzēja Fabienne Bruynincka, XY studio pārstāve Dorota Sibinska un „Tarkett” arhitekte Katarzyna Klimeka. Konkursā piedalījās Polijas, Čehijas, Ungārijas, Slovākijas, kā arī Baltijas valstu pārstāvji, bet laurus plūca latviete Paula Kristiāna Kalniņa. Starp citu, viņa jau ir viena „Tarkett” jauno arhitektu konkursa (tajā jaunie arhitekti tika aicināti veidot savu biroja dizaina projektu ar DESSO Airmaster paklājflīzēm) uzvarētāja. Toreiz balvā viņa saņēma iespēju doties braucienā uz „Tarkett Desso” rūpnīcu Nīderlandē, kur notiktu „Circle of Architects 2020”, taču pandēmijas dēļ viss tika pārcelts uz nākamo gadu.

Dizains nebeidzas ar skaistu veidolu

„Mans ceļš dizainā aizsākās jau bērnībā,” uzsver konkursa uzvarētāja Paula Kristiāna Kalniņa. „Sanāca daudz spēlēt tādus datoruzdevumus, kad jāveido mājas un to interjers. Laikam uzreiz pievērsu lielu uzmanību gan krāsām, gan tekstūrām, lai kopskats veidotos estētiski gaumīgs. Pēc tam, balstoties uz savu lielo interesi, izvēlējos mācīties interjera dizaina zinības Rīgas Mākslas un mediju tehnikumā. Turpmākā izglītošanās bija saistīta ar Rīgas Tehniskajā universitātē apgūtu produkta dizaina arodu.

Dizains mani pievelk, jo tas ir veids, kā palīdzēt cilvēkiem. Taču tas nebeidzas tikai ar skaistu veidolu, tam piemīt arī funkcija un ergonomika. Astoņu gadu laikā man ir sanācis strādāt dažādos ar dizainu saistītos uzņēmumos, kad bija gandarījums vērot, ko šai laukā izprot Latvijā zināmi arhitekti un dizaineri. Pēdējos gadus es aktīvi sadarbojos ar uzņēmumu OZT, kas piedāvā arhitektūras un inženierpakalpojumus, kā arī paralēli strādāju mēbeļu ražotnē „Nakts mēbeles”.”

Konkurss ir process, kur tu sevi iepazīsti

Par to, kā Paula Kristiāna izšķīrās par piedalīšanos „Tarkett” jauno arhitektu konkursā, kura uzdevums bija sagatavot ideālas mācību telpas vizualizāciju, viņa atzīst: „Aktīvi sekoju līdzi „Tarkett” jaunumiem Facebook, jo savos citos projektos jau iepriekš esmu izmantojusi šī uzņēmuma produktus. Tie, manuprāt, ar savu noslodzes pakāpi, augsto nodilumizturību, draudzīgumu videi un izvērsto dizaina piedāvājumu ir vispiemērotākie sabiedriskām vietām. Savā bakalaura darbā es izstrādāju liekti līmētu skolas krēslu un tam piemērotu galdu, kas bija aizsākums manai vīzijai par perfekto skolas mācību telpas dizainu un ergonomiku. To atlika tikai salikt kopā.

Runājot par to, kā man gāja, veidojot savu biroja dizaina projektu ar „DESSO Airmaster” paklājflīzēm, gribu teikt, ka Airmaster ir brīnišķīgs materiāls publiskās telpās, it īpaši ņemot vērā, cik daudziem mūsdienās ir putekļu alerģija. Darba vietā cilvēki mēdz uzturēties minimums astoņas stundas, kas ir liela dienas daļa. Atlasot videi draudzīgus atbilstošus materiālus un ergonomiskas mēbeles, man bija prieks īstenot savu redzējumu par nākotnes biroja interjeru.

Jebkāda dalība konkursā ir process, kur tu sevi iepazīsti, atklāj sevi no citas puses, iegūsti jaunas iemaņas un, protams, vari papildināt savu portfolio. Šis konkurss tikai liecināja, ka es spēju vairāk, nekā iedomājos, un ka eju pareizo ceļu.”

Konkursa rezultāts – liels pārsteigums

Par to, kāda sajūta ir Paulai Kristiānai, kad uzvarējusi konkursā, viņa vaļsirdīgi atzīst: „Laikam jau neiztikt bez šoka, uzzinot šādus jaunumus. Es noteikti neko tādu nebiju gaidījusi – ne mazākās nojausmas, ka es varētu uzvarēt, ņemot vērā, kad vērojama tik liela konkurence. Konkrēti skaitļos gan nepateikšu, bet „Tarkett” savā mājaslapā min, ka bijis daudz pieteikumu! Piedalījās jauni cilvēki no daudzām Eiropas valstīm un piedāvāja savu dizaina redzējumu. Un kas sekoja šokam? Aiz prieka palēkāju, apzvanīju savus tuviniekus, lai ne jau viena izjustu savu gandarījumu!”

„Tā bija lieliska ideja izveidot konkursu jaunajiem arhitektiem,” uzsver žūrijas pārstāve Dorota Sibinska. „Viņi pavisam nesen ir pametuši skolas solus un vislabāk zina, kā jāizskatās bērniem un jauniešiem domātai mūsdienīgai telpai. Neraugoties uz to, ka topošajiem arhitektiem un dizaineriem nav vai pavisam maz pieredzes projektos, viņi var ieteikt mums – vecākiem arhitektiem – jaunus virzienus un tādējādi sniegt savus padomus un vērtējumus. Tas arī bija ļoti labs laiks, lai tie varētu pastrādāt ar konkrētiem reāliem produktiem. Savukārt Paulas Kristiānas Kalniņas darbs galvenokārt parādīja, kā interjers noformējams vienkāršā veidā, izmantojot piemērotas un estētiskas krāsas. Viņas stils izcēlās citu darbu vidū. PVC grīdas segumu kombinācija ar mīkstiem elementiem ir viegli panākams risinājums akustikas uzlabošanai.”

Dalīties ar ierakstu:

0 0 Balsis
Raksta vērtējums
Abonēt
Paziņot par
guest
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Apskatīt visus komentārus
0
Lūdzu, komentējietx