a4d.lv

Nepareizi pieslēgšanās dati! Mēģini vēlreiz.

Aizmirsi paroli? | Reģistrēties


Inspira

Brīvdienu māja Cēsīs

<< Projekti

Brīvdienu māja Cēsīs

Neapšaubāmi viens no spilgtākajiem un pamanāmākajiem pretendentiem uz gada balvu šogad ir biroja OUTOFBOX Architecture projektētā villa Cēsīs, kas novietota izteiksmīgā reljefā  Gaujas ielejas nogāzē, atveroties pret to ar plašiem stiklojumiem, ļaujot izteiksmīgajai ainavai kļūt par daļu no mājas dzīves.

Kalni un nogāzes nav tipiska Latvijas ainava, tāpēc brīvdienu māja Cēsīs radīta maksimāli respektējot unikālo Gaujas senlejas reljefu. Līmeņu starpība ļāvusi stāvajā upes nogāzē izvietot apjomu, kurš no katra skatu punkta rada atšķirīgu ēkas tēlu. Pret ielu pavērstā fasāde redzama vien pusotra stāva augstumā, ir maksimāli noslēgta un respektē klienta vēlmi pēc privātuma. Tikmēr dienvidu fasāde, kas slejās trīs stāvu augstumā, caur plašajiem stiklojumiem ļauj nolasīt ikkatru ēkas funkciju.

Zemākais līmenis, kurš vispār nav saskatāms no ielas puses, slēpj sevī atpūtas un pirts telpas, kurām pieslēdzās gan vīna kabinets, gan plaša terase ar peldbaseinu. Stāvu augstāk - ēkas ieejas līmenī — izvietota lielā dzīvojamā istaba ar virtuvi, kamīnu un divām viesu guļamistabām. Pret birztalu pavērto 12 metrus plašo stiklojumu iespējams atvērt, pilnībā nojaucot robežu starp iekštelpu un dabu.

Divu stāvu augsto dzīvojamo telpu ieskauj betona tiltiņš, no kuru nokļūt mājas saimnieka privātajās telpās — darba kabinetā vai plašajā guļamistabā, no kuras terases paveras skats pāri koku galotnēm uz Gaujas senleju un rietošās saules stariem.

Neskatoties uz lielajām stiklotajām plaknēm, ēkā izdevies realizēt low-energy principus  — kompakts apjoms, teju noslēgta ziemeļu fasāde, minimāla ārējā virsma siltuma zudumu samazināšanai, bet plašie stiklojumi dienvidu un rietumu pusē paredzēti solārās enerģijas uztveršanai. Papildus devumu ēkas enerģijas patēriņa samazināšanā sniedz uz jumta izvietotie saules kolektori.

Ēkas pirmie divi stāvi veidoti masīvi monolītā dzelzsbetona konstrukcijās. Starp divām plaknēm izvietotā siltumizolācija nodrošina betona virsmu eskponēšanu gan interjerā, gan eksterjerā. Trešais stāvs veidots atšķirīgs - ažūrs metāla karkass, kuru ieskauj plaši stiklojumi, nodrošinot 270 grādu panorāmu.

Interjers turpina ēkas askētisko tēlu - šeit dominē raupjas betona plaknes un plaši stiklojumi. Mājīguma sajūtu sniedz dabīgās ozolkoka virsmas un rūpīgi dizainētie elementi kā kamīna plakne un ažūrās metāla kāpnes. Iebūvēto, virsmās slēpto un piekārto gaismekļu apvienojums nodrošina neskaitāmus apgaismojuma scenārijus, kas pielietojot smart house principus ir viegli kontrolējami pat no viedtālruņa.

 

To Build A Home from Pēteris Bajārs on Vimeo.

 

Brīvdienu māja Cēsīs

Arhitekti: OUTOFBOX Architecture — Pēteris Bajārs, Toms Loris
Interjers sadarbībā ar Lolot design: Santa Meikulāne, Zane Kubiloviča

Būvkonstrukcijas: a2a.engineers — Arnis Atteka
Būvnieks: Vim
Stiklotās konstrukcijas: SmartEco

Platība: 280 m
Projekts: 2014-2015
Būvniecība: 2015-2016

01.jpg02.jpg03.jpg04.jpg05.jpg06.jpg07.jpg08.jpg09.jpg10.jpg11.jpg12.jpg13.jpg14.jpg15.jpg16.jpg17.jpg18.jpg19.jpg20.jpg21.jpg22.jpg23.jpg24.jpg25.jpgGP_CEESIS_publik-01.jpgcesis-plans0-publikacijai.jpgcesis-plans1-publikacijai.jpgcesis-plans2-publikacijai.jpgcesis-fas1-publikacijai.jpgcesis-fas2-publikacijai.jpgcesis-fas3-publikacijai.jpgcesis-fas4-publikacijai.jpg

Raksts publicēts: 30/03/2017

Teksts: Pēteris Bajārs
Foto: Māris Ločmelis, Ingus Bajārs

www.outofbox.lv
fb.me/oobarchitecture
twitter.com/oobarchitecture

www.lolot.lv


saņemti 26 komentāri

Pievienot komentāru:

Komentārs pievienots. Lūdzu, uzgaidi...

© Arhitektūras platforma A4D
Materiālu pārpublicēšanas gadījumā atsauce un saite uz www.a4d.lv obligāta.