Jauns Būvniecības likuma projekts

Rīgas pilsētas būvvalde, pārstāvot Rīgas domi jaunā Būvniecības likuma darba grupā, ir iesniegusi Ekonomikas ministrijai priekšlikumus būvniecības procesa vienkāršošanai. Tie paredz samazināt laiku, kas nepieciešams būvniecības darbu uzsākšanai nepieciešamās dokumentācijas sagatavošanai.

Rīgas pilsētas būvvaldes ierosinātās izmaiņas likumā paredz, ka tiktu atcelta obligātā prasība saņemt Plānošanas un Arhitektūras uzdevumu, to varētu izsniegt tikai pēc pasūtītāja pieprasījuma. Attīstītājam būtu jāiesniedz Būvvaldē būves mets, kuru izvērtēs, par pamatu ņemot esošos normatīvos aktus un noteikumus, līdz ar to samazinātos laiks, kas attīstītājam nepieciešams dokumentu saņemšanai.

Ierosināts mainīt būvniecības ieceres apstrīdēšanas kārtību. Tā paredz, ka sabiedrība tiek informēta par plānoto attīstītāja ieceri, tiek organizēta publiskā apspriešana, ja normatīvie akti to paredz, ļaujot ieceri koriģēt, pirms ir ieguldīti ievērojami finansiāli līdzekļi un noslēgtas saistības ar būvuzņēmumiem.

21.maijā Rīgas domē notika informatīvs seminārs, kura laikā tika sniegts ieskats būvniecības procesa galvenajos posmos un klātesošie iepazīstināti ar Rīgas Būvvaldes ierosinātajiem priekšlikumiem jaunajam Būvniecības likumam. Diskusijas laikā pieaicinātie pārstāvji no Ekonomikas ministrijas Būvniecības departamenta, Latvijas Arhitektu savienības, Nekustamo īpašumu projektu attīstītāju asociācijas un individuālie attīstītāji atzina, ka piedāvātais risinājums ir veiksmīgs un viennozīmīgi nepieciešams. Tā kā attīstītājam bīstamas ir trešo pušu sūdzības, kuru dēļ jebkurā būvniecības procesa stadijā iespējams ievērojami kavēt tās attīstību, tad īpašu atbalstu ieguva priekšlikums sakārtot Būvniecības likumu tā, lai šīs lietas tiktu noskaidrotas pirms apjomīgu ieguldījumu veikšanas.

Ekonomikas ministrija plāno turpināt darbu pie jaunā Būvniecības likuma izstrādes un šī gada laikā iesniegt tos izskatīšanai Saeimā.

 

Dalīties ar ierakstu:

0 0 Balsis
Raksta vērtējums
Abonēt
Paziņot par
guest
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Apskatīt visus komentārus
0
Lūdzu, komentējietx