2021. gada notikumi

Uz parastajiem A4D gada nogales aptaujas jautājumiem par ievērojamākajiem notikumiem, kas saistīti ar arhitektūru un pilsētu attīstību Latvijā un pasaulē atbild Armands Būmanis, Toms Kampars, Arnis Kleinbergs, Pēteris Ratas un Jānis Šaltāns

 

1. Jūsuprāt, ievērojamākie notikumi arhitektūrā vai pilsētu attīstībā pasaulē. 

2. Jūsuprāt, ievērojamākie notikumi arhitektūrā vai pilsētu attīstībā Latvijā.

3. Nozīmīgākais, interesantākais Jūsu profesionālajā dzīvē, Jūsu spilgtākā ar arhitektūru un pilsētu saistītā pieredze šajā gadā (notikums, ēka, pilsēta, projekts utt.)

A4D. Ja lasāt A4D, — Jums interesantākais raksts vai tēma, kas publicēta vai apspriesta A4D 2021. gadā. Kas patīk vai tieši otrādi – kas pietrūkst A4D?

 

Armands Būmanis

Pilsētvides aktīvists

Ir ķīniešu sakāmvārds: kad pārmaiņu vēji pūš, daži cilvēki veido sienas, citi — vējdzirnavas. Manupprāt aizejošajam gadam šis ir vistiešākais apzīmējums. Koncertzāle kā siena un vējdzirnavas. Neticas, cik daudz apspriešanas un pārmaiņas ir piedzīvotas. Ceru, ka šie pārmaiņu vēji būs cieņpilni dzirnavas iekustinājuši, sienas ar te bija tik augstas un nepārvaramas sabūvētas, bet veselais saprāts cerams to ārprātu būs pārrāvis.

No pilsētplānošanas viedokļa, šogad Rīgai gads beidzās saldskābi, ar jauno RTP2030 pieņemšanu. Plāns, kurš savas saknes dzudzejādi balsta astoņdesmito gadu domāšanā, kuru pieņemot jau nagi niez to reformēt, gan transporta sadaļu, ar grandioziem plāniem, kuriem naudas nav un to pat Rīgas mērs atdzīst, gan plānu palielināt stāvvietu minimumu, kuru cerams izdevās pārvarēt. Vel pirms 20g tāds jēdziens kā urban sprawl, mums šķita tikai ASV iederīgs, nu jau ir kļuvis par vienu no pilsētbūvnieciskajām vēža formām Rīgai.

Pārmaiņu vēji mums pūš arī no Eiropas savienības, kur mums jau ir jāiekļaujas emisiju tievēšanas programmā. Tie rezultēsies zemo emisiju zonā, par kuru mums mazāk zināms kā nezināms, bet kuras formu jau tagad nosaka Vides aizsardzības un reģionālās atīstības ministrijas nostāja par Jūrmalas maksas zonas tarifiem un darbības termiņu. Vienu maksas iebraukšanas zonu Rīga jau ir pazaudējusi (Vecrīga), iespējams jaunu neiegūsim, bet potenciāli daļa no Rīgas būs pieejama tikai mazizmešu vai bezizmešu transportam. Khem, dīzeļus pirkt tagad.. riskanti.

Zez (zemo emisiju zona) varētu būt laba iespēja arī Rīgas pilsētai kā tādai, uzsākt to trendu, kuru aizsākusi ir Viļņa, ārtelpu veidošanas kultūru. Vasaras ielas ir tikai mazs cinītis, ceru, ka smadzeņu kapacitātes rezerves Rīgā vel ir, lai dažādojot transportu Rīgā, tiktu atdzīvinātas ielas. Par to vel ir daudz šķēpi laužami, jo viens no veiksmīgas pilsētas stūrakmeņiem, sabiedriskais transports.. smagi cieš gan no COVID krīzes gan no politiskajām batālijām, gan nespējas pārtapt jaunajau realitātei. Maršrutu shēma, pamatā ir vel no astoņdesmitajiem. Ticu, ka reiz astoņdesmitie Rīgā beigsies un ceru ka nākamā gadsimta domāšana sāksies ātrāk! Pēc pašu iniciatīvas, ne tikai padomiskā pirksta no augšas!

Toms Kampars

tomskampars.com

  1. Sanākt kopā virtuālā vidē — fenomens, kas šogad ievērojami paplašinājis arhitektu darbības lauku: decentralizētas “pasaules”, virtuālas telpas un NFT atbalstīta lietotāju iesaiste projektu finansēšanā un tapšanā. Virtuālā un reālā pasaule arvien ciešāk saplūdusi vienā veselumā.
  2. Latvijā šogad visvairāk manu uzmanību piesaistīja Kimmel kvartāla attīstības plāni kā ļoti ambiciozam centra kvartāla pārveides projektam ar virkni sabiedrisku funkciju vēsturiskās substances tuvumā. Būs aizraujoši vērot plānu īstenošanu dzīvē!
  3. Vērtīga stratēģiska un sociāli atbildīga dizaina pieredze bija dalība atklātā arhitektūras ideju konkursā dzimumu nevienlīdzības mazināšanai Subsahāras kontekstā, kur sīvā, starptautiskā konkurencē izdevās iespraukties finālistu starpā.

