a4d.lv

Nepareizi pieslēgšanās dati! Mēģini vēlreiz.

Aizmirsi paroli? | Reģistrēties


Inspira

Saeimas jauniegūtās telpas

<< Projekti

Saeimas jauniegūtās telpas

Viens no iepriekšējā gada ievērojamākajiem piemēriem pārbūvju arhitektūrā bija Saeimas komisiju darba telpas Jēkaba ielā 6/8. Arhis Arhitekti pārveidojot kādreizējo bankas, vēlāk — Nacionālās bibliotēkas Letonikas nodaļas ēku piemērojuši to jaunai izmantošanai, un viens no lielākajiem pārsteigumiem ir nelielās, bet reizē apjomīgās un mūsdienīgās sanāksmju zāles, kas ievietotas vēsturiskajā Vecrīgas namā.

Nama Jēkaba ielā 6/8 vēsture

Arhitekta Hermaņa Zeiberliha 1907. gada pabeigtajai bankas ēkai sākotnēji virs cokolstāva bijuši divi stāvi. Pēc 1929. gada arhitekta Gvido Berči izstrādātā projekta ēkai izbūvēts trešais stāvs un lifts. Pēckara gados ēkā darbojās Latvijas Nacionālā bibliotēka, kura savu platību bija palielinājusi, augstajos ēkas stāvos papildus iebūvējot koka konstrukcijas starpstāvus, un bijušās seifu telpas izmantojot īpaši vērtīgu grāmatu glabāšanai.

Pārbūves un atjaunošanas koncepcija

Moderna atvērtība ar reveransu vēsturei. Ēkas jaunais kodols - trīs stāvos iebūvētās baltās apspriežu zāles — gaišas tautas kalpu skatuves bez ēnām, dūmakaini caurspīdīgā ietvarā. Tās ir mūsdienīgas domu saskares un apmaiņu vietas un vienlaikus atdzimušās ēkas vizītkarte. Jaunais ienācis vecajā ar respektu, tomēr neslēpjot savu raksturu un progresa garu.

Vecais un jaunais

Vēsturiskā substance saglabāta un atjaunota maksimāli iespējamā apjomā – pilnībā restaurētas ēkas fasādes, saglabātas un atjaunotas raksturīgākās ēkas detaļas (lifts, naudas seifa durvis, radiatori, būvkalumi, galdniecības izstrādājumi, logi, durvis, parkets, dažādi dekori, panelējumi, margas u.c.).

Pēc pārbūves ēkas vēsturiskā ieeja no Jēkaba ielas izmantojama tikai reprezentācijas pasākumiem, jo saglabātās vecās kāpnes to neļauj lietot cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Ikdienas piekļuvi nodrošina jaunā  ieeja no Mazās Trokšņu ielas, kas atbilst vides pieejamības prasībām un ir aprīkota ar savu kāpņu telpu un liftu.

Daļēji nojaucot ēkas mazvērtīgāko daļu pagalma pusē, no jauna uzcelta piebūve, kas atrisina vēsturiskās ēkas stāvu un jauno starpstāvu savienojumu. Piebūvē izvietotas galvenokārt funkcionāli nepieciešamās palīgtelpas un divi darba kabineti katrā tās stāvā. Ārēji jauno ēkas daļu pret Mazo Trokšņu ielu raksturo gluda, mūsdienīgi lakoniska fasāde ar pelēki krāsotu stikla paneļu apdari.

Trīs stāvos, ēkas vidusdaļā iebūvētās stiklotās apspriežu zāles izceļas ar savu konsekventi balto apdari un iekārtojumu. To sienu caurspīdīgums klusināts ar gaiši matētām līnijām un stilizēta ornamenta motīviem. Visa ēka aprīkota ar baltām un gaiši pelēkām atturīgas formas mēbelēm, lai vēl redzamāk nodalītu jaunradīto no vēsturiskā oriģināla.

Saeimas komisiju darba telpas Jēkaba ielā 6/8

Ēkas pārbūve — 2300 m2
Ēkas projekts — 2013. gads, būvniecība 2014. – 2016. gads.

Autori: ARHIS Arhitekti — Andris Kronbergs, Arnis Kleinbergs, Jānis Zvejnieks
Projekta komanda: ARHIS Arhitekti — Donna Bormane, Simona Ozola, Uldis Jaunsubrēns, Ēriks Miķelsons, Kristīne Klišāne, Vilnis Uzors, Ivo Dzenis. 

Restaurācija: AIG — Daiga Lēvalde, Zanda Bikše.
Individuālās mēbeles: RKF, Aldis Circenis
Būvuzraudzība: Valda Bērze

Foto: Indriķis StūrmanisFoto: Indriķis StūrmanisFoto: Indriķis StūrmanisFoto: Indriķis StūrmanisFoto: Indriķis StūrmanisFoto: Indriķis StūrmanisFoto: Indriķis StūrmanisFoto: Indriķis StūrmanisFoto: Indriķis StūrmanisFoto: Indriķis StūrmanisFoto: Indriķis StūrmanisFoto: Indriķis StūrmanisFoto: Indriķis StūrmanisFoto: Indriķis StūrmanisFoto: Indriķis Stūrmanis1. stāva plānsGriezumsĒka pirms pārbūvesĒka pirms pārbūvesĒka pārbūves laikāFoto: Arnis Kleinbergs

Raksts publicēts: 22/06/2017

Teksts: Arnis Kleinbergs
Foto: Indriķis Stūrmanis, Arnis Kleinbergs


saņemti 3 komentāri

Pievienot komentāru:

Komentārs pievienots. Lūdzu, uzgaidi...

© Arhitektūras platforma A4D
Materiālu pārpublicēšanas gadījumā atsauce un saite uz www.a4d.lv obligāta.