a4d.lv

Nepareizi pieslēgšanās dati! Mēģini vēlreiz.

Aizmirsi paroli? | Reģistrēties


Inspira

Viens no iepriekšējā gada ievērojamākajiem piemēriem pārbūvju arhitektūrā bija Saeimas komisiju darba telpas Jēkaba ielā 6/8. Arhis Arhitekti pārveidojot kādreizējo bankas, vēlāk — Nacionālās bibliotēkas Letonikas nodaļas ēku piemērojuši to jaunai izmantošanai, un viens no lielākajiem pārsteigumiem ir nelielās, bet reizē apjomīgās un mūsdienīgās sanāksmju zāles, kas ievietotas vēsturiskajā Vecrīgas namā.

3 komentāri


Oktobrī A4D slejās tika izsludināts lietuviešu kompānijas Nevertel rīkots konkurss, kura uzdevums bija piedāvāt divas ēkas, — faktiski piebūves vēl neuzceltai, bet uzprojektētai ēkai — viesnīcas projektam Melngalvju nama aizmugurē, Grēcinieku ielā, kura autori ir Arhis arhitekti.

48 komentāri


Decembra beigās noslēdzās konkurss Barikāžu laukumam, — vietas labiekārtojumam un piemineklim, kas pilsēttelpā atgādinātu par nozīmīgo Latvijas vēstures notikumu. Konkursa darbu izvērtēšanai bija piesaistīta plaša un kompetenta žūrija, kas galu galā nevienu darbu neatzina par godalgas cienīgu, piešķirot vien trīs veicināšanas prēmijas.  

32 komentāri


Konkurss Barikāžu laukumam
14/10/2016  

Konkurss Barikāžu laukumam

Rīgas Austrumu izpilddirekcija rīko atklātu metu  konkursu 1991. gada barikāžu laukuma labiekārtojums un vides objekts ar mērķi — saņemt ideju laikmetīgam, vizuāli izteiksmīgam objektam, kas Rīgas publiskajā ārtelpā iezīmētu vienu no Latvijas valsts simtgades būtiskākajiem notikumiem — 1991. gada barikādes.

13 komentāri


Konkurss viesnīcai Grēcinieku ielā
14/10/2016  

Konkurss viesnīcai Grēcinieku ielā

Lietuvas kompānija Nevertel izsludina atklātu arhitektūras konkursu viesnīcas ēkai Vecrīgā, Rātslaukumam pieguļošā kvartālā. Runa faktiski ir par divām piebūvēm, kas katra no savas puses pieslēgtos vēl neesošai ēkai — zināmajam viesnīcas projektam Melngalvju nama aizmugurē, Grēcinieku ielā, kura autori ir Arhis Arhitekti. Konkursa darbu iesniegšanas termiņš pagarināts līdz 5. decembrim.

48 komentāri


Rīgas pilsētas arhitektu birojs izlicis publiskai pieejai dokumentālo filmu Vecrīgas reģenerācijas projekts 1983, kas veidota šogad, speciāli uz Vecrīgai veltīto Šmēlinga konferenci un tika rādīta tās noslēgumā.

2 komentāri


Nupat noslēdzies AS Latvijas balzams rīkotais konkurss, kura nolūks bija izveidot korporatīvu reklāmu Vecrīgā, reizē, līdztekus Rīgas balzama receptes autora Abrahama Kunces daudzināšanai, solot arī atjaunot un labiekārtot Alberta laukumu. Papildināts — 2. vietas projekta attēli

32 komentāri


Pēc divām nedēļām — 29. oktobrī Rīgā notiks jau trešā Reinholda Šmēlinga konference, kas šogad, aktualizējot Vecrīgas pirms vairāk nekā 30 gadiem izstrādāto Vecrīgas reģenerācijas plānu, pievērsīsies gan haotiskām, gan plānotām pārmaiņām Rīgas sirdī, uzdodot jautājumu — vai Vecrīgai jāmainās līdzi laikam?

3 komentāri


2. septembrī notika Rīgas pilsētas arhitekta kolēģijas sēde, kurā pieaicinot visas ieinteresētās puses, tika diskutēts par publiski plaši izskanējušo un sabiedrībā neviennozīmīgi vērtēto Latvijas Okupācijas muzeja pārbūves projektu.

11 komentāri


Trešās vietas projekts konkursā kafejnīcai pie Pēterbaznīcas, līdzīgi kā pirmie divi godalgotie priekšlikumi, paviljonu piedāvā novieto aiz kokiem, taču vēl vairāk uzsverot centienos pēc mimikrijas — tiecoties pēc tā, lai būve saplūstu ar pagalma kokiem, «pazustu parkā». Vairāki žurijas locekļi pamatoti atzīmējuši, ka šāda pieeja labāk iederētos Jūrmalā, ne Vecrīgā.   

12 komentāri


Ar otro vietu konkursā kafejnīcai pie Pēterbaznīcas tika novērtēts Ingurda Lazdiņa priekšlikums, kas rāda vienkāršu, patīkamu, caurspīdīgu, bet vienlaikus pietiekami izsmalcinātu paviljonu, kura arhitektūras izteiksmību veido reljefais griestu / jumta risinājums, interpretējot gotiskas velves.

15 komentāri


Par labāko kafejnīcas konkursā atzīts biroja 12 līnijas priekšlikums, kas vasaras sezonā piedāvā izmantot arī jumta terasi, paverot neparastāku skatu uz baznīcu. Vienkāršajam paviljonam izsmalcinātību pieškirtu stikla virsmu un bīdāmu, rievotu, caurskatāmu koka paneļu saspēle fasādēs.

36 komentāri


Jūnijā noslēdzās konkurss kafejnīcai Vecrīgā. Galvenie skati no iecerētās īslaicīgas lietošanas ēkas būtu vērsti uz Pēterbaznīcas ieeju, fasāde norobežotu baznīcas priekšlaukumu — tātad pietiekami nozīmīga un katrā ziņā arī komerciāli ienesīga vieta.


No šodienas sabiedrības aicinājumu Okupācijas muzeja ēkas aizsardzībai iespējams parakstīt ne tikai  uz papīra, bet arī digitāli — īpaši šim nolūkam  izveidotā interneta vietnē.

134 komentāri


Diskusija, kas otrdienas vakarā notika Arhitektu namā, kvalitatīvi atškīrās no vairuma LAS rīkoto diskusiju, apliecinot centienus uzņemties iniciatīvu — ja ne procesa vadīšanā, tad vismaz — kvalitatīvā tā izvērtēšanā, profesionāļu viedokļa formulēšanā. Būtiski, ka diskusija noslēgusies ar kritiskiem un pragmatiskiem kopsavilkuma secinājumiem, kas publiskoti.

44 komentāri


Arhitektu savienība aicina uz publisku diskusiju par Okupācijas muzeja piebūves projekta un Strēlnieku laukuma attīstības norisēm — otrdien, 30. jūnijā plkst. 17.00, Arhitektu namā. Tiem, kas netiek klātienē — tīmeklī būs pieejama tiešraide LETA.lv lapā.

11 komentāri


Otrdien, 28. aprīlī plkst. 11.00 Rīgas domes Portretu zālē notiks publiska diskusija par RTU centrālās ēkas Kaļķu ielā 1 iespējamu pārbūvi par Latvijas pēckara un mūsdienu mākslas muzeju.

106 komentāri


Nesenā Zaigas Gailes rosinātā iniciatīva par Okupācijas muzeja ēkas un Strēlnieku laukuma saglabāšanu, apliecina, ka konteksts ir mainījies. Kaut arī process no valsts puses ir uzņēmis apgriezienus, divdesmit profesionāļu parakstītā vēstule un kultūras ministres atbilde rosina cerēt, ka viss vēl varbūt nav zaudēts. Nākamajā pirmdienā kultūras ministre aicina uz tikšanos Arhitektu savienībā.

34 komentāri


Klusi un ar nelielu atsaucību aizvadīts konkurss redzamai Vecrīgas vietai — gruntsgabalam Zirgu un kādreizējās Ķēniņa ielas stūrī, paredzot jaunu biroju ēku ar kafejnīcu, kas pavērsta pret Līvu laukumu. Triju darbu konkurencē par labāko atzīts biroja Vincents Arhitektūra priekšlikums.

Projekta galvenie principi

Vienkāršība. Arhitektoniskā risinājuma pamatā ir eleganta vienkāršība un uzbūves skaidrība, kas nodrošina elastību tālākā projekta attīstībā un funkcionālā izmantošanā.

Strukturālā kārtība. Projekta strukturālās kārtības pamatā ir ēkas funkcionalitāte un estētiskās kvalitātes. Jaunās ēkas būvapjoms tiek organizēts ar ģeometrisku tīklu, kas rada loģisku, skaidru projekta arhitektūru un ļauj maksimāli racionāli izmantot zemesgabalu.

Daudzpusība un vienotība. Ēkas fasādēm un plānojumam piemīt ģeometriska vienotība, kas atspoguļo Līvu laukuma apbūves raksturu. Projekta daudzpusību veido dažādās izmantošanas funkcijas.

Individualitāte. Projekts bagātina Līvu laukuma apbūves vēsturisko substanci un, vienlaikus, dialoga formā piedāvā individualitāti un mūsdienīgumu. Ēkas individualitāti pasvītro neregulārā novietnes situācija.

Esošā situācija

Projektā zemes gabala robežas izveidotas mūsdienās un atšķiras no vēsturiskā zemes gabala parcelējuma. Apbūves gabals vēsturiski bijis pilnībā apbūvēts. No trim ēkām līdz mūsdienām saglabājusies tikai viena — Zirgu un Ķēniņu ielas stūrī, kuras pirmsākumi attiecināmi uz 18. gs. un tās būvapjoms saglabājis agrīnā klasicisma formveidi. Ēka Zirgu ielā 12 tika nojaukta padomju gados. Savukārt, ēka uz Ķēniņu ielas tika nopostīta kara laikā un drīz pēc tam tikusi pilnībā nojaukta.

Zem esošā pagalma atrodas vēsturiskās ēkas pagraba konstrukcijas, kas, iespējams, ir par iemeslu pagalma virsmas iesēdumiem. Pēc Otrā pasaules kara Kaļķu, Meistaru un Zirgu ielu robežās nopostītā apbūve tika pārvērsta par laukumu. Konkursā piedāvātais priekšlikums respektē mūsdienu Līvu laukuma teritorijas pilsētbūvniecisko situāciju un veido laukuma fronti, saglabājot novietnes vēsturisko substanci.

Arhitektoniski telpiskais plānojums

Biroju ēkas apjomam paredzēti pieci stāvi no kuriem divi mansardā, bet kafejnīcas paviljona piebūvei — viens stāvs ar ekspluatējamu jumtu. Pirmā stāva līmenī abos apjomos paredzēta kafejnīcas funkcija. Augstākos stāvos plānotas biroju telpas.

Jaunās biroju ēkas priekšlikums respektē bijušās, vēsturiskās Ķēniņu ielas ēkas telpiskās aprises, siluetu, dzegas un kores augstumu. Vienlaikus, ēka arī respektē esošo pilsētbūvniecisko situāciju, kurā tā ir Līvu laukuma frontes daļa, rezultātā veidojot perimetrālai apbūvei raksturīgu un loģisku noslēgumu kvartālam starp Zirgu un Ķēniņu ielu.

Novietnes pilsētbūvnieciskā situācija nosaka, ka biroju ēkas trīs fasādes ir vienlīdz labi uztveramas no Līvu laukuma. Projektā izmantots princips, ka visas fasādes ir vienlīdz prioritāras, un tām ir vienāds dzegas augstums un tektoniskais jumta risinājums. Virs kafejnīcas jumta terases iespējams uzstādīt vieglas konstrukcijas saliekamu auduma pārsegu, kas uzsvērs kvartāla telpiskās aprises un pasargās kafejnīcas terases apmeklētājus no lietus un saules stariem.

Plānojums 

Plānojuma pamatā ir racionāla konstruktīvā shēma, kas ļauj ēkas iekštelpu plānojumu elastīgi piemērot dažādiem izmantošanas un nākotnes attīstības scenārijiem.

Pirmais stāvs. Biroju ēkas un kafejnīcas paviljona ielas līmenis ir pilnība atvēlēts kafejnīcas funkcijai. Plānojums ir viegli transformējams, piemērojot telpu dažādām vajadzībām. Kafejnīcas telpiskā organizācija paredz apmeklētājos veicināt vietas sajūtu (genius loci), tādēļ plānojums veidots maksimāli atklāts, paverot plašu skatu uz Līvu laukumu. Papildus pirmajā stāvā ir paredzētas palīgtelpas un viesu tualetes. Apmeklētāju nokļūšanai uz jumta terases paredzētas kāpnes un lifts. Piegāde kafejnīcai organizēta no pagalma puses.

Kāpņu telpas risinājums un novietne nodrošina apmeklētāju nokļuvi uz jumta terases, kā arī pieļauj dažādus nākotnes attīstības scenārijus, kad, piemēram, ēkas stāvu skaitu varētu palielināt, paredzot papildus biroja telpas.

Otrais stāvs. Centrālais elements ir ekspluatējama jumta terase. Uz terases būs iespēja nokļūt arī no biroja telpām. Biroju ēkas tipveida stāva plānu veido biroja platība un sanmezgls. Ēkas konstruktīvais risinājums ļauj stāva platību izmantot kā brīvo plānojumu (open plan) vai arī veidot nodalītus kabinetus. Trešā un ceturtā stāva biroji turpina otrā stāva telpu plānojuma principu, bet piektajā stāvā paredzēta viena darbistaba. Biroja apjoma katrā stāvā paredzēts funkcionālais savienojums ar vēsturisko ēku Zirgu un Ķēniņa ielu stūrī.

Fasādes risinājums

Fasāžu kompozīcijas galvenais mērķis ir veidot pilsētbūvniecisku vienotību Līvu laukuma arhitektoniski daudzveidīgajā ēku ansamblī. Biroja piebūves un kafejnīcas apjoma fasāžu kompozīcijas pamatā ir stingri ritmiska plānojuma struktūra un dialogs ar apkārtējās apbūves raksturu — vēsturisko apbūves mērogu un tradicionālajiem materiāliem. Dialogs risināts neofunkcionālisma formās, dominējot izsmalcinātai vienkāršībai, dabisku toņu atturībai un augstai arhitektonisko detaļu kultūrai.

Fasāžu mākslinieciskais risinājums ir semantisks — ēkas tēls reprezentē tās funkciju. Fasādēm izvēlētais kompozicionālās vertikalitātes princips sasaucas ar dažādo Līvu laukuma areāla apbūvi, kurā vertikalitāte reprezentēta dekoratīvajos elementos un fasāžu logu proporcijās. Ēkas logi veidoti vertikālās grupās. Katra vertikālā logu grupa veido vienu logu asi. Projekts respektē arī vēsturiskās, nopostītās ēkas logu asu skaitu. Piemēram, fasādei pret Ķēniņu ielu ir divas logu grupas atbilstoši vēsturiskās ēkas divām logu asīm.

Vertikālo logu grupu galvenie horizontālie dalījumi ievēro vēsturiskās ēkas, kas atradās uz Ķēniņu un Zirgu ielas stūra, fasādes galvenos horizontālos dalījumus. Ielas līmenī jaunbūves fasāde paredzētas ar plašu stiklojumu un iespēju vasaras sezonā kafejnīcas telpas atvērt pret Līvu laukumu. Galvenās fasādes centrālā daļa ielas līmenī nepiekļaujas zemesgabala robežai, izveidojot āra terasi pret Līvu laukumu zemes gabala robežās.

 

Projekta tehniskie rādītāji:

Apbūves laukums — 287 m²

Biroju platība — 215 m²

Kafejnīcas platība — 200 m²

Ēkas kopējā platība — 415 m²

Stāvu skaits — 5  

50 komentāri


Inspira

© Arhitektūras platforma A4D
Materiālu pārpublicēšanas gadījumā atsauce un saite uz www.a4d.lv obligāta.