Arnis Kleinbergs

ARHIS arhitekti

1. Pasaule ierauga jaunas tipoloģijas arhitektūru – “Audi Charging Hub”. Mūsdienīga veidola namiņos dienā varēs satikties un VIP cienīgos apstākļos atpūsties līdz pat 80 lādēt gribētāju.

2. Latvijas Veselības inspekcija C19 aizsegā plāno iedragāt energoefektivitātes pamatus — “Vēdinot telpu, logam jābūt atvērtam līdz galam. Puspavērts logs nenodrošina atbilstošu vēdināšanu.”

Rīga. Spilgts notikums galvaspilsētā — Murālis uzklupis arhitektūrai un sacēlis pamatīgu jezgu.

3. ARHIS ARHITEKTI meklē papildspēkus REVIT zinātāju rindās.

A4D komentētāju skaits turpina tuvoties vienam, bet lasītāju, šķiet, netrūkst. Joprojām esmu starp tiem.

Pēteris Ratas

AIA, Šanhaja

1. Venēcijas Bienāles arhitektūras izstāde. Par spīti šī brīža globālai situācijai, ir prieks par to, ka šādi notikumi turpinās un par to, ka nerimst radošu ideju un iedvesmu apmaiņa.

Ričarda Rodžersa nāve ir nepārprotami liels zaudejums. Viņa radītie projekti atstāja elegantu mantojumu daudzu pilsētu panorāmās. Viņa darbi arī iedvesmoja manu skatījumu uz arhitektūru un pilsētvidi.

2. Manuprāt nozīmīgs ir turpinājums kampaņai par modernisma ēkas Elizabetes ielā 2 saglabāšanu. Varam būt lepni par šo pilsonisko aktivitāti un pieaugošo novērtējumu modernisma mantojumam. Stipra un inteliģenta sabiedrība veido pieprasījumu pec labas pilsētvides un arhitektūras.

3. AI tirdziniecības centra atvēršana Šanhajā. Man bija iespēja vadīt šī projekta ieceres radīšanu un arhitektoniskā tēla veidošanu. Projekta attīstītaji bija Westbund un SCPG. Šis ir ļoti interesants projekts, ar kuru centos iezimet futurisku tirdziniecibas vidi kura pārklajas māksla, mēdiji, un publiska telpa.

Decembrī ir uzsākta fasādes montāža biroju centram Hangžou pilsētā. Pie šī projekta biju strādājis pēdējos trīs gadus. Beidzot tas ir izlolots un redzu noslēgumu.

C19

Pandēmijai visnotaļ ir negatīva ietekme uz pilsētvidi un arhitektūru. Ir sarukusi cilvēku mijiedarbība un sociālā saskare, kura ir publiskās telpas pamatu pamats. Bez tam attālinātam darbam un majsēdei ir stagnējoša ietekme uz radoša arhitekta darba vidi. Digitalie attālinātā darba līdzekļi palīdz pārvarēt šī brīža barjēras un elastīga attieksme pret darbu birojā ir uz palikšanu. Tomēr attālināts arhitekta darbs nekad neatsvērs dzīvu saskari starp radošiem cilvēkiem, diskusijas, un kopdarbu.

Pandēmija paātrina ekonomiskās darbības evoluciju un sabiedrības pārmaiņas. Tīmekļa tidziniecības platformas un virtuālās pasaules lomas pieaugums izmainīs mūsu vajadzību pēc fiziskās vides. Sociālo mēdiju algoritmi veicina konspirāciju teorijas un socialās vides degradāciju. Mēs šobrīd varam tikai minēt kā tas ietekmēs pilsētvidi ilgtermiņā. Tie ir procesi kuri noskaidrosies tuvāko gadu laikā. Metavers var izrādīties tikai sauklis vai ari kļūt par jauna veida publisko telpu. Dzīvosim, redzēsim.

 

Jānis Šaltāns

AIA, SALTANS ARCHITECTS 

1. Arī šogad koronavīrusa pandēmija ir ietekmējusi gandrīz visus mūsu dzīves aspektus. Lai gan vakcīnas un citi mazināšanas pasākumi veicinājuši relatīvas normalitātes periodus, vīrusa variantu attīstība un parādīšanās ir padarījusi tos īslaicīgus. Mēs atkal nonākam jaunā vilnī, un jaunais variants ir vēl lipīgāks, lai gan varbūt mazāk nopietns. Vai tas varētu būt dabisks veids, kā galu galā izvest mūs no šī globālā posta?

Šogad arhitektūras un dizaina pasaule zaudēja ārkārtīgi lielu skaitu nozīmīgu un ievērojamu arhitektu, inženieru, plānotāju un dizaineru. Daži bija “milži” savā jomā; radot iedvesmojošus darbus, pozitīvi veidojot apbūvēto vidi, ietekmējot un iedvesmojot arhitektu paaudzes un citus. Starp tiem, kurus mēs atcerēsimies Helmuts Jāns, Ričards Rodžerss, Gotfrīds Boms, Kriss Vilkinsons, Arts Genslers, Paulo Mendess De Roča, Oriols Bohigass, Leslijs Roberstons, Virdžils Ablohs, Ernesto Gismondi,…

Pretrunīgs projekts, kas ir guvis intensīvu plašsaziņas līdzekļu uzmanību gan arhitektu kopienā, gan ārpus tās, ir ierosinātā UCSB (University of California, Santa Barbara) Munger Residence Hall. Projektā, ko “izstrādājis” 97 gadus vecais Čārlzs Mungers, (miljardieris labvēlis, kurš nav arhitekts), projekts paredz masīvu, daudzstāvu, vienu bloku ēkas celtniecību, kas nodrošina guļamistabas 4500 studentiem, no kuriem 94% nebūtu piekļuves dienasgaismai — istaba sbez logiem. Plāns ir izraisījis sašutumu un plašu pretestību arhitektu vidū, nosodot projektu kā “necilvēcīgu”, “kā cietumu”, tādu, kas “radīs kaitīgus un neveselīgus dzīves apstākļus tā iedzīvotājiem”, un radot “negatīvu precedentu nākamajām paaudzēm”.  Ja UCSB ignorētu profesionālo un sabiedrības reakciju un turpinātu projektu, tā būtu nepiedodama augstprātība un vienaldzība

2. Nacionālās akustiskās koncertzāles izveides process joprojām ir dominējošs arhitektūras un pilsētvides dizaina jautājums. Kvalificēta konsultantu grupa MASH Studio (Lietuva) un Grupa93 (Latvija) veica rūpīgu un pārdomātu būvlaukumu izvērtēšanas un izlases procesu, kas tika prezentēts Arhitektu savienībai. Tika noteiktas un ieteiktas trīs būvlaukumi, un proti, Kultūras ministrijas izvēlētā vieta Elizabetes ielā 2 netika uzskatīta par piemērotu.

Trīs potenciālie būvlaukumi — Andrejsala, Rīgas Kongresu nams un Centrāltirgus tuvumā esošā rūpniecības preču tirgus teritorija — visām ir nopelni un vērtība, ka ari būtiski jautājumi. Lai man gan nav skaidrs, kā tas galu galā tika izlemts, Rīgas Kongresu nams tagad ir kļuvis par vēlamo vietu. Protams, esošo ēku varētu izmantot kā bāzi vai karkasu jaunas koncertzāles ierīkošanai, taču šāds risinājums nozīmētu daudz kompromisu un visdrīzāk neradītu pasaules līmeņa objektu, nemaz nerunājot par Rīgas arhitektūras simbolu.

3. Mūsu projects — NanFang Universitātes Tehnoloģiju Parks, tika godalgots ar “AIA Chicago Award of Design Excellence” balvu. Prestižajā ikgadējā balvu programmā tiek godināti ievērojami sasniegumi arhitektūrā, interjerā un pilsētvides dizainā, un tā kulminē ar Čikāgas DesigNight balvu programmu. SALTANS ARCHITECTS saņēma dizaina balvu kategorijā “Distinguished Building Award”.

Vēl viens — 628 tūkstošu kvadrātmetru liels projekts Šenžeņā, Ķīnā, nodrošina uzlabotu vidi un platformu tehnoloģiskām inovācijām un atklājumiem. Dizaina žūrija uzsvēra daudzslāņu pilsētvides dizaina pieeju, kas rada komunikatīvās īpašības.

Sagatavoja: Artis Zvirgzdiņš

Dalīties ar ierakstu:

0 0 Balsis
Raksta vērtējums
Abonēt
Paziņot par
guest
1 Komentri
vecākie
jaunākie visvairāk skatītie
Iekļautās atsauksmes
Apskatīt visus komentārus
Miķelis

Nu tad ar jauno 2022.gadu un te no Miķeļa mazs grūdiens Jaungada pārdomām: https://www.bbc.com/russian/vert-earth-37621894

1
0
Lūdzu, komentējietx