a4d.lv

Nepareizi pieslēgšanās dati! Mēģini vēlreiz.

Aizmirsi paroli? | Reģistrēties


Inspira

Alternatīvs priekšlikums Depo veikalam Jelgavā

<< Projekti

Alternatīvs priekšlikums Depo veikalam Jelgavā

Pagājušajā gadā uzvirmoja kaislības ap Depo veikala ieceri Jelgavā, pils tuvumā. Arhitektūras konkursa rezultāti gan apmierināja žūriju un lokālplānojuma prasības, taču nemaina faktu, ka šāda milzīga un komerciāla ēka pils tuvumā, vienalga dominēs ainavā, neraugoties uz to, cik īpaši dizainētas būtu veikala-noliktavas fasādes.

2015. gadā Jelgavas pašvaldība noraidīja Depo veikala tipveida ēkas būvniecības ieceri šai vietā — pļavā pie Lielupes, pirms tilta, nepilnu 300 metru attālumā no ievērojamākā pilsētas lepnuma — Rastrelli projektētās pils, paužot, ka arhitektūras risinājums neiekļaujas konkrētajā vietā, pilsētas vidē. 2016. gada pavasarī un vasarā attīstītāji rīkoja arhitektūras konkursu, kura uzsvars bija uz galveno fasādi — to, kas vērsta pret Rīgas ielu — ceļu, kas pāri tiltam ieved Jelgavā.  

Kā liecina, konkursa žūrijas protokols, par labāko izvirzītais projekta piedāvājums apmierināja žūriju, kā arī lokālplānojuma prasības vietai, kas noteikta kā publiskās apbūves teritorija. Taču tas nemaina būtību —, neraugoties uz izsmalcinātu fasādes dizainu, materiāliem un detaļām,  veidojot šādu, turpat 200 metru garu ēku ar autostāvvietām priekšā, tā jebkurā gadījumā dominēs ainavā. Iestājoties pret veikala-noliktavas būvniecības ieceri, tika sākta parakstu vākšana portālā Mana balss, aicinot šo teritoriju noteikt par pils aizsardzības zonu. Iebildumus izteikusi arī Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija (VKPAI).

Priekšlikums ar uzbērumu

Domājot par šo vietu un situāciju, arhitekts Ingurds Lazdiņš nācis klajā ar konceptuāli atšķirīgu priekšlikumu, uzsverot, ka tas atbilstu arī Depo funkcionālajām un platību prasībām. Savu ideju viņš iesniedzis arī Jelgavas domē un VKPAI.

«Vasarā konkursā personīgi nepiedalījos tieši tāpēc, ka neredzēju jēgu jebkādiem mēģinājumiem šajā, tik īpašajā un skaistajā pilsētas vietā izpatikt tiem striktajiem nosacījumiem, kādi nu tie bija konkursa nolikumā ierakstīti. Iesniegt nestandarta (lasi — neatbilstošu!) piedāvājumu, būtu tāds pat neprāts...

Tagad tomēr nenoturējos. Nav mierīgi ap sirdi par to, kas TUR var kuru katru brīdi parādīties. Varbūt varam vēl ko ietekmēt? Labprāt sniegšu tuvākus skaidrojumus par savu priekšlikumu un tehniskām detaļām.

Tas varētu būt risinājums, kas daudz saudzīgāks pret Jelgavas īpašo pilsētbūvniecisko situāciju — vēsturiskās pils tuvumu un arī Pasta salas promenādes rekreācijas zonu. Būtiskākās atšķirības un priekšrocības aptuveni redzamas pievienotajos attēlos salīdzināšanai, no kuriem viens ir  piedāvājums, kādus tos caurmērā saņēma notikušajā konkursā (sorry, kolēģi, ceru, ka neviena intereses sāpīgi neaizskaršu, jo šīs bildes, — par konkursa risinājumiem —, bija iecerētas kā kolāžas, tikai salīdzinājumam, ilustrācijai, nevienu konkrēti neminot), bet otrs — alternatīva, kādu to pats redzēju un redzu (tāpēc arī nepiedalījos konkursā). Veikala apjoms ar visām Depo paredzētajām funkcijām varētu būt paslēpts aiz apzaļumota zemes uzbēruma, tomēr ar ērtu piebraukšanu, iegriežoties pa Cukura ielu, un ieeju veikalā no otras puses.»

Foto: E.Šulcs, VKPAI Priekšlikums ar uzbērumu. Arhitekts Ingurds Lazdiņš, 2017Konkursa piedāvājumsPriekšlikums ar uzbērumu. Arhitekts Ingurds Lazdiņš, 2017Konkursa piedāvājumsPriekšlikums ar uzbērumu. Arhitekts Ingurds Lazdiņš, 2017Konkursa piedāvājumsPriekšlikums ar uzbērumu. Arhitekts Ingurds Lazdiņš, 2017Konkursa piedāvājumsPriekšlikums ar uzbērumu. Arhitekts Ingurds Lazdiņš, 2017Priekšlikums ar uzbērumu. Arhitekts Ingurds Lazdiņš, 2017Konkursa piedāvājums
saņemti 28 komentāri

Pievienot komentāru:

Komentārs pievienots. Lūdzu, uzgaidi...

© Arhitektūras platforma A4D
Materiālu pārpublicēšanas gadījumā atsauce un saite uz www.a4d.lv obligāta